Monday, March 10, 2008

mari la mari..pergi mengundi..

8 Mac 2008 - PRU12..
memula aku baca mende tu terus ingat FRU..ekekeke...
"otak" aku pelat P kot..hahahahahaha..

the post..the petugas IT..the calon & the supporters.. :)

election kali ni:
2nd time aku jaga post parti as a petugas IT..
2nd time aku jd pengundi..
2nd time aku mengundi di luar kawasan aku.. (hahahaha..sbb aku still tak update address umah aku..so kene undi kat tmpt lain..skali lagi! :D)

penat woo jaga post..
800am - 500pm.
jaga sistem which they called it Infodesk..


ape yg kitorang buat:
1) voters bg ic
2) kitorang keyed in into the system & checked..
3) inform the voter which saluran to vote..together with their no siri..
the smaller the number, the more veteran the voters would be..hehehe..
so saluran 1 tu mmg paling veteran la..huhu..
4) every 2 hours, polling agent yang dilantik akan keluar dr tempat mengundi..
bg all the written no siri to us..
1 of our staff akan masukkan all the no siris into another sistem..Sistem OPR (aku lupe nama pjg dia ape..kehkehkeh..)
yang ni nak tgk berape ramai yang dah kua mengundi..dan bape ramai yang belum..
5) Inform peraih undi..
they will checked the names, then gerak from house to house to remind them utk kua mengundi..
hmm in a way, sama cam fetch dorang laa gak...

tu laa keje² aku..keje gilir² laa ngan a few other staff..
masa tuka turn keje tu laa, aku lari jap g undi kat tempat lain..huhuhu..


sekolah tempat aku mengundi..

1) aku g check saluran & no siri aku kat post berkenaan..(since aku kene undi kat tempat lain, aku pun ikutlaa prosedur yg sama..heheh..)
masa ni aku kene sound sbb baju aku pro to satu² parti..
syarat mengundi, takleh pakai ape² lambang parti..
tp nak wat cane..aku kene pakai baju tu masa bertugas kan..
last² aku selambe gak masuk..tp lambang tu aku kaver² laa ngan tudung aku.. :P
2) check again kat booth SPR kat dlm kawasan mengundi..dorang bg a piece of paper..tulis saluran mana..dan no siri ape..(same procedure like before..cuma yang SPR punye ni nak bagi kat org SPR kat dlm nanti..)
3) tgu giliran kat saluran masing²..
4) masuk dan pass the paper td kat org kat dlm tu..dia akan sebut kuat² no siri, no ic dan nama..(masa ni cuak gak laa tetibe..rasa mcm pesalah je nak tunggu hukuman..berdiri tegak je depan dia kann..hahahaha..)
dia sebut kuat² so that polling² agent yang dilantik dapat mencatit no² siri tu..
5) SPR bg kertas undi..ada dua paper..satu utk Parlimen..another one utk DUN..
6) g kat kotak undi..dan jalankan tanggungjawab..pangkah laa mana yang patut..
7) masukkan dlm kotak ikut kategori masing²..Parlimen/DUN..
8) walk out from that room..
9) dah selesai..hihihi..


kertas undi aku..tp masih kosong laa..kan undi tu rahsia..ekekeke..

they said, gelabah gak nak undi..
sbb:
ada yang first time mengundi..
ada yang takut salah pangkahlaa..
ada yang takut taktau nak tanda mane laa..
tp aku rasa ok je..sbb aku undi kat kawasan org lain kot..mcm tade effect pun kat aku sape menang sape kalah..hihihi..

hari tu mmg macam² ragam org kite leh tgk..
1) ada yang wife register kat post sini but the husband register kat post depan (parti lain) huhuhu..
2) bukan husband & wife je..sama gak ngan anak & mak...mak pro parti sini..tp anak pro parti sana..siap kibar² bendera lagi kat mak dia..hahahahahaha..
3) ada yang anak sebok nak ikut masuk mengundi..
tp tau tak ape bapak dia jawab?
"adik takleh mengundi lagi..kalau nak undi gak, g undi Raja Lawak.."
kahkahkah..selambe je muka bapak dia jawab..senak perut aku tahan gelak..hahahahaha..
4) post sini pasang banner, post sana terus menjerit..
sama gak laa bile post sana pasang banner, post sini pun bising..
aku senyum je tgk gelagat dorang..sbb aku sibuk jaga sistem tu..huhuhu...
5) parking keta pun jadi hal..kalau orang yang mmg nmpk pro kat satu parti, tp dia park keta kat area² parti lain, dah kene sound..pehhhh..

mcm² lg..
but one thing for sure laa..
mmg boleh bwk gaduh mende² ni..
anak ngan mak leh bertekak..
ape lg sedare mare..

result dah pun kua..
so all the best laa pada yang bakal memimpin.. :)

5 comments:

ann said...

hahahahahhahaha...undi Nabil..hahahahaha..kelakar ok undi Raja Lawak..

jay said...

huhuhu..aku pon baru tau nabil tu dlm raje lawak.tu pon ade pacik cab yg ckp..err..kenal name je pon.orgnyeh tk kenal

:: iera :: said...

hihi..aku tgk raja lawak pun sbb nabil je..heh..

me said...

Kawasan hang ADUN dengan Parlimen mana ? menang x ?

Kawasan aku Sepang , semua BN sapu tapi kat Kedah semua PAS sapu...wagaga...lepas nie aku balik kedah kena la pakai lebai....baru nampak ke'PAS'an ...

:: iera :: said...

kawasan aku DUN je BN menang..Parlimen kalah..

tapi..

kawasan yang aku undi dua² pembangkang menang..

huhuhu..

so kite tgk je la cemana.. *wink