Thursday, November 01, 2007

ape ade pade name?

hmm..sebelum tu aku nak tanye laa kan..pelik sangat ke name aku?

aku ada a few scenarios laa yang penah berlaku pada diriku ini..
meh aku share ye..

antara feedback² yang diberi bile mereka tau je name aku:

  • "pehhh..mcm name lelaki..sibbaik ada azira kat belakang tu.."
  • "kalau aku kate ngan mak aku, aku kua ngan khairul, sure org ingat aku kua ngan lelaki.."
  • "ooo i thot your name is khairul binti azira.." tak pun, ada yang lg buat aku heran bile ada yang ckp "i thot your name is khairatul azira.." (sejak bile aku tuka name daaa...)
  • "ooo name penuh ira, khairul azira ke? padanlaa cari dlm list tadi tak jumpe..akak g cari yang start dgn nur laa..siti laa..ape laa..tak tengok langsung laa kat khairul2 tu.."

ekekeke..saba je laa aku kannnn...

slalunye aku bg jawapan nih..
bukan ke name khairul tu unisex? lelaki pompuan leh guna?
mcm name azrin..ada je lelaki ngan pompuan pakai..
i mean, any genders can use it..lelaki or pompuan laa..
any than that, wa tatau laa plak..
maybe ada gak kot..hihihi..

lagipun im not the only one yang pakai name khairul tu..
takkan korang tak penah denga nama orang lain yang gune khairul tu?
mcm..khairul bariah? khairulnisa? khairul adila? khairul syifa?
tapi kenape maseh pelik bile denga name aku aaa?? huhuhu..

masa memula dulu, aku kesah gak bile org ckp camtu..
tapi dah lelame, aku dah tak pedulik laa..
malah aku jadi bangga ngan name tu..
walaupun pelik, org kenal aku by that name..
slalu yang pelik2 tu laa org akan ingat kannn..
and yaa..im proud of it! hehehe..

ye laa, name kitorang adik badik ialah gabungan name mama ngan abah..
Abah: Khairuddin
Mama: Azizah
thats how we've got named!
Khairul Azira
Khairil Azim
Khairil Azmi
Khairil Azizi

kadang² aku jawab je, "dlm family aku, yang pompuan khairul..yang lelaki khairil.."
walaupun nyate² aku sorang je pompuan in the siblings..ngehngehngeh...
even masa skolah agame dulu ustazah aku pun slalu terconfuse...
dia panggil aku khairil..panggil adik² aku khairul..
penat jugaklaa tetiap kali tu nak kena betulkan sebutan dia..hahahahaha...

tapi tu cite² lame..
smlm rupenya ada new findings lg!
tu yang buatkan tetiba aku nak blog pasal name aku nih..hiks..

aku ada dapat invitation to jamuan hari raya by IT division kat sini..
dlm tu siap tulis laa name aku "Cik Khairul Azira"
pastu ada user nih..
lalu kat dpn meja aku..
dia nampak ada satu bundle invitation cards for heitech staff laa atas meja aku tu..(actually paper je..tp it is printed nicely laa ngan kaler printer)
so dia mintak kebenaran laa nak tgk..
dan kebetulan, yang dia amik tu kad aku..

kak shima: (sambil baca name aku) "eh awak, sape khairul azira nih?"
aku: (senyum sbb dah agak dah soklan camtu akan kua) "saya laa kak shima.."
kak shima: "oooo..name awak Khairul Azira ke? ooooo..tu yang panggil ira tu..."
aku: (maseh senyum) "yeee.."

tetibe ada sorang lg user lalu..
zanariah: (masa nih dia baru tgk kad tu) "eh, dorang letak surname ke??" (pehh..dia ingat khairul tu name abah!)
kak shima: "taklaa..khairul tu mmg name dia..." (sambil tunjuk aku)
zanariah: "laaa ye ke..pelik pulak..khairul..hmmm.."
kak shima: "alaa..mcm name kakak tu..hmm haaa..kak khairatul tuu..."
zanariah: "kalau khairatul tu ok lagi...ni khairul..macam pelik sket.."

hahahahha..
lantaklaa korang..
pelik ke hape ke..name tu laa yang aku pakai sejak parents aku register..
tade name lain dah..
name samaran pun tade..
eh chop! cam ada..
o ye..mmg ada satu name yg cousin aku bg..but it was totally different name okk! :P
aku pun tatau cemane dia leh panggil aku ngan name tu..
sibbaik tak melekat terus name tu kat aku..hahaha..
tapi takyah cite laa yg tu ye..hehehe..

so lps kejadian smlm, aku curious gak laa nak tau..
ape ye yang korang rasa masa first time dengo name aku?
adekah korang juge pelik? hmm..

7 comments:

chucky said...

ko cakap laaa.khairul tu kalu name engrish carol,
komesil skett
hehehehehehe

jay said...

heheheheh..
i liike tang khairatul iteww..

aa..mase aku dengo name ko.
tade rase pelik pon.
sbb da besa org pompuan pangkal name ade khairul.

jgn jadik cam abg aku.
dedua nurul kt dpn.
mmg sah2 ingt anak pempuan.
nurul akmal & nurul iqbal.
ahahahahahaha

haaa..name unisex azrin ok lagi.
ari tu aku kusus ade laki name norashikin.
haaa....sape nk jwp tuhh??

Nurhana said...

iera..hang patut bangga. cool ape nama khairul..bermakna tuh. makcik aku nama khairun bariah..ekekeke. akhir nya terjawab jugek persoalan aku kenape anak2 en khairudin ni namanyer K** Az**

atune said...

huhu,,,akak2 opis ira rajin bertya,,,tentu xsesat jln

:: iera :: said...

chucky: hahaha..aah kan! ok juge idea tu..muehehe..

jay: hoh? kalau lelaki name norashikin..ermm..aaa..ermm..

ana: ye cik ana, saye bangge! saye dah tak peduli ape juge yang mereka kate ttg name saye..heheh

atun: mmg mereka tak sesat jalan..tp suke buatkan aku yang jadi sesat! ishh..

is said...

name 2 alam.. xpe.. jgn jantina 2 alam aww..

:: iera :: said...

is: hahahahaha..mintak simpang woo!!