Wednesday, August 20, 2008

a moment to be remembered..

i wasn't disappeared ke mana2 pun..
ilang kejap je sbb nak setelkan hal2 yang berkaitan..
sbb hal tu bukan kecik woo..
bukan leh main2..
kene well-prepared utk dapatkan hasil yang memuaskan ati..

so now aku nak cite pasal things that happened bout 2 weeks ago..
my own big day.. *wink!
mcm komen2 yang aku terime, balik2 aku cite pasal wedding orang kann..
so kali ni aku cite pasal sendiri punya event ye..heh..

08.08.08..
a date where i belong to the one i love..
tarikh cantik..
makanye jd tarikh yang panas..
so sume mende kene buat awal..
ni aku listkan antara things to be prepared..
kot2laa korang2-yang-soon-to-be-married tu leh jadikan panduan :)

  • kad jemputan dan gifts..
  • photographer..
  • baju nikah & sanding (for both sides)..
  • make-up artist..
  • pelamin
  • kumpulan kompang & rebana
  • caterer (khemah & foods)
  • baju2 family & relatives ikut wedding theme


dan byk lg laa mende2 yang kecik2 yang lain yang ditempah/dibooked utk memeriahkan majlis..(cth: dayang2, gamelan & penari)..
sume nak kene prepare awal2..
even the tok imam himself kene booked awal..
kalau tak, agak payahlaa nak menikah pd tarikh yang telah diplan tu..
lg2 plak tarikh yang panas..
sian tok imam tu kene berkejar ke sana sini sbb nak nikahkan byk pasangan..hehehe..

tapi manusia kan hanya boleh merancang..
tak semuanye yang kite plan tu menjadi..
like my solemnization nite..
buat kat laman umah aku..
my 'Pak Abu' and the team have built up a nice pelamin (a small one) only to be used during akad nikah..
decorated with candles..bergantungan keliling laman tu..
the plan was to create a warm and romantic surroundings..

lps elok je nikah 930pm..
lps tukar cincin & batal air sembahyang..
tupppp...
blackout! hahahahhaa..
aku ingatkan cousin2 aku saje buat gimik..
ye laa..dorang sibuk2 hias umah ngan lilin sume kann..
ingatkan saje laa tutup lampu nak tunjukkan effect hasil kerja tangan dorang tu..
rupe2nye mmg blackout daaa..
sbb elektrik overload..ekekeke..
maka bergelap laa seketike..
hmm..abes sume plan lari..huhuhu..

sibbaik ada lampu jalan tau..
sian tetamu2 tu mkn berlampukan lampu jalan sahaje..
ingat nak tgu sampai lampu ada balik baru suruh dorang mkn..
tp nti lg lmbt dorang mkn, lg lambat dorang balik..
so majlis diteruskan juga walaupun bergelap..

lps kire2 20 min camtu..
lampu kembali normal..
so acara diteruskan..

majlis bersanding..dimulai dgn tarian dr anak2 cousin aku..
gile kiut! siap kumat kamit mengire step..hihihi..

lps acara merenjis2, ada plak acara merebut cincin dalam beras..
ni mmg adat org bengkulu..
dorang akan sediakan satu tempayan yang diisi dgn beras..(tak kesahlaa beras gred ape pun :P) dan cincin ibu pengantin pompuan akan disorokkan dalam beras tu..
pasangan pengantin akan disuruh cari cincin tu sampai jumpa, tanpa mengeluarkan tangan dr dalam beras..

ikut orang tua2 kata,
kalau pengantin lelaki jumpe cincin tu dulu, maka anak sulung pasangan pengantin tu would be a girl..
kalau pengantin pompuan yang jumpe dulu, dorang akan dapat anak lelaki..
tapi tu kepercayaan karut je tu..
bukan betul pun..bukan utk percaya..
tujuannye nak memeriahkan majlis je..
saje suke2..
walaupun ada yang cousin2 aku dulu mmg kene..
tp kitorang anggap ia hanyalah satu kebetulan sahaje :)

tp saje utk pleasure..
mlm tu, aku yang dapat cincin tu dulu..
so kite sama2 tunggu laa ye..hahaha..

2 comments:

atune® said...

aku barada di tempat kejadian...

missjaye said...

aku tiada di tmpt kejadian..