Monday, December 31, 2007

my time? :)

29th dec 2007..
more or less at 4pm..
im officially someone's fiance :)

the plan was to be held in a very simple way..
but when it comes to my so-called "Mak Abu & Pak Abu" (my dad's side)..
they want it to be in "Bloom in flowers & butterflies" theme :)

:: with my so-called Mak Abu & Pak Abu :P ::

:: with Ijoy's so-called Mak Abu..hihi.. ::

they says "kite buat betul2.."
reason being:
1) "satu2nye anak pompuan in the family.."
2) "anak sulung pulak lg.."
3) "the penutup (since aku je pompuan yang bongsu dlm level cousin2 aku sebelah abah..)"
4) "nak balas jasa abah yg selama nih tolong dorang masa dorang susah.."

so white-blue fresh flowers and butterflies it is!

thx to those who came memeriahkan majlis..
ape2 terkurang, minta halalkan ye.. :)

friends..thx guys for coming :)

p/s: for more pics, click here

Thursday, December 27, 2007

it wouldnt harm sometimes!

aku nak cite pasal smlm..
masa on my way back home..

it was raining..
memula tu ok² je..
but then getting heavier..
bile ujan dah start lebat tu, aku pun tuka plan..
aku rasa better balik ikut Guthrie je..
sbb aku rasa sure jam gile kalau ikut NKVE..
slalunye bottle-neck lps tol ke arah KL..
kalau ari biasa yang tak ujan pun sangat jam..
ni kan pulak ujan..
lom tmbh kalau ada banjir ke hape..
hmmm...

so Guthrie it is!
walaupun beza tol NKVE ngan Guthrie = rm1.30..
dlm ati "mahal pun mahal laa..asalkan aku tak letih stuck dlm jam lelame.."
masa tu aku senyum je..
sbb pikir dapat elak jam..so aku sampai umah cepat! yeay!

tp tak lame pun aku leh senyum..
sampai kat traffic light, pehhhh..traffic jam!!
tersekat lame lak tu..
tah bape byk traffic light yg ada kat situ..
and each traffic light aku tersekat about 10mins..
hmmm maveles!

pastu malang lak lg, radio aku plak rosak..
takleh nak on..fius terbako ke short ke hape ke..ntahlaa..
so senyap sunyi laa dlm keta tu..
yg dengo, bunyi ujan ngan wiper aku je..huhuhu..


notice yang belah bwh tu?
haa yang tu jam aku..pun mati gak..hahahha..
tah ape kene ngan keta aku..
tgh² drive masa on the way g airport nak amik ajim, dia padam..
(selingan: ajim dah balik..cuti..will be kat mesia 25th dec 2007 - 17th jan..yeay!! hehehe..)
ok sambung, cuak sebentar beta!
ingat bateri kong..hihihi..
tp check wiper, power window, signal, lampu sume ok..
so tade ape laa pun..abah kate, "fius tu.."
huhuhu..tu laa..cuak je lebih! :P

lps stucked lebih kurang 1/2 jam, baru laa lps ke Guthrie highway tu..
alhamdulilahhh...
tapi...
tetibe..
ujan yang amat sangat lebat!


notice tak meter aku? hahahhaha..
i cannot go more than 60km/h!
punyelaa lebat, sampai tak nampak jalan!
wiper aku tu, laju je sket lagi, tertanggal terus dah..
so for precaution, aku amik lane tengah je..
sbb lane kiri & kanan, air bertakung..
silap² buleh skid woooo..
bahaye bahaye..

last² aku sampai umah kol 8oopm gak..
lebih kurang same je kalau aku ikut normal route aku..huhuh..
nak sangat elak jam..
haaa last² jam jugak..tol mahal lak lg..
padan muke aku kannnnn...hahahahha..
so pengajaran, ikut je laa routine biasa! :P

Wednesday, December 26, 2007

still standing..proudly!

23rd dec 2007..
another TTG got engaged..


what is TTG?
left it to u guys to figure it out.. heheh..
hint:
1) it was the name of our clan back in primary school.. (aku sendiri lupe cemane that name came into the picture..hahaha)
2) there are 10 of us.. ;)

years come and go..
time flies so fast kan!
sedar² "hah? dah ujung tahun??"
pehhh..

bile tgk² balik..
1 has 2 kids
1 has 1 kid..
1 with no kid..
1 is expecting..
1 recently got married..
and 1 just engaged 3days ago..

so..
another 4 to go..
and obviously i am in that left-over-4!! hahahaha...

to Sara, congrats!
u sangat cantek laa with that black outfit! (jarang kan org pakai itam utk tunang or kawen..but u looked gorgeous-lah!)
looking fwd to ur "big day" this coming june! :)

Wednesday, December 19, 2007

only shop when it is competitive! :)

smlm jumpe jay..
wahhh..rasa lama gile tak jumpe..
almaklumlaa..sejak² keje dah smakin jauh dr kl nih...
susah tol nak janji kua sane sini..
kalau dulu, rase nak kua, kua je..
takyah nak tgk² keadaan..
sbb office memasing cam connected by the rail jek..huhuhu..

she just got back from cuti² Singapore..
wanna meet her sbb dia nak pass the "thing" that she bought for me..
lgpun, ada cite nak detail out..huhuhu..
so we met kat midvalley..
dan sessi lepak terjadi di Carl's Jr.. :)


yang keychain tu is a souvenior..
but the bag, aku kirim..hahahaha..
i said "ko carilaa any sling bag..sumthing like ur MNG bag.."
and she got me this!! pepel!! i sooo looikeee!!
its puma's!
which can be matched ngan my new puma shuzzzz..hihihi..

lepas mkn, saje la kitorang g browse thru puma shop..
and the price is awaayyyy lower than here..
kirenye berbaloi laaa beli kat sane..huhuhu..
thx jay darl! :)

sooo bile shopaholics meet, u know what to expect kan!
when the shopping-mood comes, we were like "gotta do what a gal gotta do.." heh..
we shop until kedai tutup! hahahaha..
tak penah aku tgh try baju, lampu dah tutup separuh..
sibbaik aku tak menjerit je..sbb ingatkan blackout..
bile tgk jam, baru pasan dah nak 1030pm rupenya..kehkehkeh..
bile dah camtu, kitorang just grab and pay..
and went out thru that half-closed door.. :P

hasil belian :D


oh ye..word for the day: "COMPETITIVE!"
pricing nyeh sangatlaa menggiurkan..
sbb tu susah sangat kami nak kua dr MNG tu..hahahahaha..
sibbaiklaaa kedai tutup..
kalau tak, tatau laa bape helai lg yang kitorang nak sambar..hahahaha..

Monday, December 10, 2007

just cant resist!

jay, kalau ko still ingat..
ada one time kite jenjalan kat klcc..
and nmpk ada a girl pakai kasut nih..
aku rasa aku ada tunjuk kat ko..
tp tatau laa ko sempat tgk ke tak how gorgeous kasut tu..hiks..


well..ive been looking for that shoes..
tp tade laa plak ternampak kat mane2 sports section..
finally..
masa jenjalan kat midvalley..lps tgk the Golden Compass..
yeay! found it!
heheh..

memula pikir² gak..
nak beli ke tanak..
sbb rasanye dlm 3 bulan kebelakangan ni, ive bought more than 10 pairs of shoes dah..hihihi..
tp bile pikir² balik, all those shoes tu sesuai dgn event2 tertentu..
tp kasut yang nih..hmmm..
senang cite, ada byk sbb laa nape aku beli jugak akhirnye..
1) aku lom penah ada this kind of shoes..
2) mmg dah lame aku cari..
3) dihasut dgn jayenye oleh encik ijoy..
4) my fave kaler lak tu..
5) yang paling aku suke..ada less 50%! hahaha..
6) aku takut nti aku menyesal di kemudian hari..(been there, done that..mmg menyesal-lah!)

hehehe..i think i need a BIG shoe rack for all my shoes laaa...
skrg nih, boot keta aku menjadi salah satu tempat penyimpanan kasut2 itu..
sket ari lagi, aku buleh konpius which shoes to wear with which attire..
pastu end up i'll be wearing the same shoes jugak akhirnye..hahahahaha..
or should i make a schedule? hihihi..

..if u were in my shoes?

..08/12/2007..
my kazen's wedding..
letih..penat..
dr 10.30am up to 5.30pm..non-stop-service layan tetamu..
not just physically exhausted..
tp mentally tortured jugak!

FAQ (frequently ASKED questions) for not-yet-married-siblings/cousins:
1) "bile nak gitu²?" (siap dgn isyarat tangan..hmmphh..)
2) "yang ni bile lagi?"
3) "bile nih? dah lama tunggu nih.."
4) "tak teringin ke nak mcm ni jugak?"

and my most FAA (frequently ANSWERED answers):
1) "insyaAllah..ada nti, ada laa kadnye.." (ni kalau mood nak menjawab aku ok..)
2) "esok! datangla ye.." (majoriti kalau aku jawab yang ni, sume terus terdiam..hahahaha)
3) "aih..lame buleh tunggu..takkan takleh nak tunggu lagi? sesabo laa ye.." (sakastik??)
4) "....." (aku senyummmmm je...ni bile aku rasa malasssss nak jawab pape...)

btw, believe it or not, the question wont stop there nway..
bile dah kawen, soklan dia lain plak..
"bile nak ada baby?"
bile dah ada first baby..THEY will ask..
"bile nak ada SECOND baby?"
bile anak dah beso..
"bile nak sambut menantu?"
haihhh..
agree???

hmm..
can't u guys just observe and listen?
kalau ada, ada laa kann...
kalau tade, diam² sudah laa..
yang sebok² pasal orang tu nape?? haihhhh...
bak kate bos aku "berat mate memandang..berat lg bahu yang memikul.."
dan aku sangat setuju! hihihi..

tp nak buat cemane..
mulut tempayan buleh ditutup, dibungkus, dibuang dalam sungai..
mulut orang??? sendiri tahan tinge laa..
kalau boleh di stapler, kan ke bagus?? hahahaha..



..with the bride..


..jiji & emi with the couple..

aku dan aku dan aku..yg penat jawab soklan :P

to Ajom & Zaiham..
Selamat Pengantin Baru.
semoga berkekalan selamanye :)

Tuesday, December 04, 2007

hodgepodge :)

okeh..
got the tools..
gonna upload all pics..
ni caca-marba punye entry..ekekekke..

sukati laa kann..whose blog??? :P

:: 22/11/2007 - Appreciation Lunch @Menara KL ::


they say: its a token for us sbb finally dapat abeskan that killing-project!
but we took it as: yeay! finally..mangsa² nih bebas akhernye..(hmm ye ke bebas???)

nway, thx for the lunch..
atleast terasa gak laa dihargai..
dapat gaklaa mengubat kesengsaraan kami..uhuk uhuk..

:: 27/11/2007 - hang-out with kak hani ::




lame gile tak jumpe dia..since she left for another company..
slalu in touch gune ym/phone je laa..
then bile tau aku dah balik "Kampung"..
terus laa we set up a date for a meet up..
reason being: dah dekat..since the company shes working now, kat area2 sunway je..
huhu..which dah dekat sangat laa dgn HQ aku..

tp nak jadi cerita..on the day we should be meeting up tu laa aku kene balik tempat user..hahahahhaha..tak ke sengal??
boleh je nak cancelkan..
tp aku tau sangat, bile once dah cancel, sure susah lg nak set up date baru..huhuhu..
almaklumlaaa..masing² byk commitment..
so dr KL Sentral, ku gagahkan jua ke Sunway Pyramid..
g main bowling and catch up stories like we always do.. :)

to kak hani, all the best for ur future undertakings ye..
any updates, keep me inform ok ;)

:: 29/11/2007 - with buddies ::


got this gift from jay..masa g alter jeans kat pertama..
aku tanye gift utk ape? she said, for nothing..hahaha..
tp im sure sbb she knows how obsess i am towards purple..hihi.. (which dia pun same je..obsess terhadap gweeennn kaler :P)

thx babe..for being a thoughtful buddy :)
luv u..muuah muaahh!!

:: 30/11/2007 - things i got & brought ::

1) Gift from US


received a gift from nisha..
my long-lost-uniten-mate-but-finally-in-touch-recently..huhu..
yang ni lagi gile lame tak jumpe..since our final year kat U dulu..
it was bout like..hmm..5 to 6 years??? wow!! quite sometimes!
shes now kat US..live happily with her husband & 1 year old son..

thought wanna meet her masa g convo ajim aritu tp tak berkesempatan..
sbb aku ngan family pun mengejar masa..
and she was out for some places jugak masa tu..
even aku dah sampai US pun, we cant even have a chance to meet!
tu laa org kate, tak semestinye yang kite rancang tu akan menjadi.. heheh..
kan jodoh & pertemuan itu di tangan Tuhan?
kite hanye berusaha..Dia jugak yang tentukan segalenye :)

panjang pulak intro aku..hahahhaha..
sebenarnye ni nak cite pasal how this gift came in the first place..hahahahha..
mcm yang korang nmpk..tu lipstick..
aku penah beli a couple of it masa g sana dulu..
and dah abes pakai pun..hihihi..

so sbb best kan..aku tgu laa mende alah tu kua di pasaran mesia..
tunggu punye tunggu tak sampai2 jugak..
aku agak, mmg takkan dijual di mesia nih..
makanye, aku order laa ngan nisha ni..
mintak dia belikan since aku dgr dia nak balik sini..
balik for visiting her mother kat Ipoh..

haaa tu laa citenye..
cemana dia anta by pos laju..and sent it as a gift..tak bg aku baya sesen pun..
aku nak baya bukan je sbb mende tu aku yang order..
tp sbb aku rasa tu jugak laa cara nak jumpe dia..
malangnye, dia balik sini pun tak lame..kene ikut husband fly g Australia pulak..
pehhhh..mmg tade rezeki nak berjumpe..
takpelaa babe, we'll meet one fine day ok!
aku rasa by that time, anak ko pun dah skolah..ngehngehngeh..

2) Altered jeans


jeans yang kitorang anta tu dah siap..
jay yang tolong amikkan sbb office dia dekat..huhuhu..

thx babe..walaupun ko tpaksa abeskan lunch hour ko tunggu abg tu siapkan jeans² kite.. (read: jay)
mmg cakap tak serupe bikin abg tu..
beriye tanye bile nak amik..pastu tak siap² gak.. hmmph..

3) Desired shoes & have-to-buy attire

read jay's entry finally got it! yeay! hehehehe..


have to shop for kain-utk-dibuat-baju-utk-wedding-cousin..huhuhu..
her theme for the wedding would be dark green..
ada 2 receptions..satu dia dah bg kain utk ditempah..
satu lg, kene laa beli sendiri kalau nak nmpk vogue d vass nti..huhuhu..

memula mmg nak beli satu je, last² bought another one for mama..
yang satu lg tu sbb tetibe dorang ckp aku dapat no resit bertuah so that i can buy another kain for a cheaper price..(marketing strategy la tu..dan² la kann resit aku bertuah :P)

tak saba nak tgk kain tu jadi baju..ekekeke..

**********************************************************
haaa..ann, bukan aku nak buat blog aku bersawang..
minggu² kebelakangan ini, masaku aku agak terhad..hahahha..
ni aku dah letak jumble up sume skali lam satu page..
panjang ni..ekekeke..
ko bace la ye.. :P

Thursday, November 29, 2007

follow the flow or gone with the wind?

refer to previous entry..
commented by hairil: "entry nie berbaur gembira ... tentu entry seterusnya berbaur sumpah seranah"
hahahaha..mcm tau² jek!

sbb?
like commented by ann, patutnye tuka tajuk previous entry tu: "back to MIDA,againnnn?????"
yep..bebeh!
aku dah kembali ke ofis user! hahahaha..
kali ni lg best..kene tumpang bilik training..
sbb pc aku kan dah selamat di set up di HQ ku itu..
haihhhhh..yang ni mmg mcm pendatang..
pendatang tanpe pc..huhuhu..
apelaa nasibku..

mmg memula aku rasa nak menyumpah..
tp..rasanye dah letih nak hamburkan sumpah seranah..
sbb things wont get any different anyhow..
hmm..aku dah tatau nak rasa ape..
maybe..
rasa lali?
rasa "lantaklaaaaa.."?
or rasa "ok, i know this will happen..again.."?
huhuhu..

takpelaa..
just go with the flow..kan??
sini best gak pe..
dekat ngan midvalley..klcc..jalan TAR..kehkehkeh..

since berita kate projek ni dah nak tutup, tetiap ari laa ada je org tanye..
"ko katne? kat M**A lg? kate dah abes.."
aku akan jawab: "bukan korang je ingat dah abes..aku dr dulu dengo kate nak abes dah.."
besides, aritu pun dah ada "Appreciation Lunch" kat menara KL..
ingatkan setel dah sume..
rupe²nye maseh ada yang keciciran..ngehngehngeh..
biasalaa..lg dah ujung² nih, lagi byk laa permintaan mereka..

so pasni, jgn tanye lagi ye, aku kat opis mane..
sbb aku would be travelling here and there..
until everything's closed..which i cant even tell when will it be exactly..
till then, let me finish up all the left-over tasks..
sama ada aku rela ataupun tak..huhuhu..

p/s: aku ada byk gamba entry-with-pics nak update..
tp hingga saat ini maseh lom dapat nak upload..sbb masih kekurangan alatan..
later i'll update sekali gus laa ye..heh..

Monday, November 26, 2007

back to the "kampung"..again..

aku kene blog mende nih kat umah..
sbb kat opis aku lom dpt connect to the internet..
org network, panggil2 lom datang gak nak configure kan..
kitorang dah try configure sendiri..tp tak lepas..
tah ape yang salah pun tatau..hmmphh!!
so sehari2 td aku dok clean up file2 dlm pc aku..
main game..
buat claim..
aiihhh..bosan!!

oh ye..atas tu cite sehari di ofis sendiri..
aku dah balik ke "kampung"..
ye..again..balik HQ..
kali nih tatau laa bape lame pulak...
sbb bilik yang kitorang gune kat sane, haruslah dikosongkan untuk kegunaan staff mereka..
makanye, kami yang menumpang nih terpaksalaa beredar.. (aku ske..ehehe..apsal tak halau dr dulu lg?? hihihi)

ada mcm2 cite aku nak blog..
tp asek laa tertangguh..
tgk laa kot2 di cubicle sendiri nih aku leh update dgn lebih byk entry.. (hahaha provided network dah ada laa..hihihihi..)

hopefully aman sket idup aku kat "tempat sendiri" nih..jauh dr gangguan user..
walaupun:
1) rege parking kat The Summit tu dah naik dgn sangat memberansangkan..
dulu per entry..singgit je sehari..
skang dah per hour..kalau taktau trick, sehari kene bayo sampai 8hengget..
chee sin!! lg mahal dr klsentral..

2) kene bangun awal sket dr biasa..
slalu 745am aku baru nak mandi..
skang 745am tu aku dah kua umah..
kalau tak, tak sampai laa kol 900am..huhuhu..
aihhhh..malasnye nak bangun awal!!!

3) so untuk bangun lebih awal, aku kene juge tdo awal..(hahhaha..boleh ke???)
susah nak ejas jadual tdo nih..huhuhu..

Monday, November 19, 2007

we've made it..finally!

disebabkan kukuku itu..
aku dah lupe nak update pasal aktiviti last weekend aku..
sume kuku pepel punye pasal..
hmmphh..

ok last saturday aritu..
finally!! jadi jugak ke Eye On Malaysia.. (walaupun ada laa org tu dgn yakin ckp "Eye of the World" hahahahaha..)
ye laa..that thing will only be here for a year..
ujung tawun ni kan dah nak bukak balik..
soo..kami pun tanak laa ketinggalan kannn..
nak merase laa gak..
ape best sangat ke naik gondola tu..
lagipun, lame dah plan..
as early as mende tu dipasang di Titiwangsa..ekekeke..

dgn maskot..masa ni ana lom sampai..

tp sbb byk lg mende2 lain yang berlaku sepanjang jalan..
makanye plan itu ditunda dr minggu ke minggu..bulan ke bulan..
akhernye..sampai one day, bile tgk balik kalendar and re-check all schedules yang bakal berlaku, utk minggu2 akan dtg..rasanye takleh nak tunda lagi..
starting next week, akan byklaa undangan2 ke majlis kawen kawan2..sepupu sepapat..dan sebagainye..
which mmg susah nak kumpul rakan2 seperjuangan ni sume skaligus..
so dgn gigihnye, cik goganizer telah berusaha mengaturkan rancangan "mari bergondola bersame cik atun" kehkehkeh..
thanks so much babe..
for all the effort u've put on it!
for queuing-up to buy the tickets in the morning..
for keeping us informed..
for making it a must-go event..
thank u, laling! :)

walaupun aku rasa tadelaa best mane pun...
sbb mlm, gondola tu berkabus..
so yang nampak hanyelaa kabur2 sahaje..huhuhu..
tp atleast, kami berjaye juge laa naik setelah sekian lame merancang...muahahaha..

by the way, rupe2nye itu juge adalah utk celebrate ana..
she's leaving for a 2-month training (1 month in Southampton, UK and another month in Hamburg, Germany)
aku pun baru je tau masa kat EOM tu..
padahal aku ngan jay elok je lepak ngan dia masa jumaat sebelum tu..
and she didnt mention a bit! huhuhu..
reason dia: "aku tanaklaa mention awal2..takut kang tak jadi.."
hehehe..kitorang paham naaa.. :)

7 of us..aku pun tatau nape gamba ni begitu artistik skali :P

nway, all the best ok!
we've already missed u!!
rasa kosong je masa main futsal ahad tu..
walaupun gelak tetap gelak..
walaupun main di tempat jajahan baru..The Cage, Endah Parade..
walaupun ada tambahan orang baru..
but we are still missing something..
cant wait for ur return in mid Jan!
take care, dude!
i wish u'll be fully trained ye..
balik nti train kitorang plak..hihihi..

i love purple..but not this!

uwaaaa..
smlm aku cedera..uhuk uhuk..
jariku terkepit di pintu keta..
tah cemane, masa nak tutup pintu keta, mate pandang ke lain..
haa kan dah..terkepit jari sendiri..
hmm..mende nak jadi.. :(
tadelaa cedera parah..tp berdesing gak laa rase jari nih..

:'(
errghh..sakettt banget!!
abes pepel jariku..tande darah beku + lebam..
nak menaip pun seksa..
sbb it is jari tengah belah kiri..


depan: darah beku dlm kuku

blkg: lebam

ye bebeh..its the middle finger! huhuh..
dah cacat jari gue..
masa aku tunjuk kat kak idra tadi, org lain dah pandang len macam..
ingat aku buat ape..hahahaha..

adik aku kate, satu je solution nak ilangkan darah beku tu..
tanggalkan kuku, then baru leh pecahkan darah tu..
ouucchh!!
tak sanggup aku..
lagi laa saket..
cacat satu hal..
nak tanggung saket nak tanggalkan kuku satu hal lagi..
eeuuuww!!

ish takpelaa..
takyahlaa nak seksa2 diri sbb nak cantek..
bia je laa camtu..
ada corak sket kuku aku kann..
kaler pepel lagi..(huhuhu..nampak sangat ayat nak sedapkan ati sendiri.. :P)

Thursday, November 15, 2007

kalaulaa aku..

arinih 2 kali aku anggap aku dapat rezeki..

Scene 1:
masa aku bayar bekfes kat Rasamas (a.k.a Ayamas)..
rege set bekfes tu plus add-on sume skali rm6.30..
so aku bayar laa rm10.30 supaye senang dia bg baki lg 4 hengget..
tp instead, dia pulangkan kat aku 7 hengget.. (1 keping note rm5, 2 keping note rm1)
aku rasa dia nak pulangkan: 1 keping note rm2, 2 keping note rm1..

Scene 2:
aku nak exit parking..
aku patut kene rm5..mmg charge per day..
so aku hulurlaa sekeping note 5 hengget..dan as always, aku mintak resit.. (ehem, for claim purpose laa kann :P)
bukan saje aku dapat resit, malah aku juge dapat baki 5hengget (5 keping note rm1)..
aku rasa dia ingat aku bayar sekeping note 10 hengget..

hmm..aku kire2 keuntungan aku arini:
3 + 5 = 8 hengget..
tapi tu kalaulaa aku amik baki2 tersebut..heheh..

ye..aku tak amik pun..
aku pulangkan balik duit2 tu sbb:
1) tu bukan duit aku..
2) aku rasa aku tak patut terima..
3) aku yakin dgn "buat jahat dibalas jahat"..kalau kite amik yang bukan hak kite, one day hak kite pulak akan hilang..or worst, mungkin boleh hilang dlm amount yang lagi byk..
4) aku kesian kat cashier2 tu..tak pasal2 kene ganti pulak atas kecuaian sendiri..kalau gaji byk takpe gak..ni kalau aku selambe je amik td, kire2 dorang ilanglaa gaji sejam..

aku bukan blog mende nih sbb nak tunjuk aku baik..
aku just rasa "wow! dalam sehari, sampai 2 kali aku dapat rezeki camtu.."
walaupun tu org kate rezeki..
walaupun tade laa banyak mane..
tp still..aku tak sanggup nak terime..
mana tau, duit tu aku buat beli makanan..pehhhh terus jd darah daging wooo..
aku tak laa kate duit tu tak halal..
tp bile mkn duit yang aku terime dgn care yang tak best, buat aku rasa tak best-lah!
ye laa..lainlaa kalau tak sengaje kann..dah sampai umah, baru pasan..haa yang tu lain cite..
ni mmg sah2 kite sedar org tu salah bg, takkan laa nak buat2 tak pasan gak kan??

tahlaa..
kalau aku, aku mmg akan rasa tak sedap ati sepanjang ari kalau aku buat gak mende2 tu...
silap aribulan, siap terbawak2 ke mimpi..
kalau mimpi best, takpe..
buatnye aku mimpi buruk..haaaa...
aku tanaklaa mimpi aku jd kenyataan skali lg kann..ekekeke..

Tuesday, November 13, 2007

self-impressed.. :P

smlm aku mc..
arini aku datang, pehhhh..keje menimbun!!
sibbaik laa smlm aku tak g cabut gigi bongsu aku..
doktor dah nasihat soh cabut..sbb gigi tu mmg dah lari dr paksi-tegaknyeh..
tp aku kate keje tgh banyak, aku takleh nak mc..huhuh..
kalau tak, tatau laa betape lg menimbunnye keje² aku lps 2-3 ari mc pulak..
aihhhh..

ni time aku blog nih, jam menunjukkan kol 727pm..
aku skrg kat opis lg (aihh, terlepas lagi aku nak tgk sinetron Anggun..hmm)
baru je lps abes printing document yang mmg nak kene submit gak by today..
tapi yang buat aku rasa best sbb aku rasa kagum kat diri aku..
kerane..
aku telah berjaye meng'operate' binding machine!! muahahaha..

aku tau, korang mesti kate "eleh..tu pun nak bangge.."
ahh, aku tak kesah..mmg aku bangge pun!! ngehngehngeh..
sbb di kale waktu remang² senja maghrib nih, otak aku dah takleh nak berfungsi dgn baik sangat..
otak aku dah pk nak balik umah..
tp takleh sbb keje tu kene siap by today gak..
lagipun, ari dah makin gelap nih, aku parking jauh..
tambah plak aku lom g sbyg maghrib nih sbb tgu kawan aku nak abeskan keje dia sket..
so dgn kalut² tu, aku kene plak lg operate mesin binding yang aku tak penah gune langsung..
so cemane?? otak aku terbelah² dah nih..

tp still..siap satu document aku bind!! hehehehehe..
ye laa..setelah beberape minit aku tenung mesin tu..
setelah tanye user² yang maseh tinggal..which unfortunately tak penah langsung gune mesin tu..
setelah aku godek here & there..
akhernye berjaye juge aku mem'binding' document itu!!
alone!! tanpe bantuan sesape..
siap masukkan dalam comb dia skali..
wahhh impressednye aku terhadap diri sendiri..ekekeke..

heh..korang mesti nak ckp "alaa takat nak masukkan dlm comb tu, gune tangan pun buleh.. " tapiiii...
aku gune mesin tau..aku ulang gune mesin!! bukan gune tangan..
tu yang aku kagum sangat ngan diri aku tetibe.. muahahahaha..
rasa mcm back to zaman skolah/zaman U dulu..
buat projek/assignment..

pehh..aku kagum..aku kagum..
pasnih, rasa² penat jadi kuli cacai projek, aku nak apply jadi tukang binding projek skolah je laa..hmm..PROJEK gak kan??? ekekeke..

oklaa tu je nak cite..
aku blog ni pun sbb aku rasa kagum dgn kebolehan otak aku beroperasi di kale² terdesak..
tu je..hihihi..

Monday, November 12, 2007

bile mimpi jd kenyataan..

haaa..
penah dengo kan ayat tu?
tapi penah tak jadi dlm masa sehari?? hahahaha..
ni aku nak cite..mmg jd kenyataan..
mmg terjadi laa kat aku..

dalam 3 ari lps..
aku mkn ikan sepat sambal..
punyelaa sedap aku ratah..sampai ngan tulang2nye aku kunyah..

nak jadi cite..
ada tulang tertusuk kat gusi aku..
aku struggle gile kuakan tulang tu..
dan aku yakin tulang tu dah berjaye aku kuakan sbb bile aku check balik, tulang tu macam dah tade..

memula aku rasa ok je..
tapi pastu....
bile aku nak makan, rasa saket..
nak kunyah makanan pun kene slow2..
nak gosok gigi/kumur2 pun payah..
aku dah mula rasa len macam..
macam ada luke bwh lidah aku nih..

bile dah luke...dan dah bergesel ngan gigi, haaaa..pedih woo!!
rasa nak ngalir air mate..
sampailaa ke saat pg td..bile aku bangun nak sbyg subuh..
aku rasa part paling ultimate ialah bile aku nak telan air liur pun saket!!!
dan juge rasa yang paling saket masa aku nak kumur2..
so tade pk panjang dah..
terus aku decide nak g jumpe dentist je..takyah g opis..
uuuuuu saket :'(

pas sbyg, sementare nak tgu cerah sket, aku pun tdo laa balik.. (ehem, macam laa tak biasa kan :P)
dan sempat laa aku mimpi..
mimpi aku: aku g klinik..jauh nih..tak sempat plak nak ingat klinik mane aku pegi..tp mmg jauh ah! then, masa on the way nak balik, kire dah stengah jalan camtu, aku baru pasan mc tak amek!! aiseh..(korang bayangkan dlm mimpi aku menepuk dahi.. ekekeke..) pastu baru je berkire2 nak pusing balik g klinik tu, aku dah dikejutkan ngan bunyi alarm hp aku..heheh..

tu mimpi aku laaa..
aku bangun2 je, terus je kate "jangan kang lupe amik mc sudah.."

pastu aku siap2 laa..
mandi2 sume..aku g laa klinik gigi yang biasa aku g tu..
Klinik Pergigian Kamilah..
tp doktor tu bukan name Kamilah..doktor tu lelaki..Dr.Mohd Shatar..
klinik tu dinamekan sempena name anak pompuan dia..hmm how schweeett :)
ok aku melalut..

doktor: "hai khairul..ape khabar?" (dia pun panggil aku khairul..hahahaha)
aku : "sehat, alhamdulillah.." (tp aku saket gigi, kire sehat ke tak a??)
doktor: "ni dah abes beraye sakan laa nih..hmm ok..ape masalah nih?"
aku: "sy rasa bwh lidah sy mcm ada luke..sbb aritu tergigit tulang.."
doktor: "awak nih..hmm..dalam byk2 daging, yang pegi makan tulang tu buat ape.."
aku: (dlm ati) "hahaha..nak wat cemane doktor..tulang ikan tu menarik.."
doktor: "hmm aah..luke sket kat bwh nih..tu yang saket tu.."
aku: "doktor check kan skali, ada ke tak lg tulang2 yang tertusuk.."
doktor: "hmm ni haaa..." (sambil tunjukkan tulang ikan tu kat aku..hmmm..padanlaa boleh jadi luke kannnn..)
aku: "..." (senyum je laaa..rupe2nye aritu tulang tu makin terbenam..sbb tu aku rasa dah tade)
doktor: "takpelaa..sket je tu..doktor tak caj laa.."
aku: "terima kaseh, doktor.."

pehh!!
first time aku g klinik gigi tanpe dikenekan sebarang bayaran..
selalunye, ada consultation sket je pun, dorang dah caj..hmm..
semoga murah rezeki doktor tu..amiinn..

aku pun blah laa dr klinik tu..
terus g amik keta, pusing town jap g drive thru McD..
beli bubur je..(shiannn akuuu :( makan bubur je..)
dah pusing tu..on the way nak balik umah nih..
papp!! (aku tepuk dahi)
LUPE AMIK MC daaaaaa!!!
hahahahahahhahaa...
terus aku gelak kuat2 dalam keta...
kan mimpi aku dah jadi kenyataan!!!!
oh tidakkk!!!! hahahahaha...

tu laa..ni doktor tu laa punye pasal nih..
tak caj aku, sape suruh..
kan aku terus lupe..
aku ngan hati yang berbonge2 terus je balik..haaaa kan dah..
jadi serupe dalam mimpi!!!

hmm nampaknye terpaksalaaa aku apply EL..huhuhu..
kire mimpi aku nih jenis expire sehari je laaa..
takyah nak tunggu minggu/bulan/tahun baru nak jadi kenyataan..
aiihhhhh rugi lagi laa annual leave akuuu :(

Monday, November 05, 2007

back to routine! yeayy!

errghhh...
sengal gile badan aku!
tu laa akibatnye setelah lebih kurang 2bulan stop main futsal..
tp smlm main tetap best..as always...heheh..


:: kami dan jaring gol ::

walaupun tak brape nak cukup orang.. (ana yg slalu dtg awal itu pun, dtg lewat smlm :P)
walaupun kejap je main dah rasa semput.. (mana taknye, main sambil bgelak ketawe kann...)
walaupun aku serupe je takyah jadi goalkeeper.. (hahahaha..bukan ape, aku saje je nak bg dorang senang score..hahahaha..aku mmg takleh jd keeper weh!)
tp aku tetap sukeeeeeeeeee futsal!!!

pastu plak main kat tmpt baru smlm..
its not really baru laa..its still Rio..
tapi dah ubah tempat..dpn sket je dr tempat lame..
dan dah ubah name..skrg dah jadi HTO de Futsal..
tu yang semangat lebih sket kot..hahahah..
toilet pun dah best..sbb dah ada tempat shower sume..hihihi..
ada surau yang lebih muslimah.. (hahaha..ada ke ayat tu?)
mungkin sbb tu rege dah naik..
walaupun kusi meja nak lepak pun lom byk..dan maseh ada construction here n there..
takpe dimaafkan..maseh dlm touch up lagi tu..

:: Ahad 3pm - Court HTO yang maseh lengang ::

tu cite smlm..
pg nih..tah ape malang pulak..lif rosak!
dahlaa kaki tgh sengal..
sibbaik 2 tenkat je aku kene menapak..
tp tu pun aku mengah gile..
gile mmg tade stamina..hahaha..
so lps nih kene gain balik sume² stamina..
kene main futsal byk²?? yaa..sudah tentu! :D
kene jogging byk²?? hmmm..not! sbb aku prefer lari setempat je..muahahaha..
kene jln kaki byk²?? hmmm kalau bjalan, aku suke bjalan dlm shopping complex..
sooo maknanye, kene shopping byk² laa kan?? (hihih..make sense tak?)

aihhh..sengalnye badan...

p/s: gambo cam bese laa..ikhsan dr org..huhu..thx to miss J! :)

Thursday, November 01, 2007

ape ade pade name?

hmm..sebelum tu aku nak tanye laa kan..pelik sangat ke name aku?

aku ada a few scenarios laa yang penah berlaku pada diriku ini..
meh aku share ye..

antara feedback² yang diberi bile mereka tau je name aku:

  • "pehhh..mcm name lelaki..sibbaik ada azira kat belakang tu.."
  • "kalau aku kate ngan mak aku, aku kua ngan khairul, sure org ingat aku kua ngan lelaki.."
  • "ooo i thot your name is khairul binti azira.." tak pun, ada yang lg buat aku heran bile ada yang ckp "i thot your name is khairatul azira.." (sejak bile aku tuka name daaa...)
  • "ooo name penuh ira, khairul azira ke? padanlaa cari dlm list tadi tak jumpe..akak g cari yang start dgn nur laa..siti laa..ape laa..tak tengok langsung laa kat khairul2 tu.."

ekekeke..saba je laa aku kannnn...

slalunye aku bg jawapan nih..
bukan ke name khairul tu unisex? lelaki pompuan leh guna?
mcm name azrin..ada je lelaki ngan pompuan pakai..
i mean, any genders can use it..lelaki or pompuan laa..
any than that, wa tatau laa plak..
maybe ada gak kot..hihihi..

lagipun im not the only one yang pakai name khairul tu..
takkan korang tak penah denga nama orang lain yang gune khairul tu?
mcm..khairul bariah? khairulnisa? khairul adila? khairul syifa?
tapi kenape maseh pelik bile denga name aku aaa?? huhuhu..

masa memula dulu, aku kesah gak bile org ckp camtu..
tapi dah lelame, aku dah tak pedulik laa..
malah aku jadi bangga ngan name tu..
walaupun pelik, org kenal aku by that name..
slalu yang pelik2 tu laa org akan ingat kannn..
and yaa..im proud of it! hehehe..

ye laa, name kitorang adik badik ialah gabungan name mama ngan abah..
Abah: Khairuddin
Mama: Azizah
thats how we've got named!
Khairul Azira
Khairil Azim
Khairil Azmi
Khairil Azizi

kadang² aku jawab je, "dlm family aku, yang pompuan khairul..yang lelaki khairil.."
walaupun nyate² aku sorang je pompuan in the siblings..ngehngehngeh...
even masa skolah agame dulu ustazah aku pun slalu terconfuse...
dia panggil aku khairil..panggil adik² aku khairul..
penat jugaklaa tetiap kali tu nak kena betulkan sebutan dia..hahahahaha...

tapi tu cite² lame..
smlm rupenya ada new findings lg!
tu yang buatkan tetiba aku nak blog pasal name aku nih..hiks..

aku ada dapat invitation to jamuan hari raya by IT division kat sini..
dlm tu siap tulis laa name aku "Cik Khairul Azira"
pastu ada user nih..
lalu kat dpn meja aku..
dia nampak ada satu bundle invitation cards for heitech staff laa atas meja aku tu..(actually paper je..tp it is printed nicely laa ngan kaler printer)
so dia mintak kebenaran laa nak tgk..
dan kebetulan, yang dia amik tu kad aku..

kak shima: (sambil baca name aku) "eh awak, sape khairul azira nih?"
aku: (senyum sbb dah agak dah soklan camtu akan kua) "saya laa kak shima.."
kak shima: "oooo..name awak Khairul Azira ke? ooooo..tu yang panggil ira tu..."
aku: (maseh senyum) "yeee.."

tetibe ada sorang lg user lalu..
zanariah: (masa nih dia baru tgk kad tu) "eh, dorang letak surname ke??" (pehh..dia ingat khairul tu name abah!)
kak shima: "taklaa..khairul tu mmg name dia..." (sambil tunjuk aku)
zanariah: "laaa ye ke..pelik pulak..khairul..hmmm.."
kak shima: "alaa..mcm name kakak tu..hmm haaa..kak khairatul tuu..."
zanariah: "kalau khairatul tu ok lagi...ni khairul..macam pelik sket.."

hahahahha..
lantaklaa korang..
pelik ke hape ke..name tu laa yang aku pakai sejak parents aku register..
tade name lain dah..
name samaran pun tade..
eh chop! cam ada..
o ye..mmg ada satu name yg cousin aku bg..but it was totally different name okk! :P
aku pun tatau cemane dia leh panggil aku ngan name tu..
sibbaik tak melekat terus name tu kat aku..hahaha..
tapi takyah cite laa yg tu ye..hehehe..

so lps kejadian smlm, aku curious gak laa nak tau..
ape ye yang korang rasa masa first time dengo name aku?
adekah korang juge pelik? hmm..

Monday, October 29, 2007

exhausted-yet-fun weekend..

isnin..
pehh..mmg paling malas laa nak g keje..
sbb kene bangun awal..
pastu paling tak best bile nak ngadap bos-yang-bapak-bossy-walaupun-pangkat-tak-tinggi-mane..(u know who..)
haihhh...malasnye!!
nak cuti lagi!!!

tp last weekend ialah weekend yang memenatkan..
sabtu je aku ada 5 jemputan openhouse..
tp aku larat g 3 umah je..tu pun dah sampai mlm..
dr umah kwn aku kat rawang, pastu g ampang, then g shah alam..
tau² je laa sabtu kannn..gile jem!! lg² area ampang..
bile tgk mcm tak sempat, so aku decide nak g umah mereka² yang mmg aku dah janji nak dtg..
lagipun, mmg dah lame aku tak jumpe dowang nih..
pehh gile penat..penat makan! hahahahha..
aku tak penat drive..sbb ada yang sudi drivekan..ngehngehngeh.. (thanks ye, abg :))

pastu ahad plak, umah ana..(akhernye..berjaye juge kami menyebabkan ana "membuka umah"nye..hihihi..thanks na! kenyang banget!)
tu laa satu²nye umah yang aku g..
ada lg satu jemputan..tp kat banting nuuunnnn..
takpelaa kannnn...tak sanggup rasanye..hehehe..
walaupun satu²nye umah, kami lepak mcm dah boleh pegi 2 umah..hiks..
dr sbyg zohor..sampailaa asar..sibbaik tak maghrib skali...muahahaha..
mak dia kate "selagi makanan tak abes, jangan balik.."
hehehe..mintak ampun, makcik, bukan tanak abeskan..dah takleh masuk dahhh..
pastu mak dia siap tapaukan sorang² mempelam dpn umah dia..
dah laa bg makan, bg buah lagi..mmg terima kaseh byk² laa makcik ye..
tawun depan bukak umah lg ye, makcik..
takpun, haaaa...
mungkin tawun dpn ana akan buat openhouse di "umahnye sendiri"?? heh heh heh..

kami yang mengadap rojak buah yang sedap banget!

oh ye..saje nak highlight..arinih last day aku posa!
esok aku dah raye...bbayar sudah posa2 ku...alhamdulillah..
esok dah boleh start mkn balik..yeay yeay!! i sukeeeeeee!! hehehe..
mcm² foods aku dah list dalam pale otak aku..
nasi kukus..
mee goreng mamak kat foodcourt klsentral..
ayam sambal ngan ikan sumbat bercili...(aku kenal ikan tu dr ann..hahahaha)
dan mcm² lg nih..wallah!!

takpe ira..saba..sari je lagi..
pasni ko leh makan puas²..hihihi..tak sabonyeh!

Friday, October 26, 2007

brainless or brain-less??

masuk arini dah ari ke-5 aku posa..
dan arini jugak laa yang paling mencabar emosi aku..
aku rasa kalau ada scale pahale posa depan aku skrg nih, aku sure mende tu akan tunjuk pahale aku tinggal suku jek..


aku mmg hangen..
kalau aku hangen, korang pun dah tau laa sbb ape aku hangin di waktu² opis begini..
pasal ape lg..pasal si badak laaa..


walaupun mende nih jadi kat member aku, mar..
tapi aku tetap rasa tempias..
nak ikut, patutnye aku hangen smlm..tapi sbb aku pendam jek..

bile jd skali lg kat mar pulak..
teruslaaa meletop pom pom nerve kemarahan yg aku pendam smlm...
arini baru kua sume hangen² tu..


smlm, sampai jek opis..
baru je nak melepaskan lelah..
badak: "ira, boleh tak g printkan mende² nih kat atas..kat bilik wanu.."
aku: (dlm ati) haiihhh...minah nih kan..kalau tgk aku, mmg pantang betul laa..ada je keje nak bg..buleh tak kalau aku buat tatau je?


tp biasalaa kann..
aku nih melawan dlm ati jek..
aku: "ape?"
badak: "toner printer kite nih dah abes..ada sket lg aku tak print nih..mende ni nak kene submit kat user..so ko g bilik wanu, pinjam printer dia..pastu terus submit file ni kat dia.."
aku: (dlm ati lg) mmg sial laa ko kann..keje ko, ko malas nak abeskan..pastu main pass² kat aku..post keje aku kuli cacai ko ke???


alangkah bagusnye kalau aku dapat ckp mende² straight to her face..
tp apekan daye..
aku malas nak cari gaduh..lagipun kan aku posa..
bersabaaaaaaaaaar je aku..


tu smlm..
tp td..
dia tgh argue something ngan mar..
aku malas nak amik port..
keje aku pun tak setel lg..kang aku menyampuk, tak pasal² aku pun terbabit kannn..
so aku bio je laa dorang argue..
kalau tak silap, something pasal application minah yang 'sangat bagus' tu.. which relate ngan keje² yang tgh mar buat..
argument dorang lebih kurang camnih laa..
mar: "data ni salah laa..aku rasa masa data entry lagi dah salah nih.."
badak: "mmg camtu.."
mar: "mana boleh..cemane report nak betul kalau data entry nih dah salah..kenelaa betulkan kat Evaluation module tu dulu..dr awal dulu, takkan tak betul2kan lg Evaluation tu?" (mar tak puas ati laa kan, sampai bile nak update data² tu backdoor!)
badak: "laa takkan tatau lagi..bukannye baru keje sini.." (masa nih korang bayangkan dia bcakap dengan nada yang sangat sinis!! pastu boleh blah camtu je..)

pehhh...aku tgk muke mar terus berubah..
masa tu aku pun turut rasa meluap²..
rasa nak hempuk² je mulut celupar dia ngan keyboard..
rasa nak tolong je jawabkan balik.. "mmg laa dah lame dok sini..tp tu module sape?? sape yang patut handle?? ko owner..ko laa yang lagi patut tau..kitorang tak penah handle pun module tu..dah tau module tu ada problem, apsal tak cater dr dulu?? itu pun nak kene aja ke??"

errghhhh!!
shes soooo annoying laaa!!!
eiiiiii..walaupun bukan aku yang kene, aku tetap rasa hangen..
mmg tak reti cakap elok² makhluk sekor tu..
tak kire dah orang keliling..
main lepas cakap je..ikut sedap mulut...
mmg kuang hajo! mulut tade insurans punye badak!!

dia bengang laa tu..
sbb orang condemn keje dia..
sbb dia ingat dia bagus sangat..
soo perfect..sampai tanak dgr kalau ada org tego..
kirenyeh tergugat laaa reputasi dia...
blah laaa!!

lps tu boleh dia terus g minum..
selambe je tinggalkan keje² dia tu..(well, boss kannn..)
haaaa...masa tu laa sesi luahan perasaan antara aku ngan mar berlangsung..
masa tu laa saat2 pahale puasa aku jatuh merundum!
bertan2 kutukan kua dr mulut kitorang..
sibbaik laa kitorang tak balas pape td..kalau tak, mau perang besar..

tp seriously..ikut kronologi org² yang penah bkhidmat utk dia, rate² sume menyumpah..
tade sorang pun yang aku dengo bahagia keje under badak berendam tu..
ada yang mmg tunjuk je kalau tak suke...mmg bile bcakap dgn dia, keras je bunyi..
ada yang nmpk cam ok..padahal belakang...Tuhan je tau..
hmm bagus kan dia..dapat pahale free dgn cara camtu..
mmg terbaik laa...eiii yarks!

part yang lg best..
tah bape lame..
pastu bile dia naik balik dr sesi berpoya2 minum petang dia tu, terus laa nak itu ini..
masa tu aku ngan mar dah siap2 nak balik..
ye laa, kitorang nak bbuke kannn..
kalau dia yang mintak, aku nak buat tatau je..terus je balik, buat bodo..
tp sbb ni skali involve ngan bos satu lg, terpakse laa kitorang menangguhkan hasrat..
pandai kan dia...
tau agaknye kitorang marah dia td..so dia gune org lain tulun kaver..
otak pandai tu..orang ada MASTER laa katekannnnn...

eh sket pun aku tak heranlaa..
kalau ko pandai dan berhemah, dah tentu² aku respect..
tp ni sbb ko pandai takat teori je, boleh jalanlaaa!!

sudahnye aku bbuke kat tempat parking je td..
pehhh emo nye akuuuuuu..betul² mencabar kesabaran..
fuh fuh fuhhhhh...relaks ira, relaks...
aku tatau laa sape je yang boleh bertahan keje dgn dia..
kalau next time aku kene keje lagi ngan minah perasan bagus tu, mmg aku terus mintak tuka division/sector..
takpun, terus resign, cari je keje lain..
drpd aku saket ati sepanjang mase..
drpd aku terus derma pahale kat dia..
baik aku blah..

to u, the very intelligent and the most valuable person in the office..
mmg entry ni khas utk ko..
ko tolonglaaa pegi amek kursus management ke hape ke..
utk manage sket mulut ko tu..
supaye lagi behave..
supaye lebih menuturkan kate
² yang lebih sedap didengar..
dan juge supaye tidak menjadi bahan kutukan anak² buah ko..
aku tak mintak banyak..
aku mintak tu je..
sekian!

Tuesday, October 23, 2007

puasa enam di bulan syawal..

arini seken day aku posa ganti..
merangkap posa 6 skali..

smlm punye laaa aku pening pale..
sampaikan tdo mlm td aku bertampalkan koyok..hahaha..
pg td..maseh pening juge..
ingatkan nak mc dah..huhuhu..
tp sbbkan ingat janji nak bbuke ngan jay arini..
kugagahkan jua.. :P (tak sabonye jay! hiks..)

aku plan nak posa stret sampai jumaat..
pastu sambung senin next week..
sabtu ngan ahad takleh..dugaan banyak..
dgn openhouse bagai kannn..
pehhh kenot kenot..rugi! hahahaha...

o ye, korang dah start? hehehe..
aku bukan nak riak..
aku nak ajak korang same2 berpuasa dgn aku..
jom laaa korang..heh..
elok tau puasa awal2 nih..
sbb:
1) skrg maghrib maseh awal lg..tak sampai kol 7 tuu..utk arini je, 6.59pm..huhuhu..
2) maseh dalam mood puasa..nti kalau dah lelame, sure payah2 je nak start balik..ngeee...
3) cepat ganti, cepat leh relaks..takyah nak pk2 lagi...hahaha..
4) leh maintain utk terus menurunkan berat badan yang maseh lom tercapai masa bulan ramadhan aritu..ekekeke...

tapi tu sume terpulanglaa pd individu.. :)

utk lagi kelebihan posa 6: fiqh-sunnah (thx for the link ye, iwan..)

Wednesday, October 17, 2007

jangan cepat melatah..

hmm..seperti yang direquest oleh atune kat shoutbox tu..
aku ada cite sket pasal budak² yg datang beraye kat umah aku..
masa tu ialah 3rd day of raye..
which at that particular time, jay, suya, atun & chucky sedang beraye kat umah aku...
pintu umah dan gate mmg terbukak..
then aku dgr ade suare bebudak bg salam..
dlm ati "aiseh..ada budak nak dtg beraye nih.."
frankly speaking, aku nih mmg malas sket nak layan bebudak ni..heheh..
i mean, yang aku tak kenal laaa..jenis yang datang beraye dr umah ke umah nih..
sbb dorang bukan nak mkn sangat pun..nak duit raye jek..
lagi plak aku tgh ada tamu kannn..hmmm...lagilaa kurang best nak melayan..
(heheh..kejamkan aku..sian dorang..hiks)

pastu tak sempat aku buat pape, ada 4 orang budak..2 lelaki 2 pompuan..
baye² lebih kurang darjah enam kot..dah tercegat dpn pintu..
budak lelaki 1: "nak beraye kak..boleh?"
aku: (sambil garu2 dagu) "hmm..hmmm..masuklaaa.."

aku pun dgn paksarela telah membenarkan mereka masuk..
cemana tanak bagi..dah masing² betul² dpn pintu masuk umah..
siap ada sorang tu dah siap² bukak kasut lagi..huhuhu..
atun, chucky, suya ngan jay siap gelak²kan aku dah sbb mcm teragak² nak bg dorang masuk..hahahahampehh korang!!

bile dah duduk, aku g laa dapur..bwk air utk budak² tu pulak..
then masa aku tuangkan air utk dorang, ada sorang tu siap sound aku..
budak lelaki 2: "kak, air nak abes dah tu.."
aku: (dlm ati) "ye aku tau..aku nampak.."
tp kat mulut, "takpe, nti akak tambah.."

so aku pun g laa dapur, tambah air lagi..
aku dtg depan balik, siap dah abes air segelas...pastu siap tunjuk kat aku gelas kosong..
aku ingat nak balik..pastu aku tanye "nak balik dah ke?"
kwn² aku gelak lagi..dorang kate "tu ayat halau tuu.."
hahahah..bukan tujuan aku nak halau..bukannn..
sbb aku nmpk budak² tu tak senang duduk..
dan aku tau, dorang tade interest lain selain duit raye..kan kan kan? heheh..

budak lelaki 2: "tak..nak air lagi.."
aku: (dlm ati) "gile haus budak nih.."
budak lelaki 1: "eh tak..belum lagi kak.."
aku: (dlm ati) "yang sorang ni polite sket.."

haaa selingan jap...bercakap pasal duit raye..
at this age, aku masih dapat duit raye lagi!! hahaha..
i sukeeeee :)

ok sambung..
masa tuang air skali lagi, aku tanyelaa dorang..bertujuan utk beramah mesra..
aku: "dr mane?"
mereka: "kg sg choh"
aku: (dlm ati) "okkk..kg sg choh nih besar tau, dik.."
aku: "sg choh kat mane?"
mereka: "kg tanjung"
aku: "ooo..lps nih nak beraye kemane?"
mereka: "kg sg choh"
aku: (dlm ati) "aihh..takpelaaa..tak paham konsep kot.."

dan byk lagi laa soklan² yang aku tanye, aku sendiri tak paham..
sama ada aku salah bg soklan..ataupun dorang tak paham soklan aku..hahahaha..
yang pompuan pulak siap tanye name adik² aku.. (hahaha..ada secret admirer adik² aku rupenye..ekekeke)

pastu bile mama bg duit raye,
mereka: "terime kaseh nenek.."
kah kah kah..gelak beso kitorang..
nenek???? kehkehkeh...

pastu baru laa mama bgtau..
mama: "dorang tu kanak² istimewa..yang sorang tu dok kat atas tu..anak yatim piatu.."
aku: "yang mane satu ma?"
mama: "yang tinggi² tu.."
aku: "oooo..patutlaa polite sket...dah tu, skrg dia tinggal ngan sape?" (budak yang aku refer as budak lelaki 1 tu)
mama: "dgn kakak dia.."

patutlaa dorang tak brape paham ape yang aku soal..istimewa rupe²nye..
terasa bersalah terus akuu..rasa mcm nak panggil balik, nak mintak maaf..
budak² tu taktau ape..aku layan camtu pulak.. :(
sorry ye adik2...tahun depan datang lagi ye...

moral of the story:
tetamu yang datang, layanlaa sebaik²nye..sama ada korang kenal ke tak..
mana tau, satu hari..dorang tu laa yang akan tolong korang waktu² korang susah ke kannn..

kalaulaa aku masa tu dlm ujian ketulusan hati, sah²laa aku failed! ngehngehngeh..
bak kate jay..aku hanyelah insan marhaen.. :)

raya le tour..

ari nih dah raye ke-5..aku dah start keje..
masa nih dah kol 850am..aku sowang² jek kat opis..huhuhu..
kalau tade owang kat opis pun bagus jugak nih..
buleh aku mengulor..heh heh heh.. (tajam tanduk aku! muahahaha)

kalau nak cite pasal raye, aku rasa tahun nih aku lebih byk beraye di luar kawasan kg aku laa..hikhikhik..
raye ke-2 jek, aku dah sampai selayang & meru, klang..
raye ke-3 pulak, sampai kajang & sepang..
suya pun heran cemane aku leh bjalan masa raye ke-2..yang slalunye aku mmg bz melawat umah sedare mare pada 1st dan 2nd raye..
kdg² raye ke-3 pun tak abes berkunjung lagi tau..hehehe..
(saje je..tahun nih aku buat kelainan sket..lebih byk beraye ke umah kengkawan :P)

2nd day raye
aku ngan ijoy dah terpacak kat umah jay..
dr kol 1..last² kol 330pm baru gerak ke klang..
lame tgu jay cari tudung yang bsesuaiannn..dgn baju ijau ala² songketnye..
hakhakhak..akhernye bertemu jua..selendang itam bersulamkan emas...kelas nyah! :P

pastu terus gerak g umah atun & chucky..
sampai² ada basha ngan alip..
lepak² sane..borak² makan kueh..makan meehoon goreng sedap yang siap dlm mase 15menet..heheh..
sambil tgu suya dtg..pastu nak tgu cite upin & ipin pulak lagi..(kiut gile! betul betul betul..)
last² lam kol 8 baru g umah suya pulak...hahahah..



:: umah chucky & atun ::

kat umah suya, lepak² mkn kueh lagi..sambil dgr cerite² makcik dia dr indonesia..
pehhh..frenly banget..sonok dgr makcik dia berceloteh..hehehe..
pastu yang lg best sbb suya masak dinner tuuuuu..
mmg dah sesuai sangat laaa jadi bini anuar jen..ngengenge...


:: umah suya ::



finally dlm kol 1015pm barulaa gerak balik..
ikut ati nak dok lepak lelame lagi..
tp kang bising pulak orang tua memasing..
anak² mereka lom balik² lagi..
dahlaa lalu kat jalan altantuya...heeee scawyyyy!!!
tp alhamdulillah tade pape..sbb hero ade..hihihi..

3rd day raye
aku tgu dorang kat umah plak..
sbb dorang kate nak dtg beraye umah aku..lps g umah jay..(which aku dah pegi the day before..huhu)
lam kol 4pm, dorang (atun, chucky, suya & jay) sampai..
lepak² jap..siap² sbyg asar dulu..pastu gerak g umah ijoy kat kajang pulak..
mkn kuehteow goreng pedas tp sedap...pastu sbyg maghrib skali...
then gerak g sepang pulak...umah apai..
mkn mee sup dgn begedil yang limited (tulaa..sape soh dtg lambat :P)
then lepak dan borak² lg...sampai kol 10pm..

muehehehe..mmg letih laaa..
jauh perjalanan..luas pemandangan..dan lenguh badan..hekhekhek..
:: umah ijoy ::



:: umah apai ::

itulaa 2 hari yang meletihkan..tp sonok...ngeee.. tinggal umah ana je lom serbu lg nih..
oh ye..dan ann jugek..(ann, bile nak buat makan²? hahahaha)

Saturday, October 13, 2007

1 syawal 1428H

arini raye..tp aku rasa biase je..huhu..
mungkin sbb baju raye aku tade..
bukan tak siap jahit..bukannn..
ni sbb aku g anta utk tambah manik..pastu lupe nak amik..heheh..

begini alkisahnye..
aku sedar masa aku nak g gosok baju raye aku..(senang esoknye leh terus pakai je kan..)
lps takbir-dr-umah-ke-umah selesai kat umah aku..masa tu lebih kurang kol 11 camtu laa..
pastu aku tgk "ehhh..apsal tinggal kain je nih..mane bajunye?? aritu aku check ada..."
heheh..barulaa aku tingat, baju aku kat effa, bibik makcik aku..
mintak tolong dia tambahkan manik..ekekeke..
tp masa tu dah kol 1115pm..mana sempat nak amik dah..effa dah tido pun...huhuhu.. (bukan baju aku sorang je..skali ngan baju mama gak..hahahaha)
bukan aku takleh nak tambah manik² tu sendiri..tp aku tade mase..
satu lg, kalau aku dah start buat, aku akan ngadap mende tu je..
mende² lain aku tak kesah dah..
dah tu, sape yang nak kemaskan bilik aku?? :P

so sudahnye td g sbyg raye, kene laa pakai baju raye yang lain dulu..
pas balik dr sbyg tu baru singgah amik baju raye yang aku panggil baju-for-first-day-raye.. biaselaa..first day kan ade photography session...huhuhu..
oh ye, tema kaler tahun ni maroon..
sibbaik sempat amik baju tu..ekeke..

raye tanpe ajim :'(

satu lg sbb rayeku kurang meriah, mungkin sbb ajim tade..
so again...beraye berlime lagi..hmmm...
ajim pada saat entry nih ditulis, dia sedang beraye kat paris..undergo training kat situ pulak..
again, dia beraye tanpe lemang dan ketupat..
bile tanye, dia jwb "mane ada pape..makan roti je laa.." (roti roti pun, roti france tuuu :P)
sian adik akuuu..takpelaa, nti balik, kitorang masakkan ye..heheh..
nak wat cemane..rezeki nak beraye ngan kitorang was tahun lps je laa..huhuhu..
kite cube tahun dpn ok..hihi..

sebelum g kubur td, kitorang singgah laa umah makcik aku.. (kakak abah, yang aku panggil angah..)
angah ajak bekfes kat umah dia..
dia masak nasi lemak daaaa...pehh windu sungguh aku kat nasi lemak..huhuhu..
setelah sebulan aku tak makan nasi lemak, pagi tadi bbayar sudah..kehkehkeh..
abeslaa pasnih...naik balik laa berat akuuu..(errkk..takmo..takmo..)
oh ye..sebelum aku lupe..i lost the bet by 1 kilo je..huhu..
kekalahan tipis nih..muahahaha..
aku agak² laa kan..kalau bet tu lame lagi sket..aku ada harapan nak menang tuu..ekeke..
but a bet is a bet..
yang menang tetap akan terime habuan dr yang kalah..(kalau takut kalah, buat pe betting kannn.. :P)
tapi still..
hopefully aku leh maintain laa..or even better, leh turunkan lagi..hakhakhak..
tapi raye² nih dugaan banyak...banyak open house woooo...cemane aa?? :P

Friday, October 12, 2007

esok hari raye!! esok hari raye!!

yeay!! esok raye!!

heheh..orang ramai dah start cuti..
mane yang kampung jejauh tu, sume dah cuti..(dah selamat sampai kampung pun kot..)
ada yang dr ari rabu lagi dah start cuti..hmm..
(tapi best woo!! jalan clear gile..kalau nak baring2 tgh2 jalan pun buleh..kehkehkeh..)

aku plak tak cuti²..
org lain dah happy² excited nak raye esok..kemas umah ape bagai kann..
aku???
kat opis la nih..huhuhu..
bukan aku tak happy nak raye..bukannn..
bukan aku saje tanak kemas umah..bukannn.. (umah aku bsepah² lg nih...huhuhu)
bukan cuti aku dah abes..bukannn..
tapi aku mmg saje tak amik cuti byk..(fyi, aku apply cuti sehari je..kirenye sampai raye ke-4 je laa..)

sebabnye..aku nak simpan cuti..utk ujung tahun nti..
planning on vacations..yeehaa!! (tu pun kalau ada rezeki laa..heheh)
balance cuti aku tahun ni dah tak byk..tu yang aku risau tak cukup..
kalau aku g awal tahun depan, takpe gak..balance cuti banyak lg..
kalau g ujung tahun ni...hmm macam..macam..tak brape nak cukup laa..

so takpelaa..kire aku bkorban sket laa jage ofis..
kalau is tak cuti sbb kene jage freezer, aku tak cuti sbb jage printer..(buleh camtu alasan aku??hihihi..)
alaa..lgpun aku nak cuti raye lelame pun nak wat ape..
kampung aku bukannye jauh pun.. (ari² pun aku balik kg.. :P)
plus, aku rasa tahun ni macam kurang meriah laa..dah tak same mcm tahun² lps..
aku tak rasa excited pun nak raye..macam same jeeee...hmmm...
ke sbb aku still dok ofis skrg nih?? hahaha...

so peeps, di kesempatan nih, aku nak ucap..
Selamat Hari Raye Aidilfitri 1428H..
aku mintak ampun & maaf sekirenya ada silap salah atau terkasar bahase selame tempoh perkenalan/persahabatan kite..
dosa² korang kat aku (kalau ade laa..), aku dah maafkan.. :)



for those yang balik kampung tu, safe drive ye..
semoga selamat pergi dan kembali..
"ingatlaa orang tersayang..anda mampu mengubahnye.."

yang mane tade kampung, jemputlaa dtg beraye kat umah aku..
(umah aku kat kampung gak tau..hehe..)

Sunday, October 07, 2007

bbuke di kedai kopi..

bbuke lagi..asek bbuke kat lua jek aku..ekeke..
kali nih kat kedai kopi, shah alam plak..
attendees: aku, ana, miss j, atun, lily, chucky & suya..
pada awalnye, ann join skali..tp tah cemane, dia tak jadi join sbb bbuke ngan kwn2 lame dia..
dan pada awalnye juge, suya tak dapat nak join sbb ada keje yang harus disetelkan..tp finally she could make it!
heheh..tu yang dikate "kite hanye merancang.." :)

kali ni punye cite bbuke agak pelik..
slalunye, dah tau nak buke katne, then baru invite org..
kali ni, attendees sume dah ada..tp tatau nak bbuke katne..hahahaha..
sah² laa no reservation at all..ngengenge..
last² jay n chucky decide nak bbuke kat kedai kopi..
aku tau 'kedai kopi' tu is the name of the kedai..
tp when i first asked ana bout which it, she thot that kedai kopi tu mcm general name utk kedai² kopi yang lain..hahahaha.. (takpelaa na, dimaafkan.. :P)

sampai je kat kedai kopi tu, tgk sume table dah reserved..
bile tanye, hanye tmpt dok lua je yang kosong..
huhuhu..ye laa..dah name tempat bbukenye kitorang baru decide kan...
sah²laa tak sempat nak reserve ke hape..
sibbaik laa cepat gak sampai..maseh ada lg tempat kosong walaupun takde atap..
kalau tak, mkn bersile ramai² laa tepi tasik tu..ngehngehngeh..

pastu bile tanye waitress kedai tu, dia kate kat belah dalam pun ada..
tp still di lua kedai laa...
so kitorang pun bgeraklaa menuju ke arah tempat yang dituju..
pastu pass by ada sorang mamat nih..
i guess supervisor kedai tu kot..sbb uniform lain..plus belagak lain macam..
mamat belagak: "eh, nak g mane nih? dah tau ke nak duduk kat mane?"
kami: "hah??" (dlm ati memasing, "pehal mamat nih?? takleh ckp leklok ke??")
mamat belagak: "sume tempat dah reserved.."
kami: "td kakak tu ckp atas tu still kosong.."
mamat belagak: (sambil tgk kat tmpt yg kitorang tunjuk) "hah..amik meja antara yang kiri atau kanan..jangan yang tgh²..tgh² tu org dah reserved."
kami: "yeeee..." (kitorang terus blah..macamlaa kitorang nih tak reti membace..kitorang nampaklaa kad "reserved" atas meja tuu!! duhhhh...)

mmg bengang laa kitorang..
tau laa ko tu supervisor..tp ckp baik² takleh ke??
drpd org nak makan kat situ, langsung tak jadi tau, kalau layanan semacam itu yang dorang dapat..
sibbaiklaa kitorang posa..kalau tak, masing² dah mencarut tatau ape..
(eh, patutnye supervisor laa lagi polite kann..hmmm..mungkin tgh senggugut kot..)


foods not bad laa..
aku makan chicken chop 'champanion'.. (memula aku ingat champion..dan ehem, ni first time aku bbuke tanpe nasi nih..ihihi..)
rege pun ok..taklaa mahal sangat..


nilaa chicken chop champanion tuu..
pastu barulaa kitorang tau..rupe²nye tade govt. tax and service charge..
hmmm....padanlaa mamat tu layan cam hampeh!!
sibbaik pelayan lain layan ok..

lps kenyang, decide sbyg maghrib kat umah lily je..
while atun yang sedang beraye, g cari bunge api..hahahaha..
lame gile dah tak main bunge api..
tak silap aku, last aku main was masa skolah rendah..huhuhu..
but unfortunately, ujanlaa plak..
so tpaksalaa kitorang main kat beranda umah lily je..
gile struggle! hihihi..
tapi walaupun sempit, bunge api tetap dimainkan dgn meriah..
cumenye bunge api tu agak spoil laa..dah masuk angin aku rasa..
sampai tgh² je meletop²..pom pom!!
so keadaan yang tidak romantik itu membuatkan suya dan jay takut² nak bako bunge api tu..kehkehkeh..

ape² pun mmg had fun laa..
sampai senak² perut gelak..
tau laa..bile masing² taksub dgn bunge api tersebut..
(almaklumlaa..dah lame tak main kann.. :P)

missed him already :'(

lps sahur td, masa aku baru nak lelap balik, got this news..
really shocking news!

abah: "ira, bgtau kwn2..azrin dah meninggal.."
aku: "azrin mane ni bah?" (aku dah start tak sedap ati..is he azrin yang kitorang panggil arin?)
abah: "azrin anak pakcik mat din.."
aku: (tergamam..mmg arin!) "innalillahhi wa inna ilaihi rojiuun.."
abah: "kat port dickson, eksiden keta..skrg family dia on the way g sana nak bwk jenazah balik.."

aku terdiam jap..terus tak ngantuk dah..
aku nak text bgtau kwn2 aku..but at the same time, aku sendiri doubt kesahihan berite tu..
aku harap sangat berite tu tak betul..

bile aku text a few of my frens, ada yang tanye "sah ke news nih?"
aku tau..dorang pun terkejut..
aku jawab "aku pun harap news nih tak sah..tp ayah arin sendiri yang bgtau ayah aku.."

aku sedih sangat..
sbb arwah quite close ngan aku..
since dia pun 2-pupu aku..(abah ngan ayah dia, sepupu..)
dia antara kwn2 aku yang always made the day..
suke melawak..suke mengusik/mocking aku..
we'll miss all that for sure......

every first day raye, family dia antara yang first datang beraye umah aku..
sbb sedare rapat kann..
aku slalu gelakkan baju melayu dia sbb kdg2 nmpk sangat lawak care pemakaiannye..
tapiiii..tahun nih takkan same dah..

so raye tahun nih..
hilang sorang kawan skolah rendah aku..
aku mmg dah lame gile tak jumpe dia..
ingat2 balik, last jumpe was masa raye tahun lps laa..
mmg kitorang jarang jumpe..tp still contact thru phone calls & sms..
slalunye raye je laa baru dapat meet up balik sume kawan2..
tp tahun ni...
mmg we'll be gathered as usual..
but without him.... :'(

to arin, semoga rohmu di cucuri rahmat..
dan ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman..amiin..

Al-fatihah..

Thursday, October 04, 2007

rase insaf?

bbuke kat restoran insaf, jalan tar (insaf lame) pulak..hehe..
kali nih sbb ann tingin sangat nak mkn ayam madu..(macam aku tak laa kann.. :P)
so she invited la sape² yang rasa² leh join..
aku yang mmg suke makan kat situ, tanpe pk pjg, terus jek bstuju..
terbayang² dah ayam madu dia..nyum nyumm..

memula plan on friday..
tp sbb jay ada undangan plak jumaat tu, so tarikh telah dipinda sehari awal..
heheh..bukan saje2 nak buat weekdays..
tapi sbb ann dah macam org ngidam..kehkehkeh..

there were just 6 of us je..
aku, ijoy, ana, jay, ann dan zaid (kawan ann)..
yang lain2 ada tak dapat join sbb ada kelas..
sbb jauh..
sbb tak makan mamak..(ehem, atun..Darussalam tu kalau tak salah laa sedare belah dorang gak.. :P)
sbb merantau di tempat lain.. (zali, udah2laa bjalan tu..pulanglaa ke simpang jalan..)
dan mungkin juge ada hal2 lain yg tak dapat dielakkan..
hmm tape kengkawan..next time ok!



mkn kat situ not bad la..rm15 per set..
which consists of:
nasi beriyani (ayam madu/ ayam kurma/ ayam goreng berempah/ kambing) OR murtabak
+ air buah/air ape2 je laa
+ kurma
+ buah lai/epal
+ sebotol air mineral kecik..
(not bad laa kann for 15hengget tuuu..)





tgh dok tgu2 waktu bbuke td,ada satu scene yang sgt menyentap saubari..
ada this guy..he looked sooo naive..mcm lurus bendul..
aku tak pasti ape yang mintak..tp pelayan insaf tu langsung tak bg dia masuk kedai..
yang kitorang dgr pelayan tu jawab "datang pukul 8.."
masa tu tmpt mmg sume dah fully occupied..
aku agak dia nak bungkus nasi..siap tunjuk duit sploh hengget..
tp pelayan tu keep on ckp "datang pukul 8.."

what makes the situation agak menyedihkan was..
that guy mundar-mandir je depan kedai..
memula ingatkan dah blah..tp rupenye he was still waited in front of the restaurant..
sedih gile..dan kesian gile laa..
we were like "kesiannyeeee.."
sbb dia nampak mcm tade hala tuju..
tade nak cari tmpt makan lain..

byk kali dia try nak masuk..tp pelayan tu siap tahan pintu...
and keep on saying.."datang pukul 8.."
aku betul2 tak denga what he really wants..
yang aku nampak dia hulur sploh hengget..
tapi kalau dia nak tapao nasi, bg je la kann.. (sbb ada je org lain tapao tau!)
ni tak, dorang terus tahan pintu tu..seems like takut sangat mamat tu terlepas masuk kedai..
bukannye dia tade duit pun..
bukannye dia nak mencuri ke hape..
dia nak beli sumthing..
kesian sangat..dia nak bbuke laa weh!!

sampai kitorang siap ckp..kalau laa sbb benda yang dia mintak tu more than 10hengget, kitorang leh top up kan..(gile bkire mamak nih!)
sampai agak2 nak dekat dah waktu bbuke, barulaa nmpk org kedai tu bawakkan teh ais sebungkus..
so lagilaa kitorang hangin..
"air teh je pun..tp layan mamat tu macam rege teh ais tu lebih sploh hengget.."

ijoy ckp, mungkin ada cerite disebalik tu yang kite tatau..
maybe mamat tu dah slalu kot buat hal kat sini..sbb tu dia dilayan camtu..
well, it makes sense..mungkin jugak..
but still..kitorang tetap tak puas ati..
sbb cara layanan yang INSAF bg tu, mcm tade perikemanusiaan..
hmmph..mmg tak insaf langsung laa.."indah name kedai dr perkhidmatan" (pehh, aku pun dah leh ganti Karam Singh Walia..ekekeke)

so aku ngan jay pun conclude..
kat KL nih dah tade keprihatinan..
orang yang kite tgk smart, bergaye tu selalunya mendapat layanan yang baik..
padahal slalunye, dorang² tu laa yang menipu, makan duit haram dll..
dan orang² yang tak brape nak smart, agak selekeh plak slalu dipandang hena..
tanpe ada yang nak bg belas kasihan..selalu dilayan dgn buruk..
tapi ni segelintir je la..aku tak kate sume..
well, nowadays..money can buy anything..even ppl's pride! and thats a fact!

pas abes sesi mkn² tu, ann ngan zaid dah blah dulu..
yang kitorang g cari surau nak sbyg..
lps sbyg ana terus bgegas g ofis.. (ape barang keje memalam naaa :P)
manakale aku, ijoy ngan jay menyambung mkn..hahaha..
kitorang makan eskrem lecka lecka plak kat sogo..

nyum nyum!!

pehhh..aku mmg tabik kat jay!! dia leh makan sampai 3 scoop..(bapak banyak!!)
even ijoy si antu eskrem pun makan 2 scoop jek..muehehehe..

aku?? pun 2 scoop jek! hihi..

hmm..gile byk aku melantak..
alamak! esok hari penentuan..
korang rasa, can i win the bet?
takyah jawab laa..aku rasa korang pun dah tau jawapannye..ngehngehngeh..

* gambo adalah courtesy dr jay n ana..

Monday, October 01, 2007

bbuke di uncle ismail

time to bbuke with the berlians pulak..hikhikhik..
kali ni we decided to gather kat Restoran Rebung, Jalan Maarof, Bangsar..
restoran tu agak sempit..
tatau laa plak, kot² mungkin ianye kerane susunan meja² tambahan sempena bulan puasa nih..
tp memula aku masuk je, i was like.. "mak aih!! keciknye meja!! cemane nak muat 7 org nih.."
(sibbaik laa chef tade kat situ time tu..kalau tak..ehhehe..)
tapi walaupun kecik, siap ada hamparan kain batik, lilin dan munge orkid sbg penyeri meja..ngehngehngeh..

tp kalau tgk ambience, lighting and deco nye mmg menarek..
bak kate ina, chef menggunekan cat Nippon Odourless..kehkehkeh..
foods buleh tahan banyak..dan mmg specialized in malay food..segala masak lemak, masak sambal...pehhh...
aku rasa sedap tapi most of it agak masin dan agak pedas.. (pedas takpe..sbb aku mmg suke pedas..tapi kalau masin?? )
org tua² ckp, kalau masak masin, org tu nak kawen..
tapi kalau Chef Ismail sendiri yang masak??? hmmm...(korang pk tak ape yang aku pk? hahaha..)

mmg every year acara get-together nih blangsung..
last year was at the zone on the park, kat area klcc..
last 2 years kat pasta pasta, ikano..
ikut keahlian, patutnye ada 8 org sumenye..
tapi slalunye muke² biasa je yang dpt attend..hihihi..
ed bz ngan demo and all..
dan seperti dijangke..yus hilang tanpe dikesan..again.!! hehehe..
last time, reason dia tak dapat datang sbb 'tersalah tarikh'..
so kitorang agak, this time would be because of the same reason..ekekeke..
takpe laa yus..nti kite cari tarikh yang senang nak ingat ye..heheh..















(L-R): Maleen, Hani & Jel














(L-R): Pidda, aku, Ina

so then left with 6 of us..
biasalaa kan..bile dah lame tak jumpe, acara utame..gossipping!! muehehe...
walaupun sedikit tganggu dgn nyanyian sumbangsih dr chef..
tp gossip tetap rancak..hahaha..
sampai tak brape nak makan sangat..kire 45nett tu tak bape nak bbaloi sangatlaaa..
tp moments we shared, PRICELESS!! :)
(ye laa..bukan senang nak bkumpul camtu..hanye setahun skali kann..hmm..)


to maleen, thx for the freebies..(lom sempat nak berasap tinge try wasabi tu..huhu)
to hani, thx for raye card..(nti kite reply ye..hehe)
to ina, thx for sampul duit raye..(sampul je?? duit rayenye?? ngengenge..)
to pidda, thx for temaning beta di kale mereka g surau..(well, kite senasib..ekeke..)
to jel, thx sbb guide masa nak kua parking.. (tah sape tade otak double parking bakang keta gue..kalau tinggalkan no tape gak..hand break pun tak lps..hampagas! sibbaik dgn skill yang ada..plus guide dr jel, gue berjaye jua meloloskan keta ku itu..hehehe..tu kire riak ke?? :P)

girls, hopefully next year, cukuplaa korum kite ye.. :)
* pics are courtesy from pidda & ina..