Friday, June 19, 2009

dulu dan sekarang

taken dr buku on-loan aku..
"What To Expect When You're Expecting [by Eisenberg, Murkoff and Hathaway]":

Physically

  • Fatigue & sleepiness
  • A need to urinate frequently
  • Nausea, with or without vomiting, and/or excessive salivation (ptyalism)
  • Constipation
  • Heartburn, indigestion, flatulence, bloating
  • Food aversions and cravings
  • Breast changes: fullness, heaviness, tenderness, tingling; darkening of areola (the pigmented area around the nipple); sweat glands in the areola become prominent (Montgomery's tubercles), like large goose bumps; a network of bluish lines appear under the skin as blood supply to the breasts increases
  • Occasional headaches (similar to headaches in women taking birth control pills)
  • Occasional faintness or dizziness
  • Tightness of clothing around waist and bust; abdomen may appear enlarged, probably due to bowel distention rather than uterine growth
Emotionally
  • Instability comparable to premenstrual syndrome, which may include irritability, mood swings, irrationality, weepiness
  • Misgivings, fear, joy, elation

pregnancy kali ini barulah aku rasa ape yang aku baca kat buku/magazine/internet tu nmpk hala tujuannya..

terutama part ketakstabilan hormon yang mmg buat mood aku swing tanpa arah.
walaupun ni "first time yang bukan pertama", semua rasa baru bagi aku.
emosi mmg sah² tak stabil.
kadang² membebel tak tentu pasal.
kadang² senyum bahagia.
tp kadang² menangis sendirian.
tgk amazing race pun meleleh air mata, ape cerita?
skrg jangan kata tgk cite sedih je aku nangis, dgr lagu sedih pun dah bergenang air mata..hahahaha..

kadang² tu sebenarnya tade laa sedih sangat pun, tp tah..
kesan dia pehhhh!! kaw²..
cth amazing race tu, aku nangis sbb suka couple tu menang..
terharu sbb menang? apekah??

dulu mmg aku craving for foods..
mcm² aku nak mkn..
as early as 5 weeks lg..
mcm² aku mintak..hahaha..
skrg ni, craving la jugak..
tp taklaa seteruk yang dulu..

dulu as early as tau je, nak cari buah delima, senang je nak jumpa kat kedai buah atau mana² supermarket..
skrg ni, dah masuk 3 bulan baru dapat..
tu pun bukan dapat beli kat mesia..
mama kirim kat orang pegi mekah, dgn harapan ada buah delima tu kat mekah..
rupanya pun takde jugak..
tp alhamdulillah, rezeki aku, flight pakcik tu transit kat Bangladesh..
dia usaha gak cari kat situ..tu pun tak byk dia dapat beli..dlm 5 biji je dapat..

dulu tetiap malam, minum susu tu satu kemestian..
mmg termaktub la dlm checklist aku sebelum tdo, selain iron baju, sbyg isyak, gosok gigi & basuh muka..
tp skrg..hehehe..
dlm seminggu tu adala sekali 2 je aku minum susu..
adakah aku tidak se-eager dulu?

dulu masa scan, bentuk baby pun susah nak nmpk, apetah lg nak dgr heart beat.
2 minggu lps, alhamdulillah, we get to see the baby's movement masa scan on 12 weeks..
dah nmpk tulang blkg, tulang peha, kepala..dgn tangan & kaki yang bergerak²..
rasa mcm tak percaya itu dr dlm perut aku.. mcm tgk movie..
mungkin itulah semua ibu mengandung anak sulung rasa :)

sbb ini kan first time aku yang bukan pertama..
yang dulu mmg tak sempat nak tgk semua tu :)

dulu, mungkin masih awal, tdo aku masih aman..
tidaklaa seperti skrg yang tidak lena, kerap terbangun tgh mlm..
mmg "bonus" la kat aku yang mmg susah nak tdo balik kalau dah terjaga.

cuma satu je persamaan dulu dan skrg..
aku tak mabuk..
mual² tu ada, tp muntah² alhamdulillah mmg takde dlm kamus peknen aku..
buku on loan kata, "If you're among those who never had morning sickness, or rarely, suffer from it, you can consider yourself not only pregnant but lucky."
tp aku kata dlm hati, "normal ke?" :D

ape² pun, aku treasure every second of it..
kami suami isteri hanya mengharapkan yang terbaik..
semoga segalanya akan dipermudahkan oleh-Nya.. amiinn..

8 comments:

@tune® said...

take care darl!!

:: iera :: said...

i will! thx darl! :)

intoxicated-catastrophe™ said...

Mas doakan iera sentiasa sehat dan happy dgn kehadiran org baru. anyway bile due nie?

Ijoy said...

Due 20/12/09. Hihihhi. lamenyeeeee...

:: iera :: said...

hehe mas..tu dah ada yang jawabkan.. :)

intoxicated-catastrophe™ said...

a'ah.. tu la tu.. da nampak dah.. hehee.. nnt dia keluar2 jer terus dgr lagu chrismas kat spital tu.. hehehehe..

ijoy, awat lama x update blog? hehehe

mommy mel said...

Ijoy, 9 months passes by VERY fast. December kejap je tu..so, baik enjoy tido skang yea :D

Mummy iera, pompuan mmg takleh nak enjoy tido from pregnancy until dunno when...just like me now! uwaaaa

:: iera :: said...

hahaha..tu la mommy mel..tak saba² si suamiku itu..

kite pompuan, seawal mengandung dah tak lena..dia skrg aman je..tunggulaa lps bulan 12 nti..baru dia tau :P hahahaa