Wednesday, October 17, 2007

jangan cepat melatah..

hmm..seperti yang direquest oleh atune kat shoutbox tu..
aku ada cite sket pasal budak² yg datang beraye kat umah aku..
masa tu ialah 3rd day of raye..
which at that particular time, jay, suya, atun & chucky sedang beraye kat umah aku...
pintu umah dan gate mmg terbukak..
then aku dgr ade suare bebudak bg salam..
dlm ati "aiseh..ada budak nak dtg beraye nih.."
frankly speaking, aku nih mmg malas sket nak layan bebudak ni..heheh..
i mean, yang aku tak kenal laaa..jenis yang datang beraye dr umah ke umah nih..
sbb dorang bukan nak mkn sangat pun..nak duit raye jek..
lagi plak aku tgh ada tamu kannn..hmmm...lagilaa kurang best nak melayan..
(heheh..kejamkan aku..sian dorang..hiks)

pastu tak sempat aku buat pape, ada 4 orang budak..2 lelaki 2 pompuan..
baye² lebih kurang darjah enam kot..dah tercegat dpn pintu..
budak lelaki 1: "nak beraye kak..boleh?"
aku: (sambil garu2 dagu) "hmm..hmmm..masuklaaa.."

aku pun dgn paksarela telah membenarkan mereka masuk..
cemana tanak bagi..dah masing² betul² dpn pintu masuk umah..
siap ada sorang tu dah siap² bukak kasut lagi..huhuhu..
atun, chucky, suya ngan jay siap gelak²kan aku dah sbb mcm teragak² nak bg dorang masuk..hahahahampehh korang!!

bile dah duduk, aku g laa dapur..bwk air utk budak² tu pulak..
then masa aku tuangkan air utk dorang, ada sorang tu siap sound aku..
budak lelaki 2: "kak, air nak abes dah tu.."
aku: (dlm ati) "ye aku tau..aku nampak.."
tp kat mulut, "takpe, nti akak tambah.."

so aku pun g laa dapur, tambah air lagi..
aku dtg depan balik, siap dah abes air segelas...pastu siap tunjuk kat aku gelas kosong..
aku ingat nak balik..pastu aku tanye "nak balik dah ke?"
kwn² aku gelak lagi..dorang kate "tu ayat halau tuu.."
hahahah..bukan tujuan aku nak halau..bukannn..
sbb aku nmpk budak² tu tak senang duduk..
dan aku tau, dorang tade interest lain selain duit raye..kan kan kan? heheh..

budak lelaki 2: "tak..nak air lagi.."
aku: (dlm ati) "gile haus budak nih.."
budak lelaki 1: "eh tak..belum lagi kak.."
aku: (dlm ati) "yang sorang ni polite sket.."

haaa selingan jap...bercakap pasal duit raye..
at this age, aku masih dapat duit raye lagi!! hahaha..
i sukeeeee :)

ok sambung..
masa tuang air skali lagi, aku tanyelaa dorang..bertujuan utk beramah mesra..
aku: "dr mane?"
mereka: "kg sg choh"
aku: (dlm ati) "okkk..kg sg choh nih besar tau, dik.."
aku: "sg choh kat mane?"
mereka: "kg tanjung"
aku: "ooo..lps nih nak beraye kemane?"
mereka: "kg sg choh"
aku: (dlm ati) "aihh..takpelaaa..tak paham konsep kot.."

dan byk lagi laa soklan² yang aku tanye, aku sendiri tak paham..
sama ada aku salah bg soklan..ataupun dorang tak paham soklan aku..hahahaha..
yang pompuan pulak siap tanye name adik² aku.. (hahaha..ada secret admirer adik² aku rupenye..ekekeke)

pastu bile mama bg duit raye,
mereka: "terime kaseh nenek.."
kah kah kah..gelak beso kitorang..
nenek???? kehkehkeh...

pastu baru laa mama bgtau..
mama: "dorang tu kanak² istimewa..yang sorang tu dok kat atas tu..anak yatim piatu.."
aku: "yang mane satu ma?"
mama: "yang tinggi² tu.."
aku: "oooo..patutlaa polite sket...dah tu, skrg dia tinggal ngan sape?" (budak yang aku refer as budak lelaki 1 tu)
mama: "dgn kakak dia.."

patutlaa dorang tak brape paham ape yang aku soal..istimewa rupe²nye..
terasa bersalah terus akuu..rasa mcm nak panggil balik, nak mintak maaf..
budak² tu taktau ape..aku layan camtu pulak.. :(
sorry ye adik2...tahun depan datang lagi ye...

moral of the story:
tetamu yang datang, layanlaa sebaik²nye..sama ada korang kenal ke tak..
mana tau, satu hari..dorang tu laa yang akan tolong korang waktu² korang susah ke kannn..

kalaulaa aku masa tu dlm ujian ketulusan hati, sah²laa aku failed! ngehngehngeh..
bak kate jay..aku hanyelah insan marhaen.. :)

7 comments:

jay said...

ye lahh..aku pon kenkdg rase besalah.
rasulullah cakp..erm(ye ke..or imam sumthing???)
setiap tetamu yang datang ke rumah haruslah dilayan dengan baik2...tk kesah la sape saje mereka itu.hatta pelacur sekalipong.
lagipong takot kalu kite pelekehkan mereka2 yg istimewa ni, tah2 kite sendiri akan dpt ahli kuarge istimewa..haaa nk ckp ape?
jadinyehh...bersangka bayekk la sesame insan.
sekian..

:: iera :: said...

tu ahh..
mereka nampak normal..tapi rupe²nye sebaliknyeh..
bile ingat² balik, rasa sedih pulak sbb aku layan dorang camtu :(

chucky said...

AKU TGK MUKE SORANG² MCM DAH AGAK,
OKU BEBUDAK NI,
TU YANG AKU SENYAP JE
NK NANGES PON AKU TAHAN JEK,
TP PART DERANG PANGGIL MAK KO NENEK TUUU,MMG BUAT AKU RASE NK GELAK,
WAKAKAKAKAKAKAAKAKAKAKAKAKAKAAKAKAKAKAKAK

:: iera :: said...

aku tak pasan sgt..
sbb kan aku kua masuk dapur..huhuhu..

atune said...

tape ar...ged lesson for us...diksempatan ini..aingin aku memohon kemaafan kt derang...dahla anak yatim piatu....cian derang aku..terbayang bile mereka beraya tanpa yg tersayng...

Bayang² said...

khakahkaah.... ko kira sopan le lagi cik ira oiii... jgn jadi mcm janah.. eh salah.. makcik janah aku tu.. ada ka budak dtg uma.. baru sampai depan pagar dia da sound... "nak dtg mkn kueh leh masuk... tapi kalau nak duit raye je.. makcik tak kasi..."

phehhhh tembakan terus tu.. tapi aku rase budak2 tu bukan OKU sbb diorg terus blah... khakahahka terang2 nak duit raye....

pastu method mama aku tu terus melekat kat mak aku....huh.. lepas ni nak ckp ngn mak aku la.. jgn layan budak2 mcm tu.. nnti jd kes ko.. menyesal lak... hehhehehe

:: iera :: said...

atun: yep, i've learnt it with tears! huhuhu..

aza: hahahahaa..betul tu..kene tgk dulu betul² perangai dorang cane..kalau budak² normal, ok je nak buat cam mak ngan mama ko biasa buat tu..hahaha..tp lmbt laa pulok nak analyse bagai kann..hehehe..
terpulanglaa pada individu.. ;P