Monday, October 13, 2008

tade hasil!

erkk..
berdebar lak rasa nak tulis entry ni..hahaha..
sbb gua baru dapat tau, readers gua dah bertambah rupenye..
pasni, gua kene tulis supan2 laa nampaknye..
sbb readers2 ini adalah di kalangan kaum keluarga gua..hikhik..
seram gak niih..kot2 gua ada terkutuk ke ape ke kannn..(tapi rasanye tade..hehe..)
tp kalau2 ada tu, maafkan saye ye, penunggu gua :D

so kak lin, ira tak restrictkan ape2..
sile laa baca..
tp ingin diwarning..(hahaha..warning nih kak lin.. :P)
blog ini mengandungi bahan bacaan yang tidak menguntungkan pembaca sama skali..
kerana isi kandungan yang merapu..
bahasa yang tunggang langgang/rojak..
ejaan yang ikut suke ati..
dan ia lebih kepada luahan rasa..ketidakpuasan hati..dan suka2 sahaja..
maka dgn itu, ia tidak digalakkan utk kanak2 di bawah umo 18 tahun ke bawah..
sape2 rasa dia tua, leh laa baca ye..hahahahah..

ok2 bebalik kpd ape yang aku nak update..
aku nak cite pasal last weekend..
parents aku ajak g JB sbb ada wedding..
memula aku refuse gak nak g..
sbb jauh tuuuu..

tp bile mama kata nak g Singapore, macam..woowwwwyyy!!!
sbb dah lama gile tak pegi..
tak silap, last time aku pegi, masa i was in form 2..
so hanya a few ingatan je terhadap singapore yang tinggal..kehkehkeh..

1. masa g sentosa island..
- tu pun sbb ada mug kat umah..yang ada printed gamba kitorang masa kat sentosa island tu.. so tiap kali guna mug tu, teringatlaa sket2.. :P

2. mkn kat Indonesian restorant..
- tu pun sbb ada soft crab shell yang disalut telur dan dibuat bentuk sangkar..pehhh sedap gileeee!! smpi skrg kitorang cari kat mesia, tak penah lg jumpe..

3. cubaan naik MRT..
- tu pun sbb kitorang pilih nama station paling best.."Ang Mo Kio"..
tapi end up itu adalah kawasan perumahan..nothing is special for us to visit there..not even shopping mall tau..ahahaha..alaa..macam kalau korang naik komuter, benti kat station kuang, or station kepong or segambut..haaa mcm tu laaa keadaan station tu..hahaha..

takat tu je laa yang aku ingat pun..
other than that, mmg ilang ingatan..
mama ckp, sbb lps tu, SGD dah naik kaw2..
sbb tu dah tak pegi singapore..huhuhu..

so bile ada peluang mcm ni..
mmg gua gunakan sebaiknye..
cume kali ni tak stay kat singapore..
kitorang dok kat The Puteri Pacific Hotel, JB..
dan amik cab je utk pegi negara jiran tu..

tapiiiiiii..
ape yang kitorang dapat???
hampa!!
sbb:
1. nak masuk singapore punye laa payah!
berape lapis punye security tah..
bukan kejap..we stucked almost 1 hour just to get into that country!
rasanye last time pegi, only 1 guard post je yang ada.. (tu lebih kurang 14 yrs ago laa..hahaha)
too many rules!
too strict!
silap sikit, too easy to get saman!

2. nak masuk sentosa islands skali lg..
dgn harapan tempat tu menarik mcm dulu laa..
tapi hmmpphh...
dia akan menarik dlm 2010!
skrg under construction daaaaa...hampehhhh!!
construction besar2an lak tu..
tp yang aku tak puas ati, dorang still kenekan $2sgd each person, n another $2sgd per car..
tp tade ape!!
ikut kate pak mahad, cab driver yang kitorang naik tu, dulu dorang kenekan $4sgd utk masuk..tp sbb under construction, entrance fee turun jadi $2sgd..
tapi kannn..kalau dah tade mende utk tourists tgk, janganlaa charge ape2 kannn..
tak munasabah langsung!!

3. pastu mintak pak mahad bwk g tgk statue singa tu..
Merlion Statue kot nama dia..
tp since sana takleh nak simply2 masuk jalan situ sini..
plus bangunan baru bercambah merate2, so mmg takleh nak nmpk statue tu dr jalan yang kitorang lalu tu..
even nak park kejap pun tak berani..
sbb singapore takleh nak simply2 park tepi jalan..
senang cite, takleh nak sesuka ati park anywhere laa..
kalau rasa2 nak byr saman, try laa buat..

so hampa lagi..
balik JB camtu je..without kuar dr cab pun..huhuhu..

senang conclude, mmg no excitement kalau jalan sehari camtu..
plus tempat yang ada nak pegi pun, under renovation..
lenkali kalau nak g, atleast stay 1 night laa..baru puas..
takpun, kalau nak balik ari gak, better naik MRT je..
tak yah susa2 pk nak park keta kannn..

kalau tak, buang duit byr cab je laa..
then buang masa tunggu turn nak masuk & kua country..
dan buang tenaga sbb frust! :'(

ni bukan Merlion statue yang aku nak tgk pun..
ini adalah replica yang tinggal dalam sentosa islands, which aku rasa soon to be demolished jugak..(see tade air pun kua dr mulut dia..)
time ni curi2 je benti tepi jalan..
tu je laa gamba yang ada kat singapore pun..
yang lelain, aku amik gamba bangunan2 di singapura..tu pun dr dalam moving cab..
nak tgk, anda sume boleh check dalam picasa sy nanti ye..(skrg tak dapat nak upload..tah nape failed lg :( )
sekian.

4 comments:

atune® said...

lenkali naik aeroliner jer...senang

suya said...

ermmm takpe...len kali buleh pigi lagikannn..jgn sudeiiii

missjaye said...

seme tmpt renovate nk p mane lagik?da la negare kicikk.

:: iera :: said...

atune: tu ah..naik katerbang ke kann..takyah langsung lalu woodlands tu :(

suya: ye ye..g 2010 nti..hahhaa..

jay: itula pasal..mcm tade bende nak tingok..hmmmphh...