Monday, December 22, 2008

its hard..but life must go on..

it has been a while..
ada orang rindu aku? heh..

christmas nih genaplaa sebulan tummy aku 'kosong'..
alhamdulillah, im getting better each day..
walaupun kdg² takleh nak elak otak aku pk yang bukan²..
end up aku sedih sorang²..

aku tau..
aku kene kuat..
mental & fizikal..

life has to go on, aight?

masa baru² aritu, mmg emosi aku kurang stabil..
bile ada makcik² yang tanye 'dah ada isi ke?'..
aku rasa nak seletep je mulut² dorang tu..
bukan takat seletep kecik balut adiah tu..
kalau boleh nak guna seletep kotak tu..haaa beso sket..

aku tau bukan salah dorang pun, sbb dorang bukan tau pun ape yang aku dah lalui..
tp biasalaa..
bile soklan tu tak kene masa, tanye time aku tgh down lak tu..
mmg emosi menguasai laa kannn..
last² aku jwb 'ada....tp dah takde..', pastu aku blah..
tercengang² makcik² tu..
tp sian la mama kene explain pastu..hahahaha..
sorry ma..masa tu mmg ira tade mood nak buat conference ngan mereka² itu..
takut silap² aribulan terkeluar pulak kate² yang kurang enak didengar..
haaa baik ira mem'blah'kan diri awal²..

and since ramai yg tatau what was really happening back then..
ni aku cite briefly laa..

starting masa knowing aku peknen..
aku guna pregnancy test kit je..
tu pun lps mama yang soh check sbb masa tu aku telan berbotol² ubat batuk..(batuk aku mana penah tak teruk, kan? hahaha)
so g guardian, beli HPT tu..
the result was sangat pudar..ada line..tp sangat samar..
then just for menyahihkan keputusan, g laa check kat klinik kerajaan serendah..ye, klinik kerajaan ye kawan²..sbb nak confirm kan je punn..
tp bile layanan yang kitorang terime kurang memuaskan, (plus dorang pun takleh nak confirmkan sbb too early/hampir negative & tade alatan canggih yang boleh tolong confirmkan),
so we decided to check kat private clinic je a week after that..

sila ikuti chronology ini..

  • 20/10: first time dtg, check thru urine test, positive! tp bile aku ckp aku ada bleeding, dia check aku guna vaginal scan..

  • result: no sac is found!
    he said: "patutnye we can see a pregnancy sac (seketul itam) sbb your pregnancy is positive..tp now tak nmpk & u pun ada bleeding, this is not a good sign..we call this a 'threatened miscarriage'..so to stop the bleeding & to save this pregnancy, i'll give u an injection..its a bit pain sbb oily based..and im giving u a week mc for u to rest..jgn buat keje berat²..i'll see u in a week to see how it goes.."

    aku? tentunya cuak..and hoping everything is ok..

  • 26/10: still bleeds tp dah kurang..so another vaginal scan..

  • result: the sac is there! :)
    he said: "the bleeding should have stopped..but now that we have seen the sac, im sure can save the pregnancy..dgn syarat, u rest..and im giving u another injection..and u hv to come back 2 days later for another injection.."
    aku? hah? inject lagi? auuuchhh..

  • 28/10: injection

  • 30/10: injection

  • 3/11: still ada spotting²..and he runs a vaginal scan to see how big the sac has grown..

  • result: the sac has grown..dah double the size since last check-up..(masa ni about 10mm)
    he said: "this is a good sign..im giving u an injection..(aku rasa utk kuatkan rahim & hormon & to stop the bleeding tu gak) and come again for another injection a week later..please rest..i can save this pregnancy..but u hv to help yourself also ok.."

    aku? auuchh!! montot aku kiri kanan sengal kene inject..

  • 9/11: injection

  • 16/11: vaginal scan

  • result: the sac has grown (double the size - 20mm)..but no heart beat is heard yet..
    he said: "patutnye dah dgr heart beat by this time..walaupun tak kuat, tp we can still hear the heart beat..but maybe because u having the bleeding & all, maybe lmbt sket..takpe, kite tunggu another 2 weeks to see if we can hear the baby's heart beat..if dah ada heart beat, then i can say the baby can develop normally..today im giving u the final injection..but if u suddenly bleeds, terus dtg jumpa.."

    aku? praying day & nite for this pregnancy to be ok..

    (tp tak sempat 2 minggu pun..betul² a week lps tu..)

  • 24/11: vaginal scan

  • result: the sac dah shrink..masa measured dah tinggal 14mm and still no heart beat.. :(
    he said: "owh dear..this is not a good sign..still no heart beat, and the sac dah mengecut..i advice to let go sbb the development is not normal..probably the baby will be unhealthy..sbb the heart beat patutnye dah ada by 7 - 9 weeks..but now already 8 weeks, and we hear nothing..the first 3 months is important for the brain development..if the brain develops later than that, the baby mungkin tak normal..might be down syndrome..or if the baby turn out to be physically healthy, but the brain might not..

    u see, the body knows if its not a good sac, it will be expelled naturally..

    but if u still want to keep the baby, u can do so..i'll give u treatments like before..injections & pills..and the baby can survive..but i cannot guarantee the baby will be a healthy one..the decision is yours..either one is ok..but if u are asking for my opinion, im so sorry but i suggest to let it go, and u can try again after 2 months..
    go home, discuss about it and then tell me what the decision is.."

    aku: (dah nak nangis tp tahan) "how soon.."

    the doc: "as early as possible..either today or tomorrow..sbb if u decide nak teruskan, i have to cepat² give injection to prevent it..sbb skrg your serviks is still close..kalau dah open, its too late to save the baby.."
    aku? crying all day..and thinking whats the best decision should i take..oohh im sooo tak kuat.. :(

  • 25/11: the d&c..yep, the toughest moment..

  • result: it has gone..forever..
    :'(

ok thats about it..
at first aku mmg dah tanak ingat dah mende² nih..
sbb ia akan rewind the whole thing..and it will be replay-ed again and again..
dan air mate pun tak benti ngalir..

tp as time goes by, im missing those moments..really..
dan tetibe aku takut aku akan lupe semuanye..

thats the reason why i put it here..
so that i wont forget that 'it' penah wujud suatu ketika dulu..

masa in grief dulu, aku penah bgtau the hubby.."susah nak lupakan dia.."
and he sways.."kita takkan lupakan dia, sayang..dia pun anak kite jugak kann.."

just a sentence..
tp berkesan utk redakan ketidakseimbangan mental aku..

besides family support & friends careness..
im really blessful to have u around..
thx for the attention & love..
thx for being there, sayang..

nota kaki:
so hopefully terjawablaa persoalan masing2 ye..
maafkan atas penggunaan tatabahasa yang bercelaru..
kerana sy masih di dalam healing process.. :P

Friday, December 05, 2008

need a break!

physically ok.
mentally so-so.

bile aku kate so-so..
its really a "so-so"..
sbb:
1) aku buang contact lense aku dr bekas bile sepatutnye aku baru nak pakai contact lense tu..aku siap² isi solution lain as if aku baru nak tanggalkan contact lense aku..padahal aku baru nak pakai..pastu baru sedar bile nmpk contact lense tu jatuh masuk dlm lubang sinki..hmmm..
2) aku tanye abah, "abah tak dinner ke? kenyang lagi?"..padahal sebelum tu, dia makan dinner sebelah aku je!
3) aku bawak balik sume barang yang sepatutnye aku tinggalkan kat ofis..
4) aku skrg kerap tercicir hp..merata²..
5) dan aku mudah lupa nak buat ape yang aku dah plan..

haihhhh..
i really need a break!
i need a vacation!

Monday, December 01, 2008

disguise..

empty.
but something is smiling behind the gloomy nite.

as seen on buletin utama TV3 just now

minus..

i nearly lose a hp today..
sbb tah cemana..
misplaced, tercicir dlm toilet..
this never happened before..
tahlaa..

careless..
thoughtless..
senseless..

maybe im thinking too much..
so i tend to forget some of them..
or maybe no space left for other things..

i do hope for a light at the end of the tunnel..

Tuesday, November 25, 2008

tiada lagi pagi yang cerah..

kami impikan hari yg indah sampai penghujung..
tp rupanya hanya diizinkan utk seketika cuma..

dugaan demi dugaan yang dtg..
seketika memberi harapan..
namun ternyata Allah lebih sayangkannya..

berat sangat hati nak buat keputusan..
tp thats the best way for us..
for soon, kalaupun "dia" berjaya survive..
percentage to be unhealthy adalah sangat besar..
(read: daddy's)

biarlaa dia pergi..
daripada dia menderita kemudian hari..
hanya Tuhan yang tau ape yang terbuku dlm hati ni..
Ya Allah..berilaa kami kekuatan..

pada yang dah mendoakan, berbyk² terima kasih diucapkan..
tapi apologize to all ya..
both of us still cant make it..
rezeki Tuhan ni hanya setakat ini..

maafkan kami sbb tak benarkan baby sempat lihat dunia ni..
tunggu mommy & daddy kat sana nanti ye, sayang..

Al-Fatihah..

Friday, November 21, 2008

came to the rescue.. :D

aku kene pindah tmpt duduk bile balik HQ aritu..
tempat aku skrg betul2 depan bos..dan bawah lubang ekon..
takat sejuk beku tempat nih dah lebih tahap maksima..
mmg sejuk ya amat..
tinggal ujung jari je yang kua bile nak menaip..

tu aku dah pakai blazer on loan ex-boss aku..
ngan dah selubung ngan shawl..
tetaplaa sejuk sampai tulang itam..(aku tatau laa tulang itam tu celah mana..aku ikut peribahasa je..ahahaha)

nak ikut, aku baru pindah tempat ni smlm pg..
tp aku tak tahan sangat dahhh..
arini gak aku panggil saviour aku tolong tampalkan lubang² jahanam tu..
bukan aku takleh nak buat sendiri..
tp keadaan beta amatlaa tidak mengizinkan..heh..

maka tadaaaa...
inilah saviourkuuu..

(orang HR yang juge merangkap orang building maintenance..hihi..)


kurang dah sejuk sket..
walaupun mcm maseh ada sepoi² angin ekon yang lalu atas jari aku nih..
tp tidaklah sesejuk sebelum nih..

to my saviour of the day..
thank u, darling!
mmmuuahhh!!

Monday, November 17, 2008

terkena jua akhirnye..

smlm masa dinner..

abang tukang amik order: nak minum air ape?
abah: kopi panas..
emi: fresh orange..
ijoy: nescafe o ais..
mama: epal tanak ais..
aku: tembikai susu..ais kurang..

bile air sampai..
sume org amik air memasing..
tapi.....


agak² korang tu air ape?

yeeeee...pandai!!
itu adalah air tembikai susu yang aku order..
instead dpt air "honeydew"..
aku dapat air tembikai + susu..
kahkahkah..

korang tau nape aku tak mintak "honeydew"?
sbb dulu aku penah kene..
bile mintak honeydew, dia kate tade..
bile aku mintak tembikai susu, laju je dia jawab ada..
aku rasa sbb dia tak paham honeydew tu ape laa kot..

sooo..
kali ni aku berbaik ati laa kunun²nye nak terus bm-kan..
alih² ini yang aku dapat daaaa..

padahal kann..
dulu abah dah penah cite dah..
pasal the same thing happened to one of his friend..
order air tembikai susu..
expect air kaler ijau mude tp dapat mcm kaler air bandung..kehkehkeh..

tp sbb mende tu tak penah berlaku kat aku lg..
aku mmg tak amik port langsung laa..
haaaaa...kan dah kene btg idung sendiri smlm!!
lesson-has-not-yet-learnt laa, bah! hahahhaha..

ira..lenkali, kalau nak honeydew, order je laa honeydew..
jgn gatal mulut translate ke tembikai susu!
kan, padan muke!

the long awaited pie.. :P

hehehe..
ann, familiar tak dgn ini?



ini adalah cottage pie..
yang resipinye aku mintak kat ann & is..
which dah lama dan dah berkurun aku simpan..
muahahahah..
dr minggu ke bulan kununnye nak try buat..
tp nak makan tahun dah, tak terbuat² gak.. :D

tp sabtu lps, bile ijoy ngidam nak makan spaghetti..(eh..aku ngandung ke, dia yang ngandung nih?)
aku terus bertekad nak try gak pie nih..
tp resipi dia aku dah edjas² sket..
ikut tekak ibu mengandung jugak laa kannn :P

nmpk pelik tak pie aku tu ann?
sbb aku tak jumpe loyang kecik..
last² topping dia ala² segan je nak tutup sume isi pie tu..hahaha..
tp sedaye upaye gak aku tarik situ sini..
maka begitulaa akhirnye rupe pie aku..kehkehkeh..

tapi walaupun rupa pie nih mungkin tak sama dgn rupa pie yang slalu ko buat tu ann..
ia tetap boleh dimakan dgn jayanye oleh seisi keluarga.. :P

sayonara..

jumaat lps, 14/11 dgn rasminye aku last kat site opis situ..
sedih gak nak tinggalkan..padahal sebelum ni tak saba nak kua dr situ..
sbb towards the end laa baru "ramah mesra"..
sblum ni ramah jugak..
tp taklaa seramah dah ujung2 waktu ni..
haihhhh..

nak ikut, aku tade laa lama sangat kat situ pun..
aku start 24/07 aritu..
adalaa dlm 3 bulan lebih je..
tp rasa mcm dah lama..

hmm tu baru kejap, aku dah rasa sedih, rasa kehilangan..
agak² kalau aku resign dr hetek ni, yang dah nak masuk tahun ke-6 nih, cemana laa agaknye ye.. hmmmm :/

Thursday, November 13, 2008

memory remains..

aku mengaku aku seorang yang pemendam..
slalunye aku jarang bgtau orang ape yang aku rasa..
sebaliknye aku akan start menulis..
bukan aku suke2 pendam..
tp aku lebih kepada "tak pandai nak luahkan.."

dulu, kalau aku marah, aku suke tulis dlm diari..(buku skolah - aku convert jd diari..)
tulis panjang2..sampai aku rasa puas ati..
kadang2 tak sempat cari diari, aku tulis je atas kertas mana2 yang ada..
tp lps tulis2 tu, risau gak ada orang jumpa & baca..
last2 aku koyak/campak balik..
tp ada jugak yang tersesat, which aku simpan sampai skrg..
dan aku akan senyum sampai kejang bile baca balik penulisan aku waktu tu..
sangat kebudak-budakan!
:D

tp bile dah masuk U, aku dah tade masa nak luah2 atas kertas ni..
byk lg assignment lain yang perlu disiapkan..
bile tak puas ati, tade dah aku pendam..
tp aku juga still tak luahkan..heheh..
aku cume let go..
malas nak pikir pjg2..
frankly speaking, aku happy dgn buat camtu..
sbb aku ada byk entertainment lain yang boleh buat aku lupa akan ketidakpuasan ati aku..

tp since masuk alam pekerjaan ni..
aku dikenalkan dgn alam blog..
mula2 hanya utk suka2..
tp lama2 aku rasa selesa menulis dan meluahkan tanpa perlu menggunakan pen/pensel dan pemadam utk pembetulan..
lagi laju menulis dgn keyboard dan delete/backspace button..
senang..
cepat..
kemas..
tp aku tak nafikan..
kadang2 rasa tertekan..
tertekan kerana terdesak untuk menulis tp tersekat kehabisan idea..
tertekan dgn desakan kawan2 yang sentiasa mahukan update.. (tp aku tak salahkan korang pun :P)
sbb aku jugak tertekan kerana aku tak mahu membiarkan blog lama2 terbiar tanpa kemaskini..
sudahnya, kadang2 aku masukkan entry2 yang tah apa-apa..hehehe..
just for the sake, "asalkan update kannn.."
hahahaha..

tp bile aku buat read-through the whole blog, ia sentiasa mengingatkan aku dgn keadaan dulu dan perubahan skrg..
how time flies..
to see how things were before..which will remain as history..
how things going..to create more memories..
and probably how things will be later..just prepare for the bad...

history creates memory..
dan memori itu dtg dgn pelbagai rupa..
ia tidak mungkin dapat dijual beli..
:)

Monday, November 10, 2008

life after marriage?

org sibuk tanye..
cemana life lps kawen?
aku kate tah..tade beza sangat pun..
yang paling nyata..
aku ada kawan tdo..
takde laa takut2 nak tdo sengsorang lg..
lg2 dulu masa "kene tindih" ngan mende yang aku tak nmpk..
skrg kalau kene tindih, aku mmg nmpk laa sape yang tindih..
hahahaha..korang jgn pk bebukan aaa..

dan sabtu lps..
is our first date lps kawen..heee..
punye laa lama tak kua tgk muvi + jenjalan di shopping mall..
korang kire laa..
kitorang kawen 08/08..
sabtu lps 08/11..
tak ke genap 3 bulan?
heheh..

tp sebenarnye sebulan sebelum kawen lg dah tak kua memana pun..
sbb sibuk ngan persiapan kann..
tp sbb title aku bbunyi sedemikian..
makanye aku start kire lps aku tuka title dr cik ke puan laa kann..

tp aku peliklaa..
apsal lama sangat inai aku nak ilang nih?
kalau dulu, masa kecik2, tiap2 cousin aku kawen, aku berinai.. (cousin2 aku sume tua2 dr aku okkee..)
tak sampai bape minggu pun, dah ilang sume..
ni dah masuk bulan ke 3 dah ni..
masih menempel kat ujung jari ni haaa..
hmmm sy tau..sy tau!
sbb tumbesaran dah selowwww laaa nih..
umo dah byk kan?
hahahahaha...chait!

ehhh apsal aku menyimpang ke inai lak nih?
ok..ok..
berbalik kpd sbb lama tak kua..
1. duit dah abes buat kawen maaa..so dok diam2 suda...
2. nak dating apenye lg? dah ari2 kan dating kat umah..hahahaha..
3. lps kawen kan dah masuk puasa..pastu dah bz nak raya..pastu lps raya, every week ada je open house..mmg tak kemana laaa..(even umah sedara pun tak abes round lg lps kawen aritu..tak cukup masa betul-lah!)
4. sbb byk muvi yang dah terlepas, so download je laa..tgk kat tv umah..
5. dating dah tak "kick" sangat kot..kehkehkeh.. (ye laa dulu jarang jumpe..ni ari2 ngadap muke tu kann..so kua dating sama je cam kua jalan2 depan umah..:D)

ape2 pun..
aku tetap happy..
walaupun byk mende nak kene edjas lps kawen nih..
walaupun ups & downs tu mmg takleh elak..
im thankful for everything i own..
im grateful to have this beautiful life..

haa lupe satu lg hal pas kawen..
aku ni kann..
baru je masuk 3 bulan kawen tau..
tp soklan kebanyakan orang ni kannnnnn..mcm aku dah kawen 3 tahunnn!!
heihhh..
alhamdulillah laa dah ada kannn..
kalau tak, mau aku seletep jugak mulut2 yang bertanye tu..
kan aku dah cakap dulu..soklan takkan penah stop kat "bile nak kawen?"
sure ada soklan sambungan "dah ada isi ke?"
lek laa..
tu rezeki Tuhan punye keje maaa..
yang korang sibuk2 nak amik alih keje Tuhan tu nape???

Friday, November 07, 2008

its not really my fault, kan? :P

aku baru terbaca cite bunga & asyraf yang nak nikah kat Masjid Al Bina, Senayan, Jakarta pd sabtu ni..
tp aku skrg bukan nak cite pasal dorang..
aku nak cite pasal "Senayan" itself :D

tak silap aku 2 tahun lps..
tgh hangat ada satu perlawanan ni..
aku tak ingat dah ape..
tah badminton..tah bola sepak..
antara 2 tu laa..
Malaysia vs Indonesia..

masa tu berita ckp perlawanan tu akan berlangsung di Stadium Senayan..
tp tak mention laa pulak kat negeri ape ke..negara ape ke..
so masa tu bos aku tanye..
kak yani: "dorang lawan katne?"
aku: "Stadium Senayan.."
kak yani: "mana tu?"
aku: (ikhlas, tanpa was-was dan penuh luhur..) "Negeri Sembilan.."
kak yani: "oooo.."

dia mmg bulat2 percaye..
sbb mmg muke aku confident abes..
aku sendiri pun percaye..
haahahaha..

pastu mungkin Tuhan tu nak tunjuk yang statement aku tu salah..hihi..
adalaa 2-3 orang ni bercakap bende yang sama..
pastu berdekah2 kitorang gelak..
sbb aku salah tempat daaa...
Stadium Senayan tu kat Jakarta..
aku idup2 ingat kat Negeri Sembilan..
kehkehkeh..

rupe2nye yang kusangkakan kat Negeri Sembilan tu ialah Sendayan sebenarnye..
bukannye Senayan..
tah cemana aku mmg yakin sangatlaa yang jawapan aku tu betul..
mungkin sbb bunyi dekat2 kot..
tp paling takleh tahan sbb bos aku mmg percaye..
adekah sbb muke yakin-benar aku masa jawab kat dia tu?
atau pun mungkin sbb dia pun sama je cam aku..ala2 konpius gak..
hahahhaa..

sebenarnya, aku mmg byk salah guess tempat2 dlm malaysia ni..
its not salah guess laa..
its more to confuse sebenarnye..

dulu aku ingat Tampin kat Johor.. (bukan dulu je..skrg pun kadang2 still konpius lg :P)
padahal kat Negeri Sembilan..
mungkin sbb ada bunyi2 Tampoi kot..hahahaha..

Senai..aku ingat kat Negeri Sembilan..
padahal kat Johor..
huh?! sbb konpius dgn Senawang ke?? (hmm agak jauh laa gak aku menyimpang..)

Bukit Kepong, mmg aku ingat kat Kepong..(sah2laa nama kepong kannn..)
tp sebenarnye kan kat Johor..hahaha..

apetah lg bile nama tu hampir serupa..
mcm antara Machap, Machang & Merchang..
antara Maran & Marang..
mmg terbalik2 laa jawabnye..
yang tu kat negeri ni..yang ni kat negeri tu..
heeeee..

dan byk lagi laa yang mana nama hampir2 nak sama tuu..
kalau korang tipu aku pun, aku leh percaye..

pastu ada jugak satu nama, tp ada kat byk tmpt..
cth..kg sungai buaya..
kat rawang ada..kat banting pun ada..
and a lot more to mention laaa..

tp bile pk2 balik..
bukan salah aku gak laa kann..
sape soh letak nama dekat2..
g tuka nama skrg! :P

Friday, October 31, 2008

im resting..but actually not really resting..how?

ok pale otak aku rasa numb..
sbb dah 4 ari aku dok umah..
hmm i mean, ari² pun aku dok umah..
tp ni dok umah sehari²..
senang cite, aku dah mc 4 ari..start selasa aritu..
kire campo senin cuti deepavali aritu, genaplaa seminggu aku cuti..

ok ok..
korang jgn pk bebukan..
aku tak saket tak ape..
tapi..
aku diarahkan oleh doktor utk dapatkan rehat yang cukup..
dia ckp bdn aku is too weak..
and its not good for early stage of pregnancy nih..
so aku takleh buat keje berat..
takleh pk berat²..
bukan badan je kene rest..otak aku pun kene rest sama..
hmm that is why im having my own sweet time..resting at home :)

tapi..
penat gak cuti lelama nih..
part best tu bile takyah nak rushing bangun awal²..
part tak best, bile ive been thinking bout my work yang pending..lps abes mc nih..
haihhhhh...
otak ni takkan benti berpikir kan..so cane nak bg dia rest?

ape² pun, korang doakan aku eh..
we've been thru a lot since the day i knew im pregnant..
tp tu biarlaa aku simpan dulu..
keep the best for last, kan? ;)

oh btw, today is miss jay's bday..
happy birthday, darl!
hope u'll have a blast!
mmmuuuaaahh!!

Tuesday, October 28, 2008

undecided

ok this entry tade kene mengene langsung ngan aku..
its just aku takleh tahan dah nak hamburkan rasa marah kat mamat seko ni..
sbb hes being unfair to one of my friend!

aku mmg cepat hangin dgn undecided guy..
helloooo..ko tau tak lelaki tu dilahirkan sbg pemimpin??
kalau decision mudah pun ko susah nak decide..
kalau dah jd head of the family nti cemana????

if u dont have any feelings towards her, nape layan dia mcm tu?
drpd dia tak rasa pape, bile dapat layanan mcm tu, kalau tak byk, sikitlaa..sure terkesan dihati jugak..
pompuan..even tough cemana laa pun, hati kitorang mcm kerak nasi je..
sikit sebanyak, it will hurt, definitely..

if u read this, aku mintak sangat laaa..
jgn main²kan perasaan dia..
kalau tanak, ckp laa tanak..
jgn laaa buat dia mcm patung yang tade perasaan..
pls choose one, boleh tak?
aku tau laa tetiap sorang tu ada kelebihan memasing..
tp jgn laa tamak!!
sini ko nak..sana ko sayang nak lepaskan..
ingat romeo abes ah tu???

ok skrg ko bgtau aku..
if u were in their shoes...would u feel very happy to be treated like that??!!
nahh..i dont think so..

kalau pun susah sangat nak buat pilihan..
bukannye tade jalan keluar..
buatlaa istikharah ke or watsoever..
sure Tuhan akan tunjukkan jalan..
jalan tiap² orang tu takkan sama..
tp in the end, tetap ada penyelesaiannye..

aku cakap ni, bukan aku nak bg ceramah..
aku rasa ko lg hebat part² agama nih..
tp when it comes to heart feelings..
jgn pk kepentingan ko je..
dorang pun ada hati..ada perasaan..
its a big NO..
NO mannnn..

so..pls have the guts...
and please decide..
will u?!!

Monday, October 27, 2008

..us..

alhamdulillah..
its now 5 weeks & counting..

although it was quite complicated for the past week..
but alhamdulillah..
it is now giving a good sign..
please do pray for me ya..
for both of "us" to make it..

yes dear..
im a mommy in the making.. :)

Friday, October 24, 2008

now & then..

aku dah stop beli magazine pesona pengantin..
since dah tade ape yang aku rasa nak dijadikan panduan atau rujukan..
ye laa..zaman tu dah lepas kan..

tp bile aku received call dr ilyana..

yana: "beb..baju ko masuk magazine.."
aku: "ye ke? magazine bulan bile?"
yana: "bulan november..tp gaya ikatan tudung ngan tiara ko tak laa mcm dalam magazine tu.."

hahahhaa..
sebenarnye kann, last week masa nak temankan ijoy g gunting rambut..
aku dah singgah kedai jual mags² nih..
nak cari bahan bacaan sementara tunggu asbenku melunaskan hajatnye itu..
tp lps belek², tade ape yang menarik selain magazine pesona pengantin..
tp lps pk² balik, buat ape aku nak bazir duit beli mags tu lagi kann..
better laa carilaa mags lain pulak kann...
macam keluarge ke..pa ma ke..hahahhahaa...

tp kenyataan ilyana tu menyebabkan aku eager nak tgk sendiri..
yelaa..baju tu aku yang design sendiri kann..(walaupun bukan aku yang jahit baju tu pun.. :P)
walaupun aku ikut sket² design baju dlm magazine indon..
tp telah dialter situ sket sini sket designnye oleh aku & en. mail.. (sbb dlm magazine tu baju tu seksi okkeee..nti larila konsep pengantin muslimah kann..kehkehkeh..)
(read: this)
soooo..
td aku beli jugak magazine tu akhernye..hahahaha..

ni waktu kitorang pakai on 9hb august dulu..


dan ini dalam magazine pesona pengantin, edisi november 2008, pg 64..


hihi..
walaupun aku tak pakai tudung ala² gipsi mcm tu..
walaupun tiara aku taklaa sehebat tiara yang model tu pakai..
walaupun bukan kitorang yang masuk magazine tu pun..
tp banggelaa jugak kann..
sbb en mail pilih baju yang aku sendiri design utk masuk magazine..ngeee..

terasa mcm nak ubah profession lak..
agak² kalau aku jd designer, lepas tak?
muahahaha..

Thursday, October 23, 2008

stop staring, will u?

aku kan..
dah lama tak makan sorang2..
tp sejak dok site ofis nih..
possibility utk mkn sorang2 itu adalah sangat besar..

awal2 masuk dulu, sukarlaa kann sbb sume org mcm tau tak tau je kewujudan aku..
even if dorang tau, aku pulak sukar utk mkn bersama..
kerane:
1. yang chinese, sah2 lunch ngan colleague2 chinese sendiri.. (kalau dorang g cha-ya-nun-alip punye kedai gak, cane?)
2. yang indian, sure go with indian's friends (dorang ni kol 12 slalunye dah chow g lunch..time tu aku lom lapa pun lagik!)
3. yang malay pulak..hmmm mmg tak lunch..tu yang sebilik ngan aku laa..
mana yang lunch, dorang berade di bilik sebelah..kalau time lunch, usually lupe nak panggil aku skali..ye laa..tade depan mate kann..
so end up, aku akan kelua makan sorang2..
tp lapa punye pasal, aku dulik ape kannn..
asalkan perut aku kenyang..

tp tak lama pun..
2 ari je sempat aku makan sorang2 punn..(hahahah cite beriye kannn :P)
sbb pastu aku g mkn kat opis asben aku..
sbb satu lg, aku nak park keta kat opis dia..
aku tak tahan ngan parking kat opis sini..
mahal gile okkee..
sejam rm2.50..
kalau sploh jam sehari?
kalau seminggu?
hmmm gaji aku abes bayo parking jek..
chait!!

dulu rutin aku:
1. g keje sesame..tp drop si asben kat opis dia dulu..sbb dia masuk awal..
2. aku bwk keta sampai opis..
3. tengahari kua lunch..g mkn kat opis dia..
4. lps lunch, dia htr aku balik opis.
5. ptg fetch aku skali lg..(hehe sibbaik ofis kitorang dekat2..)

ni kire 2 in 1 la..
lunch plus free parking..
sbb dia mmg dapat parking space kat situ..
ye laa otak mau cerdik kalau tanak pokai..hahahaha..

pastu kan posa..
so rutin berubah lg..
pegi keje sesame tp dia anto aku dulu..(pehhh korang bayangkan laaa..betape awalnye aku..pehhh..kagum kagum..)
kire keta terus park kat situ laaa sehari2..
hehe laaaaagi jimat!

tp kalau ijoy ada kursus ke ape ke..
aku tade pilihan lain laa..
kenelaa bayo 25hengget sehari :(

erkk..jauh lak aku menyimpang..
ok back to cite lunch aku..
lps raya, rakan2 sebelah bilik slalu pulak ajak makan..
tp still aku takleh join..
sbb aku puasa ganti..huhuhu..

oh ye..skrg aku dah pindah tempat duduk..
ada laa sket privacy..sbb ada cubicle..
tp tade laa privacy sangat jugak..sbb aku share cubicle dgn boss kat sini..hahaha..
dok sebelah2 nih..
mana nak ada privacy nyeh..

so itu laa masalahnyeh..
org slalu tak pasan kewujudan aku di sebalik cubicle ini..
makanye aku slalu lg laa ditinggalkan ketike mereka pegi lunch..haihhhh..

mcm td..
setelah mencari-possible-rakan-sejawat-yang-selalu-ajak-makan-sesame itu..
hampa..
kerana dorang dah pergi lunch..
mungkin mereka ingat saya masih berpuasa? (weh...aku dah abes ganti weh....uuuu..sob sob..)

dgn perut yang dah lapa..
wa tak ingat mende dah..
wa terus je capai handbag, cari tmpt makan..
tp tu laa..
apsal sume org "lali" sangat tengok aku? (*lali dalam bahasa bengkulu = tak jemu2/asyik/tenung)
mcm laa korang tak penah tgk org lunch sorang2 kann..
weird sangat-kah?
ada aku soh korang bayarkan ke nasi aku tu?
aku susahkan korang ke?
duhhhhh...
tp lantak korang laa kann..
sbb aku kenyang jek..
alhamdulillah...

tp satu je laaa..
"its damn rude to stare ppl like that okkkee..pleaseee mind ur own business!"

Tuesday, October 21, 2008

take it easy, bebeh!

aku rasa tak best..
macam² ada dlm pale otak aku..
bercampo²..
sampai aku tatau nak pk yang mana satu..
dan tatau mana nak buat dulu..~sigh..
sib baik laa aku masih leh berpk dgn waras lg..
kalau tak, tah ape laa jadi kat aku ni..

satu² hal dtg..
ada yang best..really put smiles on my face.. :)
tp mostly..byk tak best dr yang best..
yg suddenly swing all the good moods into something hmmm..hard to explain..
haihhh..ngeluh lagi..

mcm kwn aku kate.."ko nih fragile jugak rupenye..ingatkan kuat"..
im like..
'nice to see..nice to hold..once broken, considered sold..'
hahahaha..kan dah sama cam barang² kaca..sungguh fragile!
tp aku tanaklaa sampai kene jual kannn..ekekeke..

hmmm..byk mende laa aku pk..
bukan 1-2..
mcm²..
jangan tanye ape bendenye..
sbb aku pun kadang² tak pasti ape yang aku pk..
bile dah start pk satu² tu..
mule laa merewang tah mane²..
end up, aku saket pale..

haiihh..this is not good for me..
Ya Allah, tenang²kan laa otak kreatif aku nih..
berilah aku kekuatan & ketabahan..
supaye otak aku boleh berpk secare sihat..
amiinnn...

Friday, October 17, 2008

what to do?

im bored..
need something to kill my time!
tp nak buat ape?

takkan tade keje?
..keje aku sume dah setel..

update blog?
..hmm..idea lom memunculkan diri..errghhh..

bloghopping?
..penat dah..almost sume dah browse..

main game?
..heheh..boleh ke?..takpelaa, gua dedikasi..main taim lunch hour laa..hahaha..

dahlaa aku posa..
kalau tak, leh gak jalan2 cari makan..
haihhhh...
help me out!!

Wednesday, October 15, 2008

:)

i feel good..

may the best of this day..
brings the greatest all the way..

rejoice!

Monday, October 13, 2008

tade hasil!

erkk..
berdebar lak rasa nak tulis entry ni..hahaha..
sbb gua baru dapat tau, readers gua dah bertambah rupenye..
pasni, gua kene tulis supan2 laa nampaknye..
sbb readers2 ini adalah di kalangan kaum keluarga gua..hikhik..
seram gak niih..kot2 gua ada terkutuk ke ape ke kannn..(tapi rasanye tade..hehe..)
tp kalau2 ada tu, maafkan saye ye, penunggu gua :D

so kak lin, ira tak restrictkan ape2..
sile laa baca..
tp ingin diwarning..(hahaha..warning nih kak lin.. :P)
blog ini mengandungi bahan bacaan yang tidak menguntungkan pembaca sama skali..
kerana isi kandungan yang merapu..
bahasa yang tunggang langgang/rojak..
ejaan yang ikut suke ati..
dan ia lebih kepada luahan rasa..ketidakpuasan hati..dan suka2 sahaja..
maka dgn itu, ia tidak digalakkan utk kanak2 di bawah umo 18 tahun ke bawah..
sape2 rasa dia tua, leh laa baca ye..hahahahah..

ok2 bebalik kpd ape yang aku nak update..
aku nak cite pasal last weekend..
parents aku ajak g JB sbb ada wedding..
memula aku refuse gak nak g..
sbb jauh tuuuu..

tp bile mama kata nak g Singapore, macam..woowwwwyyy!!!
sbb dah lama gile tak pegi..
tak silap, last time aku pegi, masa i was in form 2..
so hanya a few ingatan je terhadap singapore yang tinggal..kehkehkeh..

1. masa g sentosa island..
- tu pun sbb ada mug kat umah..yang ada printed gamba kitorang masa kat sentosa island tu.. so tiap kali guna mug tu, teringatlaa sket2.. :P

2. mkn kat Indonesian restorant..
- tu pun sbb ada soft crab shell yang disalut telur dan dibuat bentuk sangkar..pehhh sedap gileeee!! smpi skrg kitorang cari kat mesia, tak penah lg jumpe..

3. cubaan naik MRT..
- tu pun sbb kitorang pilih nama station paling best.."Ang Mo Kio"..
tapi end up itu adalah kawasan perumahan..nothing is special for us to visit there..not even shopping mall tau..ahahaha..alaa..macam kalau korang naik komuter, benti kat station kuang, or station kepong or segambut..haaa mcm tu laaa keadaan station tu..hahaha..

takat tu je laa yang aku ingat pun..
other than that, mmg ilang ingatan..
mama ckp, sbb lps tu, SGD dah naik kaw2..
sbb tu dah tak pegi singapore..huhuhu..

so bile ada peluang mcm ni..
mmg gua gunakan sebaiknye..
cume kali ni tak stay kat singapore..
kitorang dok kat The Puteri Pacific Hotel, JB..
dan amik cab je utk pegi negara jiran tu..

tapiiiiiii..
ape yang kitorang dapat???
hampa!!
sbb:
1. nak masuk singapore punye laa payah!
berape lapis punye security tah..
bukan kejap..we stucked almost 1 hour just to get into that country!
rasanye last time pegi, only 1 guard post je yang ada.. (tu lebih kurang 14 yrs ago laa..hahaha)
too many rules!
too strict!
silap sikit, too easy to get saman!

2. nak masuk sentosa islands skali lg..
dgn harapan tempat tu menarik mcm dulu laa..
tapi hmmpphh...
dia akan menarik dlm 2010!
skrg under construction daaaaa...hampehhhh!!
construction besar2an lak tu..
tp yang aku tak puas ati, dorang still kenekan $2sgd each person, n another $2sgd per car..
tp tade ape!!
ikut kate pak mahad, cab driver yang kitorang naik tu, dulu dorang kenekan $4sgd utk masuk..tp sbb under construction, entrance fee turun jadi $2sgd..
tapi kannn..kalau dah tade mende utk tourists tgk, janganlaa charge ape2 kannn..
tak munasabah langsung!!

3. pastu mintak pak mahad bwk g tgk statue singa tu..
Merlion Statue kot nama dia..
tp since sana takleh nak simply2 masuk jalan situ sini..
plus bangunan baru bercambah merate2, so mmg takleh nak nmpk statue tu dr jalan yang kitorang lalu tu..
even nak park kejap pun tak berani..
sbb singapore takleh nak simply2 park tepi jalan..
senang cite, takleh nak sesuka ati park anywhere laa..
kalau rasa2 nak byr saman, try laa buat..

so hampa lagi..
balik JB camtu je..without kuar dr cab pun..huhuhu..

senang conclude, mmg no excitement kalau jalan sehari camtu..
plus tempat yang ada nak pegi pun, under renovation..
lenkali kalau nak g, atleast stay 1 night laa..baru puas..
takpun, kalau nak balik ari gak, better naik MRT je..
tak yah susa2 pk nak park keta kannn..

kalau tak, buang duit byr cab je laa..
then buang masa tunggu turn nak masuk & kua country..
dan buang tenaga sbb frust! :'(

ni bukan Merlion statue yang aku nak tgk pun..
ini adalah replica yang tinggal dalam sentosa islands, which aku rasa soon to be demolished jugak..(see tade air pun kua dr mulut dia..)
time ni curi2 je benti tepi jalan..
tu je laa gamba yang ada kat singapore pun..
yang lelain, aku amik gamba bangunan2 di singapura..tu pun dr dalam moving cab..
nak tgk, anda sume boleh check dalam picasa sy nanti ye..(skrg tak dapat nak upload..tah nape failed lg :( )
sekian.

Thursday, October 09, 2008

meet my leonardo da vinci in the making :P

aku rasa laptop ni dah back to normal..
sbb kejadian2 pelik dah semakin kurang..(i hope!)
haaa tau takut kene format..hahahaha..

ok entry ni pasal lukisan anak cousin aku..si Aish..
aku jumpe atas meja masa beraye kat umah angah..
hihihi..
sangat berbakat tau budak ni..
masa depan cerah..
silap2 leh ganti pelukis2 komik skrg..
walaupun bahasa yang digunakan agak-susah-nak-paham-pada-mulanye..kehkehkeh..
tp kreatif!
kalau korang tak dapat baca, or tak paham, meh sini aku translatekan ye..

1) Atumon
* nama saya ialah Atumon

* sejenis dinasaur yang berkuasa Api dan batu Api

* yang benar: Akmal Faiz







kuasa api & batu api okkee...
kuat tuuu..hahahaha..

2) Wildmon
* 30000 yang lalu

* sejenis dinasaur kepala keras dan berat 300 Paunds

* nama saya ialah wildmon

* yang benar Akmal Faiz





Paunds = pounds..
dia baru nak belajar ejaan english..
haa kan dah sebijik2 dia eja..hahahaha..

3) Tolemon
* sejenis dinasour yang berkuasa Alitrek dan berduli

* nama saya ialah tolemon

* yang benar: Akmal Faiz







hahahaha..yang ni yang paling kitorang tak tahan..
korang tau ke ape Alitrek tu?
puas aku pk..ingatkan mmg ada kuasa yang nama dia Alitrek..
rupe2nye Alitrek tu ialah elektrik..kehkehkeh..
yang "berduli" tu aku rasa dia nak tulis berduri kot..hahahah..
aish..aishh..

tp dlm tiga2 aku paling suke lukisan yang ni..
sbb cara dia main dgn kaler tu unik!
according to his mom..
lukisan2 tu mmg dia lukis sendiri tanpa tekap kat mana2 lukisan lain..(hmmm impressive!)
sbb mmg budak tu penuh dgn imaginasi..
suke melukis tah ape2..tp blaja malas..hahahha..

takpe laa aish..
kalau leonardo femes dgn lukisan mona lisa dia..
mana tau..aish leh femes dgn dinasour alitrek aish nih..
kan?
atau nak sedap lagi, kite tuka nama jadi "Aish da Alitrek"...
okeh?
hahahahaha..

hopeless!

eiiiii...marah aku tau..
dr smlm laptop aku buat hal..
buatkan browser aku jd weng..
sume page yang bukak, setting dia lari..
font type, font kaler, background kaler, kotak2..
sume lariiiiii!!!
eiiiiihhh!!!!

dia kate cache full, aku dah delete cache..
dah delete sume mende yang dia soh delete..
temporary ie files ke ape jadah sume tu..
tp ia tetaplaaaa weng!!!!
ko nak ape ni haa??

sampai aku nak update blog pun, not even one icon is available to use..
apekah??
dah tu cemana aku nak upload gamba, letak link dan sebagainye???

pastu macam smlm..
aku try laa upload gmba raya thru picasa..(ye laa..dah browser takleh nak guna kannn..)
pun sengal jugak!!
tak lps2..slalu tu ok jek..
dgn laptop ni laa gak upload pun..
eiihhh mmg menguji kesabaran betul laa..
sampai laa waktu nak balik aku try tau..
tah nape, asek failed..
nak upload satu2 kang, sampai lusa tak abes..
%*7$@!!
sian ann..lame tunggu gamba raya aku ye..hahaha..

pastu balik umah, aku try upload skali lg..
alhamdulillah ok..
kalau tak, mmg dgn picasa2 tu aku banned skali..
termasuk laptop nih..

so korang leh check kat picasa aku ye..
sorry, aku tak dapat nak link kan..
as i said, browser aku nih is still weng at the moment..
icon nak buat link tu is currently missing from this editor page..
errghhh..macam2 laaa...

tp yang aku pasti, lps aku buat cleaning smlm laa ni..
tetibe start jadik camtu..
tp regular cleaning jek..
sama cam aku buat sblom2 nih..
tp tak penah laa pulak dia jadi sengal sampai camtu...
heiihhh..ada jugak aku format laptop ni kanggg...
tp barang byk!!!!
&%^@!*^%#*!!!

Tuesday, October 07, 2008

awesome workplace!

aku penah cite kan pasal my new project site where im working now?
korang nak tgk tak betape bahagianye aku duduk di situ?

tadaaaa..inilaa tempat saya..

mari kite lihat pulak keseluruhan bilik..


hmm..
duduk di bucu meja.
tiada space yang cukup.
tiada tingkap.
tiada cubicle.
tiada privacy.
sangat membahagiakan..
kan??

oh saye lupe..
consultant2/staff2 kat sini ditempatkan dalam dua bilik meeting..
saye kini berada di bilik ke 2..
tp soon akan berpindah ke bilik 1..
which lagiiiii laaa membahagiakan..
kerana..
saya akan duduk mengadap dinding.
dalam keadaan lampu yang agak malap.
dan duduk sebaris..macam cyber cafe woo..
wow! ia membuatkan hari2 sy berasa sangat teruja utk datang berkerja.
sekian.

Friday, October 03, 2008

syawal dtg lagi..

harap maklum..
raya² blog saye tergendale sebentar..
1. sbb arrangement tahun ni dah tak sama cam tahun² lepas..(kene divide by 2 families ye skrg..)
2. sbb tak sempat nak relaks²..family² datang beraye tanpa henti..
3. sbb byk lg keje lain yang harus dibereskan :)

tp aku dapat rasa laa kann..
tahun ni mcm kurang meriah..
tatau laa kot aku je yang rasa camtu..
1. aku kurang dgr lagu raya berkumandang..(adakah sbb aku tak on radio? no no no..aku mmg slalu on radio..)
2. tak byk lagu raya baru..(ada tu lagu lama yang dibarukan..sangat huduh okkkkeee bunyinye..)
3. aku dah start cuti on monday & tuesday tu..aku expect jalan clear..tp wth?? jalan maseh banyak dgn keta..(adakah sume org dah tak balik kg sbb kos dah meningkat??)
4. kad raya pun buleh dikira bilangannye..huhuhu..hmm tak sampai 3 pun.. :))
5. baju raya aku utk tahun ni..aku baru pasan, ada 3 pasang je yang baru..not like tahun dulu²..sampai raya ke-6 pun aku leh bergaya ngan baju baru..2 pasang utk sehari tau..hahahahaha..
6. even umah aku pun persiapannye amatlaaa ala kadar..slalunye lapik meja yang mak aku beli tetiap tahun..tahun ni dia boleh lupe nak beli..cadar kusyen yang tetiap tahun ganti lain..tahun nih dia basuh je..

hmm..aku rasa sbb kitorang dah pulun abes kemas umah masa wedding aku aritu..
so utk raye ni cam lepak je tade mende sangat nak kemas lagi..
nak cat umah ke ape ke, dah buat sume aritu..
even baju raya adik aku² ngan abah pun recycle yang pakai masa wedding aritu..
ijoy je laa yang kire baru..kehkehkeh..(sbb baju dia tu one of the hantaran yang aku bg..)
so mmg sekayu..dari jauh dah tau family sape..sedondon jek..hahahaha..

but still..
raya tetap raya..
walaupun kurang meriah, ia tetap something!
1. sbb ajim ada..cukup korum! plus lg i've now with suami terchenta.. :P
2. sbb aku beraya dgn 2 family :)
3. sbb dah ada kampung yang leh balik..kg kajang..hahahahahhaa..
4. sbb tahun ni takyah lg nak jawab soklan cepumas..tp be prepared je laa utk soklan2 lain..damn sure they will come :/
5. sbb aku cuti lame..hahahahaha..

tapi mlm ni ajim is leaving for Iran dahh..hmmmmm :'(
take care tau jim..

Friday, September 26, 2008

Bistro Delifrance, Rawang

ok mcm aku ckp dlm previous entry..
bbuke td aku makan kat Bistro Delifrance, Rawang..(tak jauh pun... :P)

sampai ngam2 je waktu bbuke..
sbb almaklumlaa..
jem tahap gaban..
1. sbb ujan..
2. sbb jumaat..
3. sbb orang dah berpusu² balik kampung..

hmmmmm...
td sume anak² angah aku ada..
senang cite all my sekupu-sekapat laa..
dorang ni mmg every year buat acara bbuke bjemaah kat kedai nih..
tak kesahlaa restoran ke hotel..
jauh ke dekat..
mahal atau murah..
tiap² tahun mmg akan ada acara ini..
setakat ni lom penah miss..

btw, harga 30hengget per head..
tp aku rasa tak berbaloi sangat laa sbb makanan tak bape nak variety sangat..
but well..dgn keadaan jaman skrg ni...dgn harga camtu, what can we expect pun kannnn...
as i always say, the family gathering that matters the most :)

Strawberry Fields Cafe, Taipan

ok bbuke smlm..
kat Strawberry Fields Cafe, Taipan..
pun tidak plan jugak..
tp sbb we have to collect kuih & kek yang kitorang dah order..
so lps office hour, terus gerak g subang..

cumenye sempat laa berpikir tempat utk bbuke..
sbb sure tak sempat nak balik umah punye..
almaklumlaa jem kat subang tu mmg jem yang dijangka..
lagi2 kat persiaran kewajipan tu kannnn..
time balik keje lak tu..
haruslaa jem kannn..
terus sepjg jalan kewajipan tu..
sampai laaa ke simpang nak g puchong..
pehhh..gile!

alang2 dah kat area hetek tu..
haruslaa ajak ann bbuke skali.. :D

bile dia dgr Strawberry Fields Cafe, terus say yes! hahaha..
ye laa..masa zaman2 aku kat hetek, kitorang mmg suke makan kat situ bile jumaat..
1. sbb mmg sedappp!!
2. sbb leh shopping kat butik Sense skali..hahaha..
(tp kannn..nyaris2 laaa orang tu nak kensel.. :P )

lps pick up ann, terus nak g umah is..
tp bile tgk jem yang sangat pjg..
kitorang decided nak terus pegi Strawberry Cafe je dulu..
makan lebih penting! kehkehkeh..


location?
26, Ground Floor,
Jalan USJ 10/1B,
46720 Subang Jaya

ape yang kitorang order?
ann: spicy beef with rice + tembikai laici
aku: butter cream prawn with rice + tropical punch (pehhh sedap gile butter prawn dia tu!!!)
ijoy: omelette beef with rice + cendol..
side order: tomyam seafood, kailan with salted fish (kailan ikan masin laa tu :D)

pehh..dah mcm blog jalan-jalan-cari-makan lak aku..


masa tgu makanan tu, ijoy g amik order2an kuih dr Ieca..
yang kebetulan bbuke kat area taipan tu gak..
pastu lps bbuke baru nak gerak cari umah Is, nak g amik kek lapis plak.. (jauh lg perjalanan nih..)

tp sblm tu, singgah maghrib kat masjid..(emm..aku tak ingat plak nama masjid tu..)
masjid tu agak pelik laa..
sbb belah pompuan tade penghadang..
tp mmg luaaaasssss...
dah sejukkkkk...ehhehe..
memula masuk tu aku ngan ann agak tercengang2 gak laa sbb tak jumpe tmpt amik wuduk..hahahaha..

masa tgh sbyg..
elok je nak sujud rakaat terakhir, aku tersedu..(kenyang sangat!)
pastu all the way aku nak kuar dr masjid, aku sedu okkee...
kuat lak tuuu..
pastu baru je nak cari sliper..
ada pakcik tu tegur..
pakcik: "haaa..nak g mana lak nih? isyak nak masuk dah..lg 5 min je.."
aku: "err..errr..erk!" (bunyi sedu aku tu..)
pakcik: "isyak laa dulu..nanti balik umah, terus tdo je.."
aku: "hmm..hmm erk!" (aku takleh nak reply sbb sedu tu..aku angguk2 je..sambil masa ni aku pusing bakang cari ann..minah tu tgh menyorok kat balik pintu, tgh gelak2kan aku..chess!!)

pastu pakcik tu blah..
selambe kannnn kene sound! hahahahaha..

next, melilau lak cari umah Is kat puchong perdana..
nak amik kek lapis sarawak pulak..
sambil tu layan si aqeel, anak is..
pehhh hebat pengetahuan budak kecik2 tahun nih pasal ultraman..

dalam setengah jam, aku dah tau lebih dr 6 otomen yang ada..
sempat hapal tauuuu...ekekeke..
1. ultraman gaia
2. ultraman dyna
3. ultraman max
4. ultraman tiga
5. ultraman nexus
6. ultraman mibush (yang ni saye tatau laa spell dia yang betul2 cikgu..sy spell ikut yg cikgu pronounce nih.. :P)
7. ultraman columbus

tu laa ajaran aqeel smlm..


ini hasilnye..kehkehkeh..

yang no 6 ngan 7 tu aku pun tatau laa betul ke tak..
korang tanye laa aqeel sendiri..
takpun, tanye mak ngan bapak aqeel pun ok..
lagi dah hapal..kan Is? hahahhahaha..

takleh dok umah ke?

eh aku baru pasan..
silap!
smlm laa baru hr ke 3..
patutnye previous entry tu aku ckp hr 2..
gua pun dah lost count dah..
tak saba nak raya laa nih..hahaha..

meh aku recap kat mana tempat kitorang bbuke utk this week..
isnin: kat umah..
selasa: Williams, PJ..
rabu: Waroeng Penyet, The Curve..
khamis: Strawberry Fields Cafe, Taipan..
jumaat (hari ini): pg tadi mama bgtau, makcik aku nak banje bbuke kat Bistro Delifrance, Rawang pulak..

hmmm maknanye, ari isnin je laa yang kitorang bbuke kat umah..
the rest, mkn kat luar..huhuhu..

oklaa..next entry aku cite pasal bbuke smlm..
daaaa..

Thursday, September 25, 2008

Waroeng Penyet, The Curve

pehh..
kire smlm hari ke 3 bbuke kat lua..
straight in a row! huhu..

this time sbb nak jumpe photographer masa wedding aku aritu..
si fuad, Republik Rupajiwa..
nak diskas pasal album..
juge dia nak tunjuk layout yang dia dah prepare..

ye..
kalau ikut deal asal, album tu patutnye siap dalam 4-6 weeks..
skrg dah bape week plak kan..since date aku kawen aritu..
tapi....
itu kalau aku ikut package yang dorang offer..

tp since aku request dia buat lain sket..
ikut mcm album yang aku nak..
so the deal jadi lain mcm sket..
tu laa gatal lg nak tuka2..
haa kan dah lambat..
hehehe..

tp sebenarnye aku tak kesah pun..
as long as aku puas ati dgn result nye..
tp family2 aku laa..
dah tanye "mane album..mane album.."
haihhh...
letih aku nak jawab..

lps tgk layout nikah..
walaupun "tak lengkap" sbb dia lupe copy layout sanding..hmmphh..
tp aku puas ati laa ngan hasil keje dia..
so kawan2..kalau anda perlukan photographer, buleh laa contact dia..
or kalau nak tgk hasil kerja tangan dorang ni..
g lawat page ni..Rupajiwa..
(ehem fuad, aku dah promote rupajiwa..ko kene bayar aku nih.. :P)

part yang nak set date ngan si fuad ni laa yang problem..
since skrg ni bulan puasa kann..
masa adalah sangat limited..
memula ajak jumpe on weekend..
tp memandangkan setiap weekend yang ada tu, telah dipenuhi dgn jemputan bbuke puasa..(well, bape byk weekend pun yang ada dlm bulan ramadhan ni kann..)
so kene laa cari weekdays..

so yesterday..so yesterday..(hehe..dah mcm lagu nih..)

tp bukan senang dowh nak cari tempat bbuke yang ada kriteria nih..
1. nak cari yang restoran biasa2 je..sbb tanak yang mahal2..
2. nak cari tempat yang leh dok lepak lame..
3. nak cari tempat yang sesuai utk dia hamparkan laptop & segala gadgetnye..

cari punye cari, tanye situ sini..
last2 aku decide nak bbuke kat Waroeng Penyet, the Curve..
an indonesian food traditionally..
aku browse situ sini, and found good feedback dr sape2 yang penah makan kat situ..
so i would like to give it a try..
dan yang lg menguatkan aku utk g makan kat situ ialah..
sbb ada teh botol kegemaranku! hahahaha..
uuuu i like!!


kalau nak cari tempat ni, they are located at:
First Floor, Lot 1.32
The Curve
Mutiara Damansara
Petaling Jaya
(dekat dgn connection bridge to Ikano Power Centre dan juge opposite dgn Paddington House of Pancakes)

its a self-service restaurant..
dia akan bg menu & satu kertas list of menu..
korang letaklaa kuantiti ape yang korang nak makan..
dan g bayar kat kaunter..

ikut tekak aku, mmg sedap laa..
aku suke..hehehe..
tp tekak masing2 kan tak same.. :P
so tepuk tekak anda, tanye selera dia..hehehe..

Wednesday, September 24, 2008

Williams, SS26/9 Taman Mayang, PJ

smlm bbuke beramai² kat lua lagik..
ini pun impromtu jugak..
masa tengahari, tetibe husbandku ajak bbuke kat William..
mkn bersame rakan² sekerjenye..
ehem, ye laa dorang dah dapat bonus-sebulan-yg-dibayar-dua-kali tu.. :P

tanye time aku mmg tgh lapa..
tak pikir panjang, laju je aku jawab nakkk!!
aku pasal makan, mana penah tolak..hahaha..

kitorang kene sampai situ awal..
sbb one of his fren, si Akmar ckp..
the day before dia bbuke kat situ, around 6.15pm dah hampir penuh..

so dgn kelajuan yang tak laju mana..
1. sbb jem laaa..ape lagi..
2. sbb ada kwn dia yang tatau jalan, follow keta kitorang..
tp sempat laa jugak sampai around 6.10pm camtu..
dan masih banyak meja kosong..
siap leh pilih nak duduk belah mane..hehe..

tp mmg lps tu, org dah makin ramai..
bukan orang yang nak bbuke je ramai..
orang yang mengacau time bbuke pun ramai gakkk..
sibuk je laaa nak makan same kann...
time org nak bbuke, time tu gak laa nak makan jugak..
sibuk nak join bbuke sesame..
dah laa kat pasar ramadhan pun camtu..dorang pun sama berebut beli makanan..
kua opis cepat pun mereka gak..sibuk laa sama berpusu nak balik..buat kasi jem jalan..
ngalahkan orang puasa..tak sabo² nak ngisi tembolok..
tade sivik punye olang!

haaa kan tak pasal² aku emo..hahaha..
dahlaa..meh kite sambung..
aku tanak kurangkan pahale puasa aku..

this was the 2nd time aku makan sini..
masa tu makan ngan rakan² sehetek aku..
tp masa tu "lom" ada kamera..
so tak dapat laa nak capture..hihih..

..Bell & husband..
Bell - spaghetti meatball + ribena longan..
Husband Bell - Lamb rick ape tah.. + ribena longan..

..Akmar & GF..
Gf Akmar - Carbonara meatball + ice-blended mango & longan..
Akmar - Nasi Kapuchu.. (aku tatau spelling betul dia..aku spell ikut bunyi dia..hahhaa) + ribena longan..

..Ijoy & Wife..(kehkehkeh)
Ijoy - Risoto something² + sparkling ribena longan..
Aku - Nasi Gaul Ketam & Padprik Seafood.. (yummy!!) + tembikai laici..

..Safari & Firdaus..
Safari - Nasi Putih & Ikan Seabase Sambal.. (ikan ni sedap! sbb sambal dia tu buat sedap! aku pow pari punye..hehhe..) + sparkling ribena longan..
Firdaus - Nasi Putih & Padprik Seafood + ribena longan..

..Kamal..
dia mkn ni kalau tak silap aku laa..spaghetti seafood with Olive & Garlic..(aku yakin part yang Olive & Garlic tu je..yang depan² tu agak² je..) + nescafe ais..

sorry bout the names..
sbb kat situ tade menu yang kite leh pegang + tengok + pilih..
so aku tatau exact spelling dia..
menu dia menu bergerak..
ni haa menu dia..

..uncle William..

if u guys pegi sini, look for him..
tanye dia menu & dia akan tanye ape preference yang korang nak makan..
seafood? western? nasi? pasta?
and he will suggest accordingly..
hanye dia je tau whats the best for u..hihihi..

haaa..sebelum aku lupe..
aku nak bgtau supaye korang tak terduduk bile nak membayonye nti..
harga food kat sini agak mahal..(tp u are eating seafood kan, what do u expect? heh)
but berpatutan laa sbb portion utk satu² plate tu adalah sangat besar okkee..

mcm aku punye seafood padprik tu..leh makan utk 4 org sebenarnye..
tp sbb ada orang tu kate dia leh tolong abeskan..
so aku pun tak heranlaa order..
tp bile dia sendiri pun tak larat nak abeskan dia punye..
aku punye apetah lg kann..
sibbaik pari tolong aku makan..

mana taknye..
seko² dgn air buah gelas besar nye lagi..
mmg kaw² punye kenyang..
hmm sudahnye, masing² balik dgn perut yang senak..
sampai nak sendawa pun seksa..hahahaha..

so for those yang nak dtg makan sini, order laa berpade² ye.. :D

Tuesday, September 23, 2008

tik tok tik tok..

ya rabbi..
apsal laaa lembab sangat taim ni berjalan..
dah puas sume email aku baca..
dah puas aku buat blog hopping..
dah puas aku godek2 blog aku..
tinggal tak main game je nih..

tp result yang aku dapat..
lapa..
ngantuk..
saket badan..
haihhhhh..

yang lg buat sakit..
mcm jam tu bergerak dgn kadar yang sangat perlahan..
issshhh selowwwww sangat-lah!!

sangat berbeza dgn smlm..
smlm punyelaa aku ralit..sampai zohor pun leh terlepas..
sedar2 dah 4.32pm..(astaghfirullah alazim..)

tp arini, punyelaa lmbt..
sampai aku macam mengire saat bile zohor nak masuk..
tik tok tik tok..
ergghhh!!!
gua sangat free sampai gua bosan tahap dewa dah nih!!!
tolonglaaa cepat kol 5pm..
aku nak balik umah!!
aku nak cuti cepat!!
aku nak rehat!!

Monday, September 22, 2008

tag: 7 facts about me..

kene tag lagi..adeh..

ok for my 7facts pulak:

1. im the eldest in the family..dan juge hanye seorang anak pompuan..tp walaupun saye sulung, sy tetap dibuli oleh adik2 saye..mungkin kerane badan mereka yang lebih besar? tp kami tetap mempunyai satu bonding yang kuat..oh ye, disebabkan mereka lebih besar drpd saye, kadang2 org menyangke saye anak ketiga..atau lebih best, saye dikatekan anak bongsu..kahkahkah..

2. org kate saya garang..huhuhu..tahla, sbb saye tak rasa pun..mungkin pembawakan anak sulung itu menyebabkan saya nmpk tegas (kadang2!)..atau juge mungkin rupe paras saye dah sememangnye sebegitu sejak azali..walaupun begitu, adik2 saye tidak penah gentar dgn saye..kenape adik2 sy tetap berjaye membuli saye??

3. saye sangat suke makan seafood..lebih2 lg udang n ketam..tidak kire kecil atau besar udang/ketam tersebut, atau masakan ape sekali pun, sy tetap makan dgn lahapnye..tah macammanelaa rupe kolestrol di dalam badan saye skrg..wallaweh..saye terasa lapar sekarang ini..

4. saye bukanlaa seorang yang cepat mesra dgn orang yang baru saye kenali..selalunye, saye observe dulu karakter orang tersebut..jika dia seorang yang pendiam, saye juge turut menjadi pendiam..tp sekirenya dia seorang yang sangat ramah dan suke berjenake, saye juge boleh bertukar karakter secare tibe2..kesimpulannye, saye mengikut acuan orang sekeliling saye..

5. saye juge mempunyai jiwa yang sensitif..pada mulanye saye cube utk menidakkan fakta ini..tapi akhirnye saye mengakuinye..cthnye, ketike saye sedang keseorangan dan memikirkan sesuatu perkare, saye boleh mengeluarkan air mate apabile memikirkan kemungkinan2 yang bakal terjadi..mungkin otak saye terlalu kreatif sehingga boleh terpikir kemungkinan2 itu dan telah menyalurkannye ke saluran air mate saye..apetah lg kalau saye rase saye telah menyakitkan hati2 orang disekeliling saye, ataupun saye tidak dapat menghulurkan bantuan kpd sesape yang berharap..maka akan bergenanglaa air mate saye ini..

6. saye suke memendam rasa..selalunye saye akan mendiamkan diri kalau saye marah, kecewa, & tidak puas ati..orang hanye akan perasan jika mereka melihat perubahan di wajah saye..sehingga saat fakta2 ini ditulis, saye masih tidak berjaye untuk berselindung kerana rasa2 itu akan terpamer di muka saye serta merta..hmmph..

7. saye tidak suke melihat, mendengar apetah lg merasa ape2 pun berkaitan dgn "sesuatu itu"..(see..bercakap tentangnye juge saye tidak mahu)..dahulu saye ok dgn semuanye..sehinggalaa satu masa ketike ofismates saye mengajak saye utk menonton "PHSM1"..utk dijadikan cerita, tayangan habis pada pukul 11.45mlm..kebetulan hari itu adalah hari khamis malam jumaat..dan saye melalui jalan templer park utk pulang ke rumah..waktu itu, jalan tersebut adalah sangat gelap..ianye terasa2 seperti didalam movie yang baru sahaje sebentar sy tontoni..dan yang lebih menyeramkan, sejak itu juge saye terpaksa bergelut melawan "penindihan"..since then, no more cerita seram for me..tidak kire laa cerite itu originated dr negara mana skalipun..saye tetap banned sume bende yang berkaitan dgn cite2 tersebut!

sekian.

oh ye..pada sesape yang membaca entri ini, silelaa tag diri anda sendiri ye..huhuhu..

tagging each other..

ive been tagged..
dr mereka2 ini..suya, atune, caki & jay..
dah lama dah dorang tagged aku ni..
tp sbb aku mmg tak suke menjawab soklan..
so sbb tu laa aku lmbt nak tag org lain pulak..
for obvious reason..nape aku juge tak suke jawab soklan exam! ngehngeh..
tp since telah ditagged sampai 4 orang ni..
aku gagahkan diri nak buat jugak..hehehe..

tp utk first question jek aku dah stuck..
ada 4 owang ni..cane nak jawab?
tp lps aku baca bebetul, ianye tertulis disitu.."last tag"..
(hehe..cemana laa nak lulus kan..slalu baca soklan sekali imbas jek..hahahah)

so here it goes..

1. The person who last tag you is:
~ miss jay

2. Your relationship with him/her is :
~ roomate asrama, kwn skolah menengah, kawan hu-ha-hu-ha..

3. Your five impression of him/her :~
1. kurus! so sume baju look nice on her :)
2. sangat suke shopping
3. suke membeli adiah utk kawan2
4. tidak berkire
5. senang get along dgn sape2 pun..

4. The most memorable thing he/she had done for you:~
~ menjadi bridesmaid saye..tenkiu darl!

5. The most memorable thing he/she had said to you:
~ adalaa ayat itu..sungguh membuka mate saye :)

6. If he/she become your lover, you will:
~ apekah?? abes laki aku nak campak mane??

7. If he/she become your lover, thing he/she has to improve on will be:
~ oihh..kan aku kate, aku bukan lesbo..

8. If he/she become your enemy, you will:
~ opps! finger crossed! mintak dijauhkan..

9. If he/she become your enemy, the reason will be:
~ no no no..insyaAllah wont be happening..

10. The most desired thing you want to do for him/her now is:
~ bg dia mr mraz..hahaha..nak tak jay?

11. Your overall impression of him/her is:
~ a really good buddy..

12. How you think people around you will feel about you?:
~ sombong & garang?? kehkehkeh..

13. The character you love of yourself are:
~ hmm ape ye? just let go? biar org buat kite, jgn kite buat org..

14. On the contrary, the characters you hate yourself are:
~ malas bangun pagi..uwargghh!!

15. The most ideal person you want to be is:
~ aku nak jadi org kaye yg takyah susah2 keje..muahahaha..

16. For people that care and like you, say something to them:
~ shaye shayangggg korang!!

17. Pass this quiz to 10 persons that you wished to know how they feel about you :
1. ijoy
2. jay
3. ann
4. hana
5. suya
6. caki
7. atun
8. is
9. shidee
10. sape2 laa yang slalu baca blog aku ni..

18. Who is no.6 having relationship with?
~ hmm tanye dia sendiri..

19. Is no.9 a male or female:
~ male

20. What is no.2 studying about?
~ dia dah grad dah..takyah nak study2 lg..

21. When was the last time you had a chat with no.3?
~ just now..thru gtalk..heheh..

22. What kind of music band does no.8 like?
~ skrg ini mungkin lagu2 utk ibu2 mengandung? hahaha ada ke?

23. Does no.1 have any siblings?
~ yes. they are now my extended siblings :D

24. Will you woo no.3? why?
~ sure not! pompuan ah! lgpun sbb shes wooing someone else..heh heh heh..

25. How about no.7?
~ no no no..jgn buat keje gile..

26. Is no.4 single?
~ skrg tidak lg! shes now happily married..

27. What is the surname of no.5?
~ jumawi

28. What’s the hobby of no.4?
~ futsal, DSLR-er and now into diving :P

29. Does no.5 and 9 get along well?
~ haha nope! they dont know each other..

30. Where is no.2 studying at?
~ used to be politeknik shah alam..

31. Talk something casually about no.1?
~ a loving & caring husband..shaye shayaaaang dia!

32. Have you tried developing feelings for no.8?
~ hahaha iye..rasa kasih terhadap ibu yang sedang peknen..jaga diri bebaik ye..

33. Where does no.9 live at?
~ selang beberape umah je..

34. What colour does no.4 like?
~ blue.. (hahaha ni sbb aku dah baca jawapan ko kat blog jay, na..ekeke..)

35. Are no.5 and 1 best friend?
~ sume pun best friend..

There’s No 36 to 39
~ ??? what is this supposed to mean? saje nak bykkan bilangan soklan ke??? duhhh...

40. Does no.1 have any pets?
~ used to bela ikan2 & batu karang laut..huhuhu..(eh ikan kire pets gak ke? hahaha)

41. Is no.7 the sexiest person in the world?
~ hehe..mungkin kalau dia topless & bottomless..hahahaha

42. What is no. 10 doing now?
~ tgh pk..dorang nak kene buat jugak ke mende alah ni? hihihi..

ok dah setel..
lps utang aku.. :P

Sunday, September 21, 2008

when the real culprits bergabung tenage..hahaha

20-09-2008..
a day full of surprises..
ajim balik dr Qatar..
without telling anyone in the family but me..(he had to tell me laa kan..since nak mintak amik dr airport.. :P)
but sure laa i have to tell the hubby..since "we" will be terlibat dalam kancah-kezutan-yang-ajim-initiate itu..

he told me on last thursday..
it was 2 days before the actual return date..
ajim: "kak iera, kat sana mana tmpt bbuke yg best?"
aku: "uik? apsal tanye? balik msia ke?"
ajim: "tade laa..saje tanye.." (masa ni still nak rahsia lg tu..)
aku: "hmm..nak sedap hotel laa..hilton sedap..tp mahal gile laa.."
ajim: "bape sekepale?"
aku: "rm98++"
ajim: "pehhhh.."
aku: "raya ni dapat balik tak?"
ajim: "haa..tu laaa..camne nak ckp eh.."
aku: "aihh..ckp je laa..nak buat seprais ke? :P"
ajim: "hahaha..tu yang nak mintak amik ni..tp jgn bgtau sesape..especially mama & abah.."
aku: "haha no hal..bile?"
ajim: "sabtu ni..sampai dlm kol 2ptg..so book laa bbuke kat mana².."

so aku terus diskas dgn the hubby a.k.a partner in crime aku..
booked place sume..
mmg impromtu gile ah..

then i text to emi, jiji, & abah..
tp emi suddenly bgtau he couldnt make it sbb dah plan bbuke dgn ex-starians dia..
soh postpone to another date..sah² laa dia tanak..
sbb kalau tak penting, mmg susah nak hijack plan dia..
so nak tanak, i hv to pecahkan rahsia..huhuhu..
barulaa he decided to join us..but still will proceed with his plan lps tu..chehhh...

ramai yang tanye.."ajim tak balik ke?"
aku nak je jawab "dia balik sabtu ni.."
tp aku tak leh nak jawab camtu..
i keep my word and tell them "tahlaa..tatau lg dia dapat cuti ke tak.."
sorry ye kpd yang bertanye..sy hanye memegang amanah..hahahha..

tp mmg susah wooo..
lagi² bile mama tanye soklan pasal bbuke tu..
bputar² pale aku cari jawapan..
puas aku pusing sana..pusing sini..
sibbaik tak kantoi! (pheewwwhh!!)

so the plan went well..
we picked him up at airport around 345pm (flight delayed..)
then sementara nak tgu bbuke, kitorang singgah alamanda..(shopping of course!)
around 630 gerak to Cerana Restaurant kat Lebuhraya Cheras-Kajang..
sibbaik masa tu, the rest lom sampai..
so kami dah siap2 sorok ajim..hahhahaha..(mmg restoran tu ada tempat strategi utk menyorok!)

when sume dah dtg & amik foods..
as expected..

mama almost nangis..hihihi..
sorry ma, bukan sengaja nak buat mama nanges.. :D
tu sume plan ajim ma..
he initiates the plan..
we are just executing it! hikhik..
betul ma..
iera ngan ijoy cume jalankan tugas je..
kitorang hanye nak pastikan plan tu berjaye je..ngeeee..

tp pastu..hehehe..
ia bukan setakat itu sahaje..
bukan ajim je yang leh buat seprais..
kami juge ada seprais utk dia..hahahah..
aku plak plan ngan emi..
since he already knew the plan kann..
aku soh emi siap² belikan bday kek for celebrating bday ajim which falls on the day before..


hehehe..
Happy 25th, jim!
u seprais us, we seprais u back..
lets seprais each other..hahahhaa..

kirenye the real culprit adalah kami bertiga..hohoho..


but hes here only for a week..(tak sempat nak raya pun..sob sob.. )
sbb lps ni, he will go for Iran plak..instead balik to Qatar..
hes back..just to see he'll be leaving again.. :'(

i wish he would stay longer..
atleast sampai raya laa kann..
tolonglaa encik² manager di Schlumberger..
tolong benarkan dia beraye bersama kami..?
boleh kan??
please..please..pleasee...

Friday, September 19, 2008

insaflaa setiap ramadhan..


rabu lak bbuke kat insaf..(again!! hahaha..)
dah mcm annual Ramadhan event lak ngidam bbuke kat insaf..hiks..
muke yang sama..tp kali ni tade zaid, ganti ngan pari, kawan kitorang kat smidec.. (read: this)
yang bezanye tahun ini set Ramadhan mereka sudah naik harga..18nett each! pehhh..
dan tiade lg scene yang menyayat ati..heheh..

it wasnt properly plan pun..
plan asal just bbuke bertiga..aku, ijoy & pari..
mamat ni skrg kene bbuke sorang²..(siann dia..sbb wife kat kg cuti bsalin.. :D)
tetibe tingat jay mmg berade di area jalan TAR tu..
so mmg tiada belas kasihan, kami tarik dia skali..hihihi..

pastu while chatting dgn ann..
dgn sangat cepat, sangat impromtu juge..
dia membabitkan dirinya, juge diri ana..hahaha..
maka booking yang asalnye hanye utk 4 org..
telah ditukarkan menjadi 6..
dan secare tak langsung juge, kami ditempatkan di meja hujung skali..
hanye beza 3" dengan sinki membasuh tangan..
mungkin meja itu sahaje gamaknye yang muat utk 6 org..hmm hampehhh!!

pastu juge seperti tahun sebelumnya..
lecka² menjadi tujuan selepas bbuke..
lepak makan eskem sampai Sogo nak tutup..hahaha..


nasi beriyani ayam madu..aihh sedapnyeh!
mmg bhantu laa nasi beriyani dorang nihhh..
sampai skrg terasa² lg ayam madu dia..
nak lagi!!!

note:
entry ni dibuat dlm keadaan tergesa²..
tah ape² aku cite..
ianya hanya atas dasar utk mengupdate blog.. (supaye tidak di sound lg.. :P)
dan entry ni ada gamba yang aku nak letak..
tp aku tatau aku letak katne..
nti aku post laa bile aku jumpe ye..heheh..

*** edited ***
ni haa aku dah jumpe gamba..hahaha..

Thursday, September 18, 2008

when the berlians meet up..

smlm had a blast-bbuke-puasa with the berlians..
a group of girls..hetek & ex-hetek..
tertubuh secara tak langsung masa sume bekerje di dalam projek yang sama..
tp jangan tanye aku how the name came into the picture..hihihi..

ni mmg annual Ramadhan event..
tp dulu2 tak penahnyeee cukup korum..(read: this)
tp smlm sume ada! (big applause to miss ed & miss yus for making it this time :P)
termasuk si kenit fariha nadia..(she was a practical trainee..)
plus 2 guys yang sorang dah jd part of the family..sorang lg soon to be..hehehe..(how soon? tu kene tanye dorang.. *wink!)
walaupun bbuke puasa tu agenda utama..
tp layan gossip tetap on top of the agenda..hahaha..
best best best! (ada mcm ipin & upin tak?? :P)

as usual, meeting up kat new place ni, sure ada yang sesat..
sibbaik sempat gak sampai si hani..
kalau tak, mmg dia bbuke kat Rawang laa..
gara2 salah masuk jalan..hihihi..
oh ye..lupe nak mention tmpt bbuke for this year..
its Restoran Puteri, TTDI..(alaa..tmpt Erra & Engku Emran nikah dulu tu..)

foods were ok..
nak kata sedap sangat tu, takde laa sangat..
tp boleh laa..
cumenye orang sangat ramai..
dan seko2 amik lauk mcm untuk mkn 3 orang..
typical human being..bile dah lapa, terus jadi tamak..haihh...
mmg laa lauk2 tu cepat abes kannn..
so for those yang bbuke ringan2 dulu..
yang lps sbyg baru nak amik nasi..
mmg takkan dapat laa lauk2 yang awal2 tu..
sbb bile lauk tu dah abes, dorang refill dgn lauk lain..

yang aku nak gelak, yus ada tanye kat budak yang keje kat situ..
yus: "dik, lauk ni tak refill ke?"
pekerja restoran: "ha?? refill tu ape kak??"
padanlaa tak refill2 kannn..hahaha..

dr segi deco restoran..pun biasa je..tak sama mcm dlm gambaran..
aircond pun ala2 segan je nak menyejukkan keadaan..hmm..

elok dah bbuke..
dah maghrib..
tgh sedap2 mkn..(tp sibbaik dah almost nak setel laa..)
tgk dorang dah start angkat sume foods bwk masuk dalam...
pastu..dah tutup a few lampu..
we were like "aihh..takkan dah nak halau orang balik kot.."
pastu tuppp!!
sume padam..blackout daaaa..

tp masa blackout tu laa budak2 ni naik hantu..
walaupun kepanasan, kami tetap bergamba mcm tade tempat terang dah..hahaha..
sbb "lawalaaa amik gamba dlm gelap.." kehkehkeh..

after a while, lps dah puas bgamba dlm rona2 kegelapan itu..
lampu dah ada balik..
we pay 45nett each and start leaving the restaurant..

ingatkan nak balik dah laa sume..
tp rupenye sessi bergamba tidak habis hanya di dalam restoran..
kitorang sambung posing kat tangga pulak..hahaha..
kesian dedua cameraman..
nak tak nak, terpaksa layan kerenah kitorang..hikhikhik..(thx ye yang..muuuahh!!)

bile masing2 dah dapat call soh balik, barulaa lerai..
tp mana yang tinggal, still having fun capture gamba situ sini..
selagi sume tak balik, selagi tu laa tak kamera tu tak benti di snap..
mmg camera freak seko2..hahahaha..

oh ye..
thx to puan maleen - for the belated wedding gifts.. (yelaa dah kite wedding ari yg same, cemana nak attend each other kan? hehehe)
and thx to cik jel - for the cute gift (i tak sempat bukak lg, jel..hihihi..tp rasanye mcm fridge magnet..betul ke?? :D)


just love u, girls! mmmuuahh!
next year, confirm tmbh korum lg nih :P

p/s: for more pics, click here

Wednesday, September 17, 2008

sudoku amateur

jay..still remember this thing?
hehehe..


i ada lagu utk u..
ikut rentak lagu kopratasa ye.. :D

"masihkah kau ingat..
pada waktu itu..
kotak berisi sudoku..
kau hadiahkan padaku..
"

:)
its a gift from her..
masa tu she purchased a pc..
a lot of free gifts dia dapat..
antara byk2 tu, she gave me 2 things..
satu aku letak kat opis sbg hiasan atas meja..(ala..its a pasu plastik yang ada byk2 klip kertas yang berceracak atas dia tu..)
satu lg this thing..
maybe ini utk memperkuatkan IQ saya yang semakin kurang..kehkehkeh..

aku rasa dah nak setahun pulak mende tu kat aku..
tp baru minggu lepas aku berkesempatan nak isi bateri..
bukan tak appreciate pemberian lu, jay..bukannnn..
tp wa lupe! hehehe..
sowi, darl..

masa dapat dulu, wa terus bawak opis..
kunun2, leh main time lunch ke..time lepak2 ke..
so letak laa dalam laci meja opis..
sampai sudah wa lupe ada mende tu dlm laci..
sbb laci tu jarang wa bukak..(wa bukak laci yang ada makanan jek..hahahah)
ni confession nih, jay.. :D

bile dah isi bateri tu, sah2laa start main kann..
adalaa 4 kali aku try..
tp sumenye gagal mencapai kaler2 berterbangan..(almaklum laa..beginner.. :P)
first tu sbb aku main redah je main, tanpa baca arahan..
second, aku dah baca arahan..tp separuh jalan..
third, aku tak sempat abeskan sbb mata dah nak tertutup..
yang fourth, aku dah siapkan, tp ada error n aku tatau cemana nak betulkan error tu..

tp mlm tadi..
setelah mentelaah arahan dengan teliti..
setelah berjaya tau cemana nak betulkan kalau suddenly ada error..
setelah strategi yang dirancang menemui jalan gemilang..
tadaaaaaaa...
aku berjaya! ha ha ha..


yessaaa..walaupun hanya laa level 1..aku tetap bangga!
sbb ia tetap GOOD! hahahaha..
kan aku amateur? ;P

Monday, September 15, 2008

my beloved bday boy :D

today is abah's bday..
yang ke 57.. (wow!! no dah banyakkkk!! hihihi..)
tp sbb it falls on the working day..
so we decided to celebrate his bday smlm..


since this is a fasting month, the celebration haruslaa setelah berbuka puasa kann..
dulu dia pilih Hotel Nikko..
this time lak, he wishes to go to Quality Hotel, kat benteng..
alaa, area2 sogo tu..
foods buleh tahan sedap jugak..
tp satu je hangin..dorang tak refill foods..
sbb aku ngan ijoy sampai agak lmbt..(kitorang g cari cake abah dulu..)
so masa sampai tu, udang butter dia dah licin..
aku tanye refill ke tak, dia kate, akan di-refill..
tp sampai ke sudah, tade!!
kecewa i tauu.. :(

yang lain2, ok laa..tp agak crowded jugak..
tgh2 bulan ni, ramai jugak ye org bbuke kat lua..
penuh ngan org..sampai tepi lift pun ada meja..hahaha..

lps sbyg, then baru cake tu dibawa keluar..
he was shocked sbb ingat tade cake..
kire kali ni ala2 menjadi gaklaa..
not like last year..huhuhu..


to abah, happy 57th!
wishing you all the happiness in the world!
mmmuuuahh..sayaaaaanggg abah!

for more pics, click here

Thursday, September 11, 2008

presenting...a new me.. :D

haa bising soh aku update kan?
amik ni..satu webpage aku overhaul..hahahhaa..

ni kire 3rd time laa aku tuka skin blog aku ni sejak aku berkecimpung dlm alam blog nih..
1st dulu, masa memula aku start, aku pakai yang sedia ada je..
masa tu page aku bodoh² je..sume pakai yang basic..
sbb memula kunun utk tatapan sendiri je..
aku ingat lg, kaler dia kaler coklat oren²..
aku rasa caki je yang sempat komen satu dua..hahaha..

yang 2nd tu yang sblom ni laa..
yang kaler ijau lumut tu..
masa tu sbb terniat nak betul² "appear"..
kire mcm nak exposekan blog tu laa..
kalau term projek, kire nak go live laa..ekekekek..
masa tu, baru laa tmbh tu tmbh ni secukup rasa..
atleast tade laa nmpk bodoh sangat kalau bandingkan ngan blog² canggih manggih yang sedia ada..heheh..

pastu dah quite a while..
rasa bosan lak tgk skin yang sama..
agak lama gak sbenarnye berhajat nak tuka skin ni..
browse situ sini nak cari skin yang betul² berkenan..
ada yang betul² aku minat, hmm ada error laa plak bile nak tuka..
aku mls nak cari mana silap code dia..
so terpaksalaa cari alternatif skin lain..
cari punye cari..
tadaaaaa....
ini laa hasilnye.. :)

tp agak leceh gak laa rupenye nak tuka skin ni..
aku ingatkan bile tuka skin tu, dia akan copykan segala gadgets yang dah sedia ada kat page lama tu..
rupenye tak..
almaklumlaa..sblm ni senang je nak tuka..
sbb gadgets² tu lom wujud lg..
yelaa kan page bodoh je..tuka skin is like a zapp!!
pastu dr source yang sama lak tu..tade byk masalahlaa..

tp ni nak tuka dgn segala mak nenek gadgets yang ada..
remeh!
lg plak skin dr lain source..
so nak tak nak, kene copy satu persatu..haihhh..
nmpknye pasni, lama lagi laa nak tuka skin..ngehngehngeh..

ni lom update sepenuhnye..
ntilaa aku tmbh perasa lain..
kalau rajin.. :P