Thursday, July 30, 2009

ape ade dalam baju?

im into 5 months next week..
tp rata² komen² masyarakat sekeliling terutamanya perempuan yang penah mengandung, akan memberi tanggapan sebegini setelah membandingkan perut aku dgn umur kandungan..

yang aku masih boleh terima walaupun terkesima sebentar:
"baru 4 bulan ni? ingatkan dah 6 bulan.."
"besar dah perut..masa akak dulu, nak masuk 6 bulan baru start pakai baju mengandung.."
"4 bulan ni? besar ye perut..twins kot?"

yang kejam sket:
"4 bulan dah besar camni..9 bulan ni tah² kene naik kerusi roda kau ni.."

reaksi aku:
"hmm..besar kannnnnn...."

agak² korang, ape patut aku rasa?
patut ke aku seletep je mulut dorang ni?
bila tade perut, sibuk tanya ada ke belum.. ada ke belum..
bila dah ade, sibuk laa komen perut pulak..
tah nak yang cemana yang boleh puaskan ati semua orang, aku pun tatau la..
ingat boleh mintak² ke saiz perut mengandung idaman?

atau patut ke aku rasa seram?
untuk melihat keadaan perut ketika 9 bulan nti?

uwaaa..mmg aku lebih kepada seram walaupun dlm hati mmg panas menyala²..

11 comments:

::moi:: said...

beb; abaikan kan jer lah... yup memang besar tapi sekurang2nya kau n baby ok biarlah org nak cakap apa... yang penting korang sihat...

kalau esok2 masa 9 bln memang kau tak larat pun, bukannya kau susahkan dia org pun.... bak kata kalau tak dapat kecoh! dapat pun nak bg nasty komen...

Hairil said...

salam 'kak' ira,

saya adalah pengutuk/pengkomen/juri setia 'kak' ira... saya tergolong dalam kumpulan mengutuk (masih boleh terima walaupun terkesima sebentar) ... saya pun ada masalah perut jugak ... sebab dah 36 bulan asyik gendut jerk ..... disini saya ingin meminta maaf jika terguris/terkesima hati 'kak' ira .. sebab saya ingin mengutuk lebih lama lagik selepas ini....sekian


Yang Benar...
(Suka kutuk Harlaf jugak)

@tune® said...

lex arr...
mulut orang mmg xleh seloptape..

dah tuh derang nk besar mane??
kang kecik pon cakap
besar pon komplen..

mengandung lagi la sendiri derang uth

Ady Romantika said...

Ignore je komen2 kurang bijak tapi konon nak nampak bijak tu... orang lain, lain experience. Macam diorang nak tolong carry perut tu pun.

chucky said...

besar ke kecik ke...x de hallah...

:: iera :: said...

yana, atun & chucky: tu laa.. kalau diorang jenis rapat & biasa ngan aku, takpe laa gak..

ni jumpa sesekali, senyum kadang ikhlas kadang tak, nak tegur lebih²..hangin mak!

tp just got back from my monthly checkup, doc kata baby aku ok je, tak besar..legaaaaaa ok :)

hairil: hahahah..sedar diri, takpe..

ady: ye betul! mcm laa dorang nak tlg carry kan..komen je pandai..

mommy mel said...

don't worry iera..ppl kept commenting my perut was kecik up till my 40 weeks but myself rasa besar. Every checkup pegi doc said the baby's expected weight is acceptable. So, juz ignore whatever ppl wanna say as long as both u and baby are doing fine. Most importantly watch what u eat, calcium intake and observe ur baby's movements/kicks :)

dah tau ke boy or gal? heheh

:: iera :: said...

betul mommy mel..tanya doc, he said the baby's grow ok..taklaa besar..so mmg tak amik kesah dah whats ppl gonna say..hehehe..

check up 2 bulan lps, he said, mcm boy..but last check up, he found that its a girl..so just nak tunggu next check up untuk lebih sahih.. :)

intoxicated-catastrophe™ said...

wahh!! mcm nk tgk jer perot iera yg beso tu!! tarok gamba la.. hahaha.. takper iera.. kot2 beso tu sbb baby banyak ruang nk berenang kott.. hahaha.. anyway mas doakn iera dan baby sentiasa sehat :) take care bebehhh

Noor Saliza said...

aku igt ke ayat shuk (compare ngan chai) tu yg plg kejam.. hahhahaha

:: iera :: said...

mas: tq bebeh :)

is: hahhaha ayat tu pun sama satu level kejam.. :))