Wednesday, January 09, 2008

Thailand trip..

2008..
starts with a trip..
huhuu i loikkkeee..

i'll upload pics at picasa later..
together with the captions so that takyah nak cite bebyk dlm nih..
sbb:
1) letih nak karang panjang²..
2) kang korang boring lak baca byk² wording dlm satu entry..huhuhu..
3) aku tak cukup masa..aku byk gile keje² tertangguh nih..aarrghhhh!!
4) korang bising sbb aku dah lame tak update :P

so tanak buang mase, aku summarized je la sket² ye..

**************************************************************
4th jan - 6th jan: Bangkok

  • kitorang naik air asia..tepat 8.20am jalan..sampai airport sana (Suvarnabumi Airport), bapak besarrrr!! kene naik shuttle bus nak sampai airport dorang..pastu sbb besar sangat, berpusing²..naik turun airport tu nak cari taxi stand..pehhhh..satu je best, sbb ada Muslim Prayer Room" hehehe..


  • stay kat Sofitel Centara Grand Bangkok..abah booked normal rooms je..but then they upgraded us to an executive rooms..pehhh..layanan superb..siap ngan complimentary kat lounge club bagai..rasa cam orang kaye jap..hihihi..


  • we noticed half-raised thailand flags all over the places..rupe²nye just a day before we arrived, king's older sister, Princess Galyani Vandhana died because of breast cancer..


  • waited for ajim's colleague..a 29 yrs old girl, called Thip..dia laa yang guide kitorang..very sweet & helpful indeed..mmg lucky laa jumpe dia..sbb most of thais cannot speak english..so dia laa yang jadik translater..ngengenge..


  • for first day, g Suan-Lum Night Market by MRT but Thip advised not to buy anything there sbb quite mahal..better go to Chatuchak Weekend Market for cheaper price..last² ada laa jugak beli sket²..tade laa byk sgt..


  • had our dinner kat Bangkok Night Bazaar..bersebelahan ngan Suan-Lum Night Market tu laa..lebih kurang cam uptown hawkers sini la..susah gile nak cari yang halal..last² tawakal je..mkn sayur, shrimp ngan ikan..dah darurat kann..


  • 2nd day..meet Thip again..kali ni naik boat ride..along Chao Phraya River..nak g temple..sembahyang..ekekeke..


  • but before that, Thip dah soh kitorg pakai attire yang kaler not too bright..preferrable white & black..reason? menghormati si mati laa..so kitorang ikut je laa..dah name g tempat orang kann..dlm gamba leh tgklaa nti..how black & white we were..dull je..hehehe..


  • dapat masuk Gold Temple ngan reclining buddha je..Grand Palace takleh nak masuk sbb tgh ada funeral tu..too bad kan..huhuhu..


  • byk masa terbuang sbb g cari muslim foods..naik turun boat ngan tuk-tuk..last² found it - named Alkabana, a Pakistan restaurant..pehhh..sangat letih dan lapaaa..


  • then naik tuk-tuk again..g Shilom Road..ada gerai² tepi jalan..shop laa gak a few shirts and slippers..


  • third day - after bekfes, around 1000am, g Chatuchak Market by shuttle coaster provided by the hotel..pehhhhhh...marketnyeh sangat laa besar..mcm pasar chow kit tp version yang lebih teratur dan banyak!! heard that more than 600 gerai..mmg buleh sesat laa kalau masuk situ..paling penting, mmg sangat murah compared to other market/gerai tepi jalan yg kitorang dah g..macam² adaaaa..from souveniors & wedding gifts..to thai silk, shirts & bags..they do sell pets too..huuhuhu..


  • but too bad sbb tak dapat nak shopping lame..kene balik around 100pm sbb nak checkout hotel..and get ready for Pattaya trip..


  • before the coaster we rent tu sampai, sempat laa meet up my cousin's ex-wife..so she did menunjuk-arah jalan..bg info pasal Bangkok & Pattaya..pasal muslim restaurants and all..glad to hv found her back :)

6th jan - 8th jan: Pattaya

  • journey to pattaya took bout 2 hrs..sbb jalan dah cantek..kalau dulu abah kate, dia nak g pattaya naik bas, amik masa 12jam..campo ngan jam sume..tapi tu cite abah back 20 years ago laa..ahhahaha..


  • stay kat Siam Bayshore Spa & Resort..mmg dekat ngan a place called Walking Street..


  • along Walking Street tu adalah pub² dan bar² yang gitu²...pehhhh..penuh ngan servis²..saket mate ngan tinge..tgk pompuan² tu (tah tulen tah tak) ngan dgr bunyi² bising tuu..no wonder laa kene tsunami..


  • had dinner kat kedai arab plak this time..kat pattaya ni senang sket nak cari muslim foods..Restoran Zahrat Alkhaleg..middle east food..makan nasi beriyani which portion dia adalah sangat besar okkkk..sepinggan org arab makan, korang bygkan laa..is equal to 2 pinggan org mesia mkn..sedangkan emi pun tak larat nak abeskan nasi dia..apetah lg aku..hahahahha..


  • Jow (tousrist guider yang bwk coaster kitorang tu), dia bwk g Nong Nooch Tropical Botanical Garden & Resort..kat situ mmg ada garden yang saujana mate memandang laa..huhuhu..then mmg byk gajah..gajah² ni ditrained utk buat show..they can dance, main bowling, bola sepak, bola keranjang, main dart belon, kayuh basikal..and they can even melukis!! pehh kagum betul aku..lukisan budak tadika pun kalah..actually gajah² tu melukis atas tshirt putih..so lps tu tshirt tu dijual pd harga 250BHT (around rm25)..


  • went to factoy outlet lps tu..tp sume mahal..aku expect mcm factory outlet kat bandung, which boleh dikatekan murah..tp situ lebih kurang mcm harga kat mesia.baik beli kat mesia kann..takyah nak susah² bwk dr sane..huhu..


  • on the 5th day..check out awal sbb nak balik to Bangkok balik..juge sbb nak shopping lg..since masa tu bukan weekend, we cant afford to shop kat Chatuchak market yang murah banget tu..sbb Chatuchak Market tu opens only on weekend..so we went to Pratunam Market instead..i think the prices were quite competitive..puas ati gak laa...finally dapat gak beli ape² yg lom sempat dibeli..ngehngehngeh..


  • lps tu lepak kat shopping mall jap..then decide to lepak kat airport je..leh sbyg ape sume kat situ sementara tgu waktu nak check in..Air Asia patutnye leaving kol 820pm..tp 1/2hr late sbb ada minor technical problem..alhamdulillah we arrived safely at LCCT kol 1200am..

**************************************************************

huhuhu..pjg jugak walaupun aku dah summarized..
tu aku amik main point je tu..
kalau korang tak larat baca, skip je la ye..hahahaha..

8 comments:

yanailyana said...

iera.... mmg wording teramat banyak..... tapi xpelah... at least ada gak benda yg bole dibaca... n byk gak info yg kau bg sbg panduan kenkawan... hehehehe....
thanks ek 4 hasil2 kiriman hahaha

atune said...

ra...ko leh join ana nyer blog...

ina said...

thx ira sbb kasik watt tu..prasan tak,kat sana bersepah gambar raja derang..syg sungguh mereka terhadap raja mereka itu..

:: iera :: said...

ilyana: hahahaha..sibbaik dlm point²..kalau aku karang, cikgu pun campak karangan aku dlm tong sampah..ekekeke..

atun: aah..mmg dah boleh join ana..huhuhu..

ina: aah..mmg bersepah! segale sudut ada..kalau dorang tak kenal gak raja dorang tu, tatau laaa..huhuh..

Hana said...

ekekeke..lepas ni iera bleh la jadi tour guide bangkok..sawadeekap

suya said...

nak bace sambil skipping ke ra?ngehngeh

jay said...

nape la aku kalu hapdet psl vekesyen tk mcm ko n ana?
tade lansung info..hahahaha

:: iera :: said...

hana: kalau aku jd, sure korang sesat punye laa..sbb aku tau dua je.."sawadeekap.." "kho pung kap.." hahahahah..

suya: hahaha..muleh muleh..pinjam tali skipping jay..hihihi..

jay: aku main tulis ikut suke je..hahaha..kalau ana mmg bertauliah laa..mmg terase travel skali ngan dia..ekekeke..