Saturday, October 08, 2011

now meet our little FK II pulak ;)

ok skrg kite cite pasal cinta hati kedua kami pulak..
nama yang kami berikan - Faris Khalef
Faris - pahlawan, penunggang kuda
Khalef - khalifah
sbb adik strong, so mmg nama ni sesuai sangat ngan adik! hehe

selama aku ngandungkan 2nd baby ni..
alhamdulillah, tak byk beza ngan masa kakak dia dulu..
muntah2, pening2, morning sickness ke night sickness ke - tiada..
cuma ada rasa mual sikit tp tak laa sampai muntah..
selalunya jd masa minum susu laa..sbb terasa ada benda lekat2 kat tekak..
rasa tak boleh nak telan je..
last2 susu Friso Mum Gold setin tu, suku pun tak sampai aku minum..
terbiar je..sampai laa masuk bulan ke 7 /8, baru laa aku start minum balik..
tu pun sbb puasa..lps makan sahur, minum susu utk lebih tenaga..heh..

cuma perbezaan ketara:
1) aku lebih berhati2 bila naik/turun tangga..
2) kurang mc..
3) lg dekat nak bersalin, lg rajin aku berjalan ke The Summit tu..tak larat jalan kaki, aku bawak keta..asalkan aku jejak shopping center tu jugak walaupun aku tak beli ape2..hahaha..
4) aku sangat suka kunyah ais di minggu2 terakhir kehamilan..
5) aku kurang sembahyang duduk..aku kuatkan jugak semangat sembahyang mcm biasa..
6) sbb aku takleh nak amik minuman bersusu, aku minum teh o/nescafe which doc soh elakkan..ngee..

semua org ckp perut aku besar..
ada yang komen lg besar dr masa aku ngandungkan lesya dulu..
tp aku rasa sebaliknya..
masa lesya dulu perut aku kan melebar (kan org2 tua kata, kalau pompuan, perut jd lebar - besar kat tepi)
tp yang ni, perut aku lonjong ke depan..so mmg susah laa nak cari baju..huhuhu..
tp sbb bila estimate berat baby di minggu 38 tu baru cecah 3kg, so aku rasa baby kedua ni sure tak seberat lesya dulu..
lesya dulu estimate 3.6kg, tup2 keluar 3.06kg je..
so aku rasa kalau estimate 3kg, so sure less than that :)
sbb tu dgn yakinnya aku rasa baby kedua ni kecik je..

on 38th week punya checkup, isnin - 12 sept 2011..
doc check bukaan..she said, dah lembut, dah ada bukaan sebesar seposen..
so dia estimate dlm hari rabu, dah boleh bersalin..
aku ngan mama mintak, kalau boleh nak hari khamis sbb boleh sama ngan atuk dia..(birthday atuk dia 15 sept..hehe..)
doc senyum je..dia kata kalau jd ape2, haa camne? heh..

so mlm 13 sept 2011 tu, aku admitted..bilik 203..
igtkan mlm tu leh laa tdo takde sape kacau sbb doc kata dia kan dtg check on the next morning..
lesya mmg mama bwk balik mlm tu..takleh nak tdo sekali..
sbb kot laa mlm tu jugak aku nak terbersalin, sape pulak yang nak tgkkan dia? (first time selama setahun 9 bulan ni - dia tak tdo ngan aku :'( sian anak mummy, kene bwk diri tdo ngan nenek & atuk..sayu je rasa..hmmm..)

pukul 3am, midwife dtg amik suhu, tekanan darah & buat CTG monitoring..
then check bukaan, she said, kol 7.30 nti masuk labour room..
tp masa 7.30, another midwife lak dtg bgtau, masuk labour room lps bfast..around 8.30 - 9am..
lgpun kene tgu doc check jugak..

so around 8.45 tu masuk labour room..
labour room yang sama masa deliver lesya..
masa ni dah start berdebar..sbb dah tau cemana rasa kannn..
masa lesya dulu, rileks je sbb taktau nak expect sakit dia camana..huhuhu..
doc sampai, check bukaan dah 3cm..so next step, dia pecahkan air ketuban..
masa tu start contraction..
sikit..sikit..lama2 makin kuat..
masa tu midwife offer pethidine, since tgk record masa lesya dulu pun aku amik pethidine..

midwife kali ni byk bg nasihat, plus ajar aku cara2 breathing & teran yang betul.. (ye laa, mak tak penah masuk ape2 kelas pregnancy ni..main belasah je nak bernafas cemana pun..kekeke..sbb tu tenaga tak bape nak cukup :P)
its very useful..aku gunakan masa nak teran tu..
tp sbb 2nd baby ni tak seperti jangkaan, dah 4 kali try, aku tak boleh jugak..
last2 doc terpaksa guna vacuum jugak utk elakkan baby lemas..
mmg terasa besar baby ni masa doc tarik keluar tu..
Alhamdulillah, 12.48pm, keluarlaa si kenit tu..
bile timbang, 3.62kg daaa..
patutlaa mummy habis tenaga nak push :P

so now i am a mother of 2 kids..
baru 2 org, tp frankly speaking, mmg kelam kabut..
ngan si kakak yang asyik mintak perhatian..sian dia, asyik kene marah dgn org bile dia degil2 :'(
yang si adik lg laa kene tgk..dia lg tatau ape2 :)
nasib baik mama byk sangat membantu..thx mama! ira tatau ape yang ira akan buat kalau mama takde..thx a million ma! :-*

to dear Faris Khalef, cinta hati kami..
mummy & papa doakan adik jadi anak yang soleh..
jadi anak yang berguna utk agama, bangsa & negara :)
jgn nakal2 ok..
mummy, papa & kakak lesya sayang adik tau!
mmuuuahhh!!

Faris Khalef - day 16th
tgh ready nak tido :)

to semua, uncle2 & auntie2 yang doakan mommy & baby selamat..
yang bagi present sume..
Khalef says thank you so much!!
sape yang lom bg tu, sile2kanlaa ye..hahahaa..

2 comments:

@tune® said...

hihi...igtkan nk namekan anak ko Summit!

intoxicated-catastrophe™ said...

hello FKII :) Selamat datang!