Monday, May 04, 2009

from melbourne with love

seperti yg dijanjikan, aku dengan bangganya nak menulis entry pasal Melbourne..
masih belum lmbt kan? hehe

sabtu (04/04)
smpi dah lewat, dlm 11pm kat Tullamarine Airport, naik cab terus ke Somerset on Elizabeth Apartment. Ana & Lala (cousin aku yang study kat situ) dah tunggu kat apartment.

since belum dinner, dua beradik tu bawa kitorang pergi makan di Restoran Chili Padi (maple yang tak berapa nak maple, dan tak sedap pun..tp itu je restoran halal yang masih buka lg at that time)

ahad (05/04)
pergi Queen Victoria Market (one of the must-see places), beli barang2 untuk masak lunch. masuk je situ, "aku ni kat Melbourne ke kat Malaysia?"
sbb? kebanyakan penjual yang memonopoli pasar adalah chinese .

then lepak minum2 kat foodcourt, pastu "tengok-tengok je"dalam pasar yang jual souvenior. (for those yang nak beli souvenior, silalah beli di Victoria Market - the cheapest you can get! juga variety)
tapi sbb "sekejap" sangat "tengok-tengok" dlm market tu, tak perasan hari dah makin gelap..hahahaa..
so barang2 yang dibeli haruslah dimasak dinner..

lps dinner, kami menuju ke Eureka Skydeck 88. ni mcm KL tower, boleh tgk seluruh Melbourne. satu je yang lain, ada Eureka Edge - edge yang mmg digerakkan keluar dr sisi bangunan, tanpa yang apa2 sokongan dibawahnya. bg yang takut tinggi dinasihatkan untuk tidak masuk dlm edge tu ye :)

isnin (06/04)lps breakfast, naik tram gerak ke Yarra River. naik Yarra River Cruise, cruise along the river dlm cuaca yang sejuk + gerimis (oh ya, masa kitorang pergi tu, tgh Autumn..walaupun hari siang, temperature adalah dalam lingkungan 8°C - 12°C. mmg glove-pinjam-dr-Ana tak tanggal dr tangan aku, tp tu yang aku heran..mat salleh sana ok je tahan..kehkehkeh)

balik dr cruise, lapar wooo..lunch kat Restoran Indonesia, Es Teler 77, sedap! sbb dapat teh botol! hahaha..(tapi kat situ nama dia tukar jadi teh kotak)

then pergi shopping di Target & Big W, tujuan utama nak cari glove/baju tebal sbb the next day plan nak pergi Philip Island, which telah diwarning akan lebih sejuk dr biasa..makanya, pembelian adalah atas dasar untuk menutup segala anggota badan drpd kesejukan..

balik, masak dinner kat apartment Ana.

selasa (07/04)g vict market, beli barang nak masak untuk tapau ke Philip Island. sesambil tu, sempat laa singgah beli souveniors sikit2, baju sejuk & glove. after lunch, ready for bus tour to Philip Island. sepatutnya perjalanan ke Philip Island memakan masa selama 2 jam kalau straight ke Philip Island la. tp sbb tour tu termasuk byk persinggahan:
1) singgah farm - tgk ladang, biri2, wombats, and feeding the kangaroo, etc.
2) singgah tgk koala
makanya tiba di Phillip Island mmg ngam2 masa nak tgk penguin pulang ke sarang :)

8pm start journey back to Melbourne city. 10pm sampai apartment Ana, masak ape2 yang patut untuk dinner.

rabu (08/04)start berjalan waktu tghari. pagi tu lepak je kat apartment, rehat2 sbb dah berhari2 berjalannnn je kannn..then pergi lunch kat Restoran Indonesia, kali ni Restoran Blok M..pun sedap jugak..tentunya ada teh kotak pilihan hati :)

dah kenyang, naik tram City Circle (tram ni free mmg tujuan utk pusing city - kerajaan Australia mmg byk buat amal :P), end up kat tepi pelabuhan (aku lupa nama dia)..snap2 gambar, then terus jalan pergi DFO (factory outlet) sampai kedai2 tu tutup.

balik dinner kat apartment Ana.

khamis (09/04)
g melbourne zoo - tak ummph sangat sbb zoo mcm terbiar, binatang pun boleh dikira, byk kandang kosong je..dan masa kitorang nak balik tu, on the way ke exit, kecoh semua staff2 zoo tu sbb ada gorilla terlepas kandang..hahaha sibbaik laa masa tu zoo dah nak tutup, org dah ramai keluar..kalau tak, sure mcm dlm movie, semua org bertempiaran lari..muahahaha..

balik mmg kelaparan, terus Ana & Lala bawak g makan nasi beriyani kat Restoran Zam Zam (india muslim).. punyalaa lapar tahap gaban, aku boleh habiskan sepinggan besar tau.. :))

jumaat (10/04)
plan asal nak g shopping souveniors kat Vict Market, tapi malangnya hari itu adalah Good Friday - its a public holiday okkeee!! so most of the kedai, tutup. sibbaik laa ada juga kedai2 souvenior yang buka..tp harga jangan dicompare! mmg agak mahal la berbanding Vict Market..tp sbb terpaksa, belilah juga..

penat berjalan cari kedai yang bukak, kami lapar, terus singgah lunch kat satu lg Restoran Indonesia - Restoran Nelayan. bila dah kenyang, rasa terlalu awal pula nak balik apartment, maka kami meneruskan perjalanan mencari2 arah tujuan.
pergi shopping mall - tutup.
pergi kedai Duty Free - tutup.
pergi Target & Big W - tutup.
last2 stroll along jalan2 tgk RMIT, penjara lama..end up berhenti di kedai ice-cream yg di highly recommended oleh Ana..hahaha..then dah agak2 gelap, baru balik utk masak dinner & ready untuk pulang ke Malaysia.

pukul 9pm cab dtg fetch utk ke Tullamarine Airport.

A big thanks to Ana & Lala sbb tumpangkan apartment utk kami masak2..thanks for being our tour-guider as well..kalau tak, agak menggagau laa nak naik tram mana, nak cari restoran halal yang mana.. :)

p/s: gambar nti la ye aku upload. nak update entry baru ni pun makan bulan, apetah lg nak upload gambar ;)

7 comments:

cik belacan melaka said...

nk tgk gambarrrr!!(since i tade any social network akaun dah kan..hihi)

mrs hafiidz nadia said...

alaaa..ntahnya iera,aku ingat ada gambo kat last2 entri..

:: iera :: said...

cik belacan melaka: ok2 will upload...tungggguuuuuuu..heeheh..

nad: hikhik..smlm masa post entri, gamba lam external hard disk yang tercicir dirumah..heheh..saba yeeee :P

chucky said...

waaaaaaaaaahhhhhhhhh

@tune® said...

ra..teh botol xtukar name jadi box tea ke???xomputih langsung!!

aryanie fairuz said...

iera.. aku punyala excited baca.. last2 xde gambar.. cepat cikit upload gambar..

:: iera :: said...

chucky: yeaahhhhh!!

atune: tu ah..melbourne pun dah mcm serumpun..hahahaha..

mas: hehe..sat ye..gamba ada ribuan..kene tapis dulu ni.. :P